1/25/2014

kako zaustaviti kasalj kod odraslih

KAKO ZAUSTAVITI KASALJ

Kako zaustaviti kasalj je pitanje na koje savremena medicina kao i fitoterapija imaju više odgovora i rešenja.Da bi se sprovela adekvatna terapija i da bi ona bila delotvorna potrebna je za početak pravilna dijagnostika..

kako zaustaviti kasalj

KASALJ KOD ODRASLIH

Kasalj  je zaštitni refleks koji se javlja kada organizam pokušava da pročisti disajne puteve,u većini slučajeva ukazuje na respiratorna oboljenja ili je reakcija na prisustvo stranog tela (dim, prašina). Potrebno je naglasiti da je kašalj simptom, a ne bolest, i daje, ukoliko potraje duže od nekoliko nedelja(uporni kasalj) i pritom se pojačava, neophodno potražiti pomoć lekara.

KAŠALJ I TEMPERATURA 37 

Kratkotrajni, prolazni kašalj koji ne traje duže od tri nedelje naziva se akutnim,a najčešće se javlja u slučaju virusnih ili bakterijskih respiratornih infekcija kao što su gripa, alergije, prehlada, upala sinusa i pluća, rinitis ili bronhitisa.Ova oboljenja obično su praćena povišenom temperaturom, začepljenjem nosa, malaksalošću,glavoboljom, ponekad se javi i grebanje u grlu .

HRONICNI KASALJ KOD ODRASLIH OSOBA


Dugotrajan kašalj čiji se uzrok ne može otkriti uobičajenim dijagnostičkim metoda-ma najčešće nastaje usled hroničnog bronhitisa, astme, uzimanja nekih vrsta lekova,ili pak delovanja iritanta iz spoljašnje sredine (pušenje,zagađen vazduh). Mogu ga izazvati i gastroezofalni refluks (GERD), koji karakteriše vraćanje želudačne kiseline u jednjak i grlo, kao i CVA sindrom (slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela),oboljenje koje se manifestuje konstantnim kašljem i nije dijagnostikovano kao astma, ali dobro reaguje na antiastmatičnu terapiju.Hronični kašalj ponekad je uzrokovan tumorom pluća, srčanim oboljenjima, tuberkulozom, sarkoidozom, čistionom fibrozom, a dešava se da to bude i psihogeni faktor.

VRSTE KASLJA

SUVI KASALJ KOD ODRASLIH

Neproduktivni, suvi nadrazajni kasalj, posledica je nadražaja receptora za kašalj u disajnim putevima, usled čega se javlja refleks naglog izbacivanja vazduha, dok produkovanje sekreta izostaje. Obično se javlja na početku respiratorne infekcije, mada može biti izazvan i alergijskim reakcijama, prašinom, duvanskim dimom.

PRODUKTIVNI KASALJ

Zreo, produktivni kasalj nastaje u odmaklim fazama upale disajnih puteva, a karakteriše ga prekomerna proizvodnja guste sluzi koja je veoma teska za iskasljavanje.

KASALJ IZ GRLA

Kašalj iz grla  ili laringelani kašalj počinje iznenadnim zaglušujućim napadom,bez iskašljavanja, i obično prati upalu ždrela. Bolesnik ponekad nema vremena da udahne (što dovodi do vrtoglavice uzrokovane nedostatkom vazduha), a najčešće počinje kao golicanje u grlu i kasalj. Upalu dusnika najcesce prati trahejalni kasalj i bolovi u grudima i to oni iza grudne kosti..

ASTMATICNI KASALJ I SVIRANJE U PLUCIMA


Astmatični kasalj se javlja u slučaju opstruktivnih bolesti pluća (kao stoje astma) i praćen je oteženim disanjem i "sviranjem" u plućima. Obično nastaje nakon nadražaja ili dubokog udaha (pogotovo hladnog vazduha), prilikom smejanja i pevanja. Kasalj kod bronhitisa ispoljava se konstantno, bez
karakterističnih napada.Ukoliko je reč o hroničnom bronhitisu (najčešće se javlja  kod pušača), napadi se javljaju se ujutro, kada se javlja jutarnji kasalj sa slajmom jer se izbacuje sekret koji se tokom noći sakupljao u disajnim putevima. Kasljanje prilikom unošenja hrane nastaje obično kada se konzumira tečnost, što može ukazivati na povezanost jednjaka i disajnih puteva,nastalu usled tumora jednjaka ili pluca.Kasalj kod odraslih koji prati srčane bolesti pojačava se pri naporu ili vodoravnom položaju tela. Znak je popuštanja srca i zastoja u plućima. Iskašljaj je penušav i vodenast, dok se u plućima čuje karakteristično pucketanje.Boja sekreta otkriva šta je uzročnik .Ukoliko je iskašljaj proziran, najverovatnije je reč o virusnoj infekciji disajnih puteva, dok žućkasto-zelenkasti sekret ukazuje na bakterijsku upalu. U slučaju da se javi krvavi ispljuvak  sadrži primese krvi, neophodno je odmah zatražiti pomoć lekara, jer se možda radi o tumoru, mada sukrvičast sekret može biti i posledica povrede sluznice koje uzrokuje jak i dugotrajan kasalj.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Na osnovu razgovora s pacijentom lekar će utvrditi koliko kašalj traje, kada se javlja i u kojim je slučajevima intenzivniji {hladan vazduh,određeni položaj tela, napor,hrana i piće, doba dana). Saznaće i da li je u pitanju neproduktivni suvi kasalj, ili ga povremeno prati sekret, je li udružen s bolovima u grlu ili na nekom drugom mestu,javljaju li se promuklost, zadah, vrtoglavica i neke druge tegobe.Takođe, potrebno je ispitati da li bolesnik pati od neke druge bolesti koja bi mogla prouzrokovati kašalj (oboljenja srca, tumori, bolesti bubrega, određene autoimune bolesti). Ukoliko proceni da je to neophodno, doktor će pacijenta uputiti na dodatna ispitivanja - snimanje rendgenom, laboratorijske analize (krvi, sekreta, ispljuvka) ili druge pretrage koje će potvrditi ili opovrgnuti postojanje određenih oboljenja.

LECENJE SUVOG KASLJA

Zvanicna medicina uz lečenje osnovne bolesti primenjuje i terapiju koja će sprečiti iritaciju disajnih puteva i olakšati iskašljavanje. U tu svrhu, ukoliko se radi o suvom,
neproduktivnom kašlju koji traje duže i narušava kvalitet života, propisuju se takozvani antitusici, medikamenti koji će smanjiti nadraženost centara za kašalj. Protiv produktivnog kašlja primenjuju se sekretolitici - tablete za iskasljavanje, koji će olakšati tegobe.

kasalj kod odraslih

KAKO ZAUSTAVITI KASALJ PRIRODNIM PUTEM

CAJ ZA ISKASLJAVANJE

  • iseckati 3 osusena lovorova lista(maslinaste boje) pa ih zatim prokuvati u dva i po decilitra vode.
  • Poklopiti i pustiti da odstoji narednih desetak minuta
  • Nakon toga dodajte 2 male kašičice meda i kašićicu soka od limuna.
Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje veoma je delotvoran za lecenje bronhitisa,i najbolje ga je uzimati sve dok se bolest potpuno ne povuče,dva do tri puta dnevno po 2,5 dl..

MED I KAFA ZA LECENJE KASLJA

Iranski naučnici otkrili su daje mešavina meda i kafe delotvornija u lečenju kašlja od nekih medikamenata. Oni savetuju da se supena kašika meda pomeša s kafenom kašičicom instant kafe, posle čega se smeša muti dok se ne dobije kremasta masa. Nakon što se melem proguta, može se popiti čaša mlake vode. Ova kura se ponavlja tri puta na dan, sve dok kašalj ne prestane.

SIRUP PROTIV SUVOG KASLJA OD POMORANDŽE

Dobro opranu pomorandžu iseciite na sitne kocke zajedno sa korom.Sve premestite u posudu u koju trebate dodati 1 dl vode i dve kašike šećera.Lagano kuvajte narednih pola sata dok se masa dobro ne zgusne.Ukoliko vas muči suvi kašalj ,pijte po kašiku sirupa svaki put kada dobijete napad kaslja.

NARODNI LEK ZA IZBACIVANJE SLAJMA

Kasalj kod odraslih koji imaju hronični bronhitis ili su dugogodišnji pušači karakteriše velika količina šlajma u plućima koji nije jednostavno izbaciti iz organizma.Ovom prilikom daćemo vam jedan odličan narodni recept upravo za tu namenu..Potrebno je:
Pomenute sastojke promešati te blago ugrejati( da bude mlako - nikako toplo ili vruće) i piti ujutru i naveče..

PRIRODNI LEKOVI ZA KASALJ

Usled prehlade poželjno je piti mnogo tečnosti - vode, čaja, pileće supe, limunade (limun povećava i baznost organizma i dovodi do balansa koji je potreban za ozdravljenje) i izbegavati alkohol i kofein, koji dehidriraju organizam i pogoršavaju stanje. Protiv kašlja se mogu uzeti preparati na bazi korena hibiskusa,
islandske mahovine ili bokvice.
Nadamo se da će vam članak kako zaustaviti kasalj koristiti ,a svakako vam preporučujemo da pročitate i sledeće:lečenje bronhitisa prirodnim putem,kako se leci prehlada gde smo dali veći broj recepata protiv kaslja ,

KAKO UBLAZITI KASALJ KOD ODRASLIH

1 komentar :