9/26/2013

gorusica simptomi | gastroezofagealni refluks | kiselina u zelucu


Gorusica simptomi  i prirodno lečenje

Gorusica je neprijatan osecaj pecenja u grudima uzrokovan vracanjem zeludacne kiseline iz zeluca do grla,sto se javlja usled slabosti donjeg misicnog prstena jednjaka.
Gotovo da nema coveka koji nekada nije osetio ovu tegobu, no, ukoliko se gorusica tj zgaravica cesto ponavlja, ukazuje na stanje u medicini poznato kao gastroezofagealni refluks (skraćeno GERB).
gorusica simptomi


GORUSICA SIMPTOMI - GASTROEZOFAGEALNI REFLUKS

Osecaj bolnog pecenja i vreline u grlu cesto se javlja zbog preopterecenosti zeluca nakon obilnog obroka,ali moze biti i posledica konzumiranja nekih namirnica: cokolade,svih vrsta luka,kecapa, senfa,crnog bibera, napitaka kao sto su kafa i sok od narandže ili paradajza, gaziranih i alkoholnih pića.kisele hrane tursije (osim kiselog kupusa) i salata zacinjenih sircetom,przene i masne hrana. Uz to,zivotni stil i lose  navike (pre svega pusenje), nosenje tesne odece koja pritiska abdomen, kasna večera neposredno pred spavanje, ali i neki lekovi, mogu lako poremetiti lučenje želudačne kiseline,isto kao i anksioznost i stres te nam se usled njih javljaju  poznati gorusica simptomi.

LECENJE GORUSICE

Gorušica obicno nije opasna,ali ukoliko se javlja češće od dva puta nedeljno i ne prestaje nakon primene antacida(medikamenata za neutralisanje želudačne kiseline), trebalo bi zakazati lekarski pregled.jer se možda radi o simptomu nekog težeg oboljenja - kao što je čir na želucu ili čak maligni tumor- kancer.
Oboleli najćešće uspevaju sami da regulišu kiselinu u stomaku,pre svega pravilnom ishranom - do pet manjih obroka dnevno (koji neće opteretiti želudac) i jelovnikom koji sadrži dosta baznih namirnica: brokoli,karfiol, celer, mladi spanać,šparglu, šargarepu, rotkvice i tikvice.Više o baznim namirnicama pročitajte u članku kiselost organizma i ph balans. 

GORUSICA ISHRANA

Kako proces varenja počinje još u ustima, hranu bi trebalo dobro sažvakati i ne konzumirati 
previše topla iti hladna jela. Višak kiseline mogu "pokupiti" suve smokve i grožde,kao i jezgrasto voće:badem,lešnik,indijskii orah i umeboši šljive (fermentisane japanske kajsije) koje regulišu varenje i funkcije želuca, čiste krv i vraćaju joj prirodnu baznost(pH 7,35).
Kada je reč  o voću,efikasne su jabuke (čak i nakisele) i banane. Trebalo bi izbegavati peciva od belog brašna, dok bi jake začine(alevu papriku, luk, biber) trebalo zameniti dodacima jelu koji podstiču varenje: mirodjija, lovorov list, majčina dušica, majoran,ruzmarin
lako je nana poznata po antiupalnom dejstvu,čaj od nane nije efikasan u borbi protiv gorušice, jer sadrži supstance koje opuštaju želudačne i mišiće jednjaka, pa izazivaju još jaču žgaravicu. Savetuje se izbegavanje obroka neposredno pre odlaska na počinak, a ako se gorušica javlja noću, ležanje na levom boku može ublažiti tegobe.

GORUSICA U TRUDNOCI

Tokom trudnoce u telu se desavaju mnogobrojne promene koje u mnogočemu utiču na celokupno zdravstveno stanje.Gorusica u trudnoci je veoma cesta pojava usled duzeg zadrzavanja hrane u zeludcu i usporenijeg rada creva te se javljaju gore navedeni gorusica simptomi.Svakako bi mlade mame morale da jedu cesce,manje obroke a da pri tom hranu dobro prozvacu.Materica tokom trudnoce sve vise pritiska zeludac i pojacava ove nelagodnosti. 

CAJ PROTIV GORUSICE
  • Pomešati po kašiku lista i cveta kičice, lista pelina, lista gorke deteline i lista hajdučke trave, preliti sa 6 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. 
  • Potom procediti i piti tri puta dnevno pre jela, ili čim se pojave simptomi gorušice.
  • Terapija traje deset dana.

PŠENIČNE MEKINJE PROTIV GORUŠICE

  • U litar i po hladne vode potopiti nekoliko kašika pšeničnih mekinja,ostaviti da odstoje preko noći, pa ujutro procediti kroz lanenu krpu ili gazu.
  • Tečnost piti tokom dana umesto vode.
  • U avanu izdrobiti osušen koren crnog gaveza, pomešati ga sa lanenim semenom, preliti ohlađenim čajem od kamilice, ostaviti da odstoji sat vremena i povremeno
  • promešati drvenom kašikom. 
  • Potom čaj procediti i piti nezaslađen pola sata prejela.
  • Konzumirati dve-tri šolje dnevno.

DJUMBIR I LIMUN PROTIV GORUSICE

  • Kašičicu suvog đumbira izmrviti u avanu, preliti sa 2,5 dl ključale vode,ostaviti da se prohladi, pa dodati sok od pola limuna. 
  • Čaj od djumbira i limuna  piti dok je još mlak, tri-četiri 
  • šolje dnevno tokom nedelju dana. 
Konzumirati ga posle jela, nikako na prazan stomak.Nije preporučljiv za decu ispod šest godina starosti.
kako se leči heliko bakterija

1 komentar :

  1. Nemojte da probate narodni "lek"sa psenicnim mekinjama.Ne pomaze,provereno.Ja sam pila i samo me je posle vode od psenicnih mekinja 3 dana boleo zeludac,jedva sam prezivela.Da je to tako lako da se izleci niko nikada ne bi imao gorusicu.Ko ima pojacanu kiselinu ostaje mu da se muci dozivotno,jer leka NEMA.Pozdrav!!!

    OdgovoriIzbriši