8/11/2013

sirova hrana recepti | presna hrana iskustva

sirova hrana recepti | presna hrana iskustva

Sirova hrana nam kako tvrde svetski priznati strucnjaci obezbeđuje dug i zdrav život, jača imunitet i može da pokrene proces samoisceljenja.Naime, telo je ”programirano” da samo sebe čisti od otrova i leči, a za to su mu potrebni svež vazduh, čista voda,prijatna temperatura, dovoljno odmora i sna,sunčeva svetlost, sirova hrana, dovoljno kretanja i dobro okruženje.Nasuprot tome kulinarsko carstvo nudi na hiljade jela kojima je teško odoleti, a kada se tome dodaju razni napici poput instant kafe i gaziranih sokova, kao i  slatkiša, otvara se put nekoj hroničnoj bolesti, čak i kanceru.

Sirova hrana protiv raka

Grejanjem namirnica, odnosno termičkom obradom na preko 45 stepeni, uništavaju se hranljivi sastojci, naročito minerali i vitamini pa one od ”živih” postaju ”mrtve” ili bekorisne. Naime, minerali i vitaminu neophodni su za zdravo funkcionisanje ćelija. Lišene hranljivih materija,zdrave ćelije ne mogu pravilno da se razviju niti da obavljaju svoje zadatke, pa vremenom gube svoju funkciju. Ćelije uskoro postaju nezavisne i gube kontrolu i započinju da proždiru zdravo tkivo umesto da obavljaju ono za šta su zadužene. Tako umnožavaju i rastu velikom brzinom, stvarajući rak tj.kancer.Tu nam sirova hrana kao lek itekako pomaže.
sirova hrana


KISELOST ORGANIZMA  - Idealan balans kiselina i baza 

Osim neophodnih vitamina i minerala, za pravilan rad organizma važna je i kiselost organizma. U idealnim uslovima odnos kisele i bazne sredine je 20:80 .Kuvana hrana upravo stvara kiselinu u telu,koja opterećuje rad bubrega koji pri tom teški obavljaju svoj primarni zadatak-izbacivanje te kiseline sa urinom.
U tom slučaju kiselina se, zajedno s drugim otrovima, nataloži svuda po telu, začepljuje i
zamašćuje organe, a pritom se na zglobovima i mišićima formiraju mali kristali. Kao posledica svega, arterije su zakrečene, bubrezi otkazuju, rane teško zarastaju, nastaje kamen u žučikamen u bubregu, česte su glavobolje, prehlade i iscrpljenost. Opasna posledica”prekiseljavanja” organizma jeste opadanje vrednosti kalcijuma. U pokušaju da ovim mineralom ublaži kiselost, telo ga crpi iz kostiju koje vremenom oslabe, postaju krhke i lomljive i nastaju koštana oboljenja.Razni aditivi, ,emulgatori, konzervansi i beskorisne materije iz kuvane hrane stvaraju u telu otrov koji se vremenom taloži na zidovima krvnih sudova i creva.Opasna je i sluz koja u telo dospeva konzumiranjem kuvanog mesa. Ta sluz postaje otrovna i ulazi u krv,što izaziva temperaturu,bol ,upale,prehlade i druge infektivne bolesti.Upravo sirova hrana sprečava da ta sluz kao i ostale štetne materije stvaraju probleme u probavnom sistemu.
U ljudskom telu postoje dve vrste enzima: egzogeni, pravi enzimi koji su zaduženi za ćelijski metabolizam i endogeni, koje nazivamo i fermentima, Oni su neuporedivo važniji od vitamina kojima bismo mogli da pripišemo funkciju pomoćnih materija u službi enzima – vitamini,zapravo, služe kao ”trčkarala”.Za razliku od fermenata za varenje, ove enzime telo ne može da proizvede. Oni se mogu uneti isključivo hranom, na isti način kao i vitamini. Svu tu raskošnu životnu snagu i lepotu iz mladih, svežih biljaka, povrća ili nekog divnog voća enzimi, uneti u organizam kao osnovni sastojci presne hrane, ”prebacuju” u ćelije. Što je hrana bogatija enzimima, to je telo sposobnije da zdrave ćelije proizvodi u većem broju. Dakle, to znači  , sirova hrana kao lek nam daje više izdržljivosti ,više energije, bolji imunitet ,čišti  krv i ćelijsko tkivo od svih vrsta otpadnih materija.Posebno mesto  presna hrana pridaje zelenom lisnatom povrću, a njegov najvažniji sastojak jeste hlorofil koji na prirodan način pomaže čišćenje i obnavljanje, odnosno neutralizaciju toksina iz organizma.Presna hrana sadrži još jedan važan sastojak – biofotone.Naime, biljke upijaju sunčevu energiju, fotone sunca, i stvaraju biofotone.Konzumacijom lisnatog povrća direktno unosimo biofotone i energiju sunca u sebe.Te energije nema u mesu, a iz kuvane biljne hrane je isparila.
Biljne belancevine
Zastupljene su uglavnom u mahunarkama (soja, pasulj,grašak, boranija, sočivo,bob). Biljne belančevine nisu samo zamena za meso, nego nešto mnogo bolje: sadrženajkvalitetnije belančevine,bez zaraznih klica i otrova.Ove belančevine ne stvaraju mokraćnu kiselinu u telu kao meso i mnogo se brže vare, a ne sadrže holesterol.Zato su u njima zastupljeni mnogi vitamini i minerali,biljno ulje i ugljeni hidrati koji prijaju organima za varenje.

Biljni hormoni

Biljni hormoni bogati estrogenom,veoma značajnim za zaštitu od osteoproze(slabljenje gustine kostiju),od raka dojke,posle menopauze jesu: sojino zrno i ostale mahunarke,jabuka,  karfiol,kupus, prokelj,šargarepa, laneno seme,kukuruz, beli luk, susamovo seme, pirinač i krompir

Biljni antibiotici

U tu grupu spadaju: jabuka,banana, kupus, šargarepa,celer, luk, borovnica, kim, mirođija,beli luk, đumbir, med,ren, maslina, šljiva, crni luk,žalfija, lubenica, jogurt...

Biljna vlakna

Sadrže ih biljke, voće i povrće a najviše ih ima u opni žitarica.Biljna vlakna imaju ulogu da pomažu varenje. Vlaknasta hrana ce se svariti za 14 sati, a u suprotnom hrana koja ne sadrže biljna vlakna, čak za 48 sati. Dovoljna količina vlakana obnoviće creva jer pomaže bolji protok krvi kroz njih, a otrovi će biti izbačeni u stolici.U crevima će se stvarati i antitela koja su važna za odbranu organizma, što znači da vlaknasta hrana štiti i od najtežih bolesti. Hrana bogata vlaknima mora se duže i temeljitije žvakati, što je korisno za zdravlje desni jer se tako sprečava nastanak paradentoze. Biljna vlakna, a posebno ona u mekinjama,
stvaraju povoljnu podlogu za napredovanje crevne flore, štite sluzokožu organa za varenje, sprečavaju upalu slepog creva, proširenje vena, stvaranje hemoroida i blagotvorno deluju na pražnjenje creva čisteći organizam kao četka.

Sirova hrana šta trebamo nabaviti od namirnica !

Za novi režim ishrane potrebno je nabaviti sledeće namirnice: 
ovas u zrnu 
laneno seme
proso u tricama
očisene semenke suncokreta
različite zdrave grickalice -jezgrasto voće
semenke od budeve
pšenične klice
pivski ili  ili suvi kvasac,
slanutak, 
slatki pasulj,
morsku so, 
hladno ceđeno ulje od suncokreta,
maslinovo ulje ili semenki lana, 
biološki gajenu šargarepu i drugo korenasto i lisnato povrće i beli luk. 

Sirova hrana jelovnik

Sirova hrana doručak
  • Sastojci za jednu osobu:po kašiku grubo mlevenog lanenog semena, heljde,pšeničnih mekinja, ili semena suncokreta dobro izmešati i dodati izrendanu šargarepu(50 g), kašičicu gnječenog belog luka, 2 kašike maslinovog ulja i kašiku pivskog kvasca.
  • Mešavinu dobro samleti u mašini za meso dodajući po vašem ukusu nešto soli. 
  • Doručak je namerno poprilično suv da bi se više žvakao i natapao pljuvačkom.
Ručak
  • Predjelo: bogata mešana salata s dodacima od oraha i banana. Salata se pravi tako što se nekoliko vrsta korenastog i lisnatog povrća dobro usitni. Ono može da posluži i kao glavno jelo uz dodavanje semena uljarica i grubo mlevenog badema.
  • Glavno jelo: u jednu do tri kašike prekrupe od mešavine ovsa i prosa, prethodno namočenih u malo vode, dodati malo ribanog rena,luka, biljnog začina, pivskog kvasca, malo soli, senfa i lanenog ulja. Garnirati jezgrastim voćem, a može i senfom ili ljutom papričicom.
  • Desert: Lubenica ili paradajz.
Sirova hrana večera
  • Dobro opran sirovi krompir s ljuskom sitno izrendati,dodati jednu izgnječenu bananu, dve naribane zrele jabuke, po kašiku ulja, mekinja i očišćenog semena bundeve, a zatim kašičicu limunovog soka i malo prekrupe od prosa. Mešavinu garnirati kolutovima banane.
  • Desert: nešto suvo, kao što je jezgrasto voće, urme i malo nekuvanog mleka, ili pomešati bananu s malo ulja ili belog luka
Zdrave namirnice -presna hrana 
Namirnice koje izazivaju nastajanje kiselina jesu: meso,životinjske masti, rafinisano ulje, beli hleb i šećer, kuhinjska so, mnoge kisele voćke, sve vrste peciva od šećera i belog brašna, kao i čokolada. Bazne namirnice  koje još nazivamo i zdrave namirnice jesu: zeleno povrće, krompir, pitomi kesten, pšenične mekinje, klice i lukovice domaćeg suncokreta. Postoje i neutralne namirnice u koje spadaju  paradajz, banane, lubenice, i zrele, nakisele jabuke...
Sirova hrana priprema
Natapanje i klijanje
Sirovi pasulj, mahunarke, jezgrasti plodovi i semenke sadrže inhibitore koji se uništavaju kuvanjem. Hranljive materije mogu se osloboditi potapanjem hrane ili klijanjem. Iako preporuke za potapanje hrane variraju od dva sata (za indijski orah), do jednog dana (za pasulj), većina smatra daje potapanje preko noći dovoljno i praktično. Važno je dan započeti suvim, sirovim, po mogućnosti organskim semenkama ili jezgrastim plodovima.Za ostale obroke pripremiti ispran pasulj, koštunjavo voće, mahunarke ili semena i staviti ih u staklenu posudu. Preliti prečišćenom vodom sobne temperature i ostaviti ih da odstoje preko noći. Pasulju je potrebno  i do 24 sata da proklija. Isprati sve namirnice nekoliko puta i oceditiih pre upotrebe.
Klijanje
Semena odložiti u posudu u kojoj će proklijati, na sobnoj temperaturi. Posle dva do tri dana izrašće izdanci koje treba dobro isprati,ocediti i spremni su za upotrebu. Mogu da se čuvaju u frižideru, u hermetički zatvorenim staklenim posudama najduže pet dana.
Sušenje hrane
Hrana može da se zagreje, ali nikad nije dobro iznad 48 stepeni, aparatima koji simuliraju sušenje na suncu (na primer, ventilacione rerne).Ventilator ispušta topli vazduh preko hrane.Ovako se mogu sušiti kelj,grožđe,paradajz,hleb,, krekeri,krutoni i ljuske od voća.
Seckanje hrane
Sirova hrana može da se secka ili melje u sokovniku ili blenderu – frape, pesto, supa,humus.
sirova hrana recepti

sirova hrana recepti

Nepečeni hleb
U kilogram ražene prekrupe dodati 200 g suvog grožđa, decilitar maslinovog ulja, 2 kašičice morske soli i malo kima. Sve namočiti u što manje vode, a potom samletiu mašini za mlevenje mesa.Testo treba da bude suvo i da se ne lepi za prste. Ako to nije slučaj, dodati još malo ražene prekrupe pa umesiti.Hleb razviti oklagijom na 5 mm debljine i sušiti na suncu oko tri sata. Zimi može da se suši iznad radijatora, važno je da temperatura ne bude viša od 40 stepeni. Kada se osuši, hleb ne sme da bude tvrd nego mek, a čuva se u plastičnim vrećicama u frižideru jer će u suprotnom uskisnuti.

Voda od mekinja
U litar vode usuti 10 kašika mekinja i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutro procediti kroz lanenu krpu. Voda od mekinja bogata je baznim materijama pa služi kao preventiva u slučaju mnogih bolesti, a odlična je u lečenju reumatizma.

Frape za  bolje pamćenje - genijalni um
Sastojci:
  • 2 dl nekuvanog kozjeg ili kravljeg mleka
  • namočeno suvo voće, po jedan komad: smokva,šljiva,urma, kajsija, suvo grožđe,trećina banane i sezonsko voće po želji
  • kašičica mlevenog lana
  • kašičica mlevenog crnog prosa (s ljuskom)
  • kašičica mlevenog susama (smeđeg) ili suncokreta
  • kašičica mlevenog badema ili lešnika
Žitarice i uljarice, svaku posebno samleti u mlinu za kafu. U blender nasuti mleko i dodati voće. Izmiksati sadržaj, a potom mu dodati prethodno samlevene žitarice i uljarice. Ovaj frape uvek se priprema pre jela, a podstiče umne sposobnosti i daje enegiju.

SIROVA HRANA ISKUSTVA

Budući da su sva ta lekovita jela izuzetno ukusna, prijaju zdravoj osobi, a bolesnu leče. Već posle dve do tri nedelje ovakvog režima ishrane osećaju se promene:
izdržljivost i snaga rastu čak i prilikom obavljanja teških fizičkih poslova, misli postaju jasnije, mozak brže radi, a nestaju masne naslage s tela.Presna tj sirova hrana svakako treba postati deo naše svakodnevice 

sirova hrana recepti | presna hrana iskustva


2 komentara :

  1. Danas sam ceo dan surfovala po internetu na temu raw food, i, verujte mi, ovo mi se najvise svidja.
    Planiram da i ja predem na ovaj nacin ishrane.
    Puno hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne vidim jednu veona vaznu stavku. treba izbaciti mleko i mlecne proizvode jer su stetni. Sve sto se misli da sadrzi mleko postoji u orasastim plodovima , vocu i povrcu.

    OdgovoriIzbriši