koja je prirodna hrana ljudi

koja je prirodna hrana ljudi ?


Jedno pitanje glasi : nije li čovek po svojoj prirodi mesojed,u najmanju ruku svaštojed ?

I ovo pitanje o ishrani se takođe postavlja zbog neobaveštenosti ljudi.
Bez obzira što čovek može svašta da jese(biološki gledano,u stanju je da se prehranjuje i mesom i biljem) to ne znači da je za njega sva hrana zdrava.
Urođena sklonost kao i sama građa tela,pokazuju da je za čoveka neuporedivo prikladnija,ishrana bez mesa(koja je samim tim i zdravija)
Jednostavno,priroda nije odredila da čovek jede meso.

Ovo će očito potvrditi i poređenje prirodnih razlika:
(kliknite na sliku za veći prikaz)


Dakle,čovek je po svojoj prirodi(po svojoj građi) biljojed.Da je čovek po prirodi biljojed,potvrđuje i činjenica da on ubijenu životinju ne može da jede u sirovom stanju,već meso peče.kuva i začinjava,da bi zavarao svoja čula.Zatim ,čovek jede samo mišiće,a ostalo,kao krv,srž,kosti i iznutrice uglavnom ne jede-za razliku od mesojeda,kojima su ti delovi životinjskog leša glavni izvor minerala i proteina .
Urbanom čoveku se pri pomisli na te delove životinjskog tela gadi.Tako ne reaguje ni jedan mesožder.
Takođe,životinje koje su najsličnije čoveku,čovekoliki majmuni,gorila i šimpanza,jesu vegetarijanci.

NAPOMENA: ovim člankom nije nam bila namera da vas "prevedemo na drugu stranu ",kako biste postali vegetarijanac. :). Ovde smo samo naveli činjenice i nadamo se dali vam odgovor na pitanje:

koja je prirodna hrana ljudi


4 komentara :

 1. U pravu ste...ako se neko upita..nije li efekat kvarnog zuba odgovor na sve navedeno kod coveka...kao kada se parce mesa zaglavi izmedju zuba pa bakterije koje razlazu leseve proizvodeci toksine na istom mestu nagrizaju gledj..slicno je u celom telu...zaostaci hrane u raspadu u crevima koja nisu tako kratka kao kod mesozdera ,zadrzane suzenjem ili lepljenjem nesvarenog testa ili hleba za zidove creva su idealna mesta za napad i manifestovanje nama poznatog kancera debelog creva...samo mali deo o zdravlju coveka

  OdgovoriIzbriši
 2. čovjek je po svojoj fiziologiji i građi probavnog trakta između biljojeda i mesojeda, dakle svejed. sama skoro uopće ne jedem meso, ali tvrditi da smo biljojedi je jednostavno pogrešno.
  mi možda nemamo kandže (osim cajki koje zalijepe plastične :D ), ali nam se mozak razvio upravo jedenjem mesa (direktno dostupni proteini), pa smo izumili nož i vilicu koje koristimo umjesto kandži.

  OdgovoriIzbriši
 3. 90% smo biljojedi izgleda... majmuni umeju da ulove ribu ponekad... A to da se mozak razvio jedenjem mesa nekako ne zvuci logicno, da li postoji neki argument u vezi toga.

  OdgovoriIzbriši
 4. Ne bih mogao baš da se slođim sa konstatacijom da smo biljojedi. Ako nas ljude posmatramo kao animalnu vrstu na zemlji mi spadamo u grupu primata (majmuna) naš genom se razlikuje od genoma šimpanze za samo 1,5%, znači 98,5% genoma su nam isti što potvrđuje našu animalnu pripadnost vrsti. Elem svi primati jedu meso i bilje. Mali primati jedu insekte, dok veći kao šipanze love male majmune i jedu ih (pogledajte na animal planetu te emisije). Naši preci su kada su krenuli sa drveta da osvajaju svet bili lovcii hranili se najviše mesom (energija) i biljem koje su mogli da nađu usput (mahom bobice i neko voće), ratarstvo i povrtarstvo su im bile nepozate radnje.
  Mi za razliku od biljojeda imamo želudac dok oni imaju burage (i to više njih) jer je način varenja bilja (trave) mnogo komplikovaniji tj teži zbog obilja vlakana u travi. Tako da mi ne možemo da pasemo travu.
  Po meni mi smo negde između mesojeda i biljojeda, tj mi smo svašto jedi.
  P.S mi možemo da jedemo sirovo meso, mnogi narodi imaju to u svojoj ishrani. Evo jedan poznati primer: tetar biftek.
  Pozz Miloš

  OdgovoriIzbriši