1/09/2015

Sok od krompira kao lek recept

SOK OD KROMPIRA ZA ZDRAV ŽELUDAC


Sok od od krompira je izuzetan prirodni lek cenjen u našoj  i inostranoj narodnoj medicini. Poznato je da je on veoma delotvoran za lečenje obolele jetre i želuca, naročito kod gastritičnih smetnji i tegoba sa neprijatnom kiselinom i žgaravicom. Kako napraviti lekoviti napitak  na dva jednostavna načina, te kako još možemo spremiti i iskoristiti ovu biljku, a da se ne izgube njena lekovita svojstva, saznajte u nastavku...

sok od krompira kao lek za želudac

KROMPIR LEKOVITOST


Krompir je biljka koja pripada porodici pomoćnica. Nadzemna stabljika je do prst debela, zeljasta, pola metra visoka i uglasta. Listovi su nepravilno perastoi razdeljeni, s jajolikim listićima, Cvetovi su (zavisno od sorte) od bele do ljubičaste boje, a smešteni su na dugim peteljkama. Plod je žućkasto-belo-zelenkasta bobica. Danas postoji oko 1.500 različitih sorti krompira. Krtola je lekoviti deo biljke i povoljno utiče kod lečenja jetre, lošeg varenja i brojnih srčanih oboljenja. Ljuska ili kora su dobro sredstvo za čišćenje celokupnog organizma, pa se kod težih bolesti preporučuje svež sok od krompira ali isto tako i čaj od krompirovih ljuski. Postoji tradicija lečenja tumora čajem od kore krompira. Važno upozorenje: nikada nemojte koristiti zelene delove kod ove biljke, jer su oni otrovni.. Drugi nazivi za krompir koji se koriste na našem podneblju su još i kumpir, krtola, krumpir, kompir. Latinski naziv za krompir je Solanum Tuberosum. Biljka cveta u šestom i sedmom mesecu (junu i julu).

KROMPIR KAO LEK U NARODNOJ MEDICINI 


Za primenu u našoj narodnoj medicini beru se zeleni plodovi i iz njih se cedi lekoviti sok od krompira. Za ishranu se koristi isključivo zreo krompir. On predstavlja savršenu namirnicu u dijetalnoj ishrani, naročito kod osoba s dijagnostikovanim oboljenjima unutrašnjih organa. Pire od krompira bez soli, ili vrlo malo zasoljen sa malo masnoća, predstavlja idealan dijetalni obrok koji se vrlo lako vari i idealno utiče na peristatiku creva, kao i na višak želudačne kiseline, koju upija i odvodi iz želuca. Kod gorušice (gastritisa), hepatitisa, ekcema i ostalih bolesti kože, pire krompir je odličan lek. U ishrani dijabetičara ova namirnica predstavlja osnovu za pripremu pojedinih jela i ona povoljno utiče na kompletan metabolizam. Pojedinim dijabetičarima ponekad predstavlja jedinu hranu koju mogu da uzimaju. Obloge od krompira, koje se pripremaju na razne načine, staro su oprobano i delotvorno narodno sredstvo. Krompir za lice je izuzetno cenjen jer ima ulogu upijanja raznih štetnih materija iz naše kože, kao i za umirenje bolova kod jako nadražene kože.U kozmetici nalazi primenu i kod raznih kožnih nečistoća kao što su ispucala koža, bolni žuljevi, divlje meso, udarci i ujedi, opekotine i dr. Plod sa hrapavom i ružičastom ljuskom ima znatno više skroba, pa je takav pogodan za pripremu testa. Onaj glatke i ljubičaste ljuske ima dosta manje skroba i pogodniji je za pripremu drugih jela kao što je krompir salata. Najlekovitiji i najdelotvorniji je kada ga kuvamo ili pečemo sa ljuskom. Ako se ipak ljušti, trebamo to raditi što tanje, pa ga zatim isečenog staviti u toplu vodu jer na taj način gubi manje od svoje lekovitosti. Proklijali krompir ili onaj koji je još zelene boje može da se koristi ali samo ako odstranimo klice i odstranimo sve zelene delove biljke, jer je u suprotnom opasan i može da izazove jako trovanje..

SOK OD KROMPIRA RECEPT


Zdrav, lekovit  i svež sok od krompira se može dobiti na dva načina. Prvi je da ga operemo i narendamo te ga stavimo u lanenu krpu, gde je potrebno stiskanjem iscediti sav sok. Tako dobijenu tečnost konzumiramo isključivo sveže napravljenu. Krompirov sok možemo dobiti i uz  pomoć odgovarajućeg sokovnika sa centrifugom. Sok od krompira za gastritis se uzima po jednu veliku supenu kašiku, koju trebamo razrediti sa malo vode i to obavezno barem tridesetak minuta pre svih važnijih i obilnijih obroka.(tri puta tokom dana). Kod obolele jetre napitak se uzima izjutra natašte i to po pola deci (0,5 dl) u sitnijim i odmerenim gutljajima, razređen sa malo vode ili uz svež sok od šargarepe. Sam sok od  krompira kao lek za jetru nije dovoljan, tako da se preporučuje svakodnevno konzumiranje blage čorbe od krompira sa dodatim peršunovim listom ( dva puta dnevno). Uz ova dva prirodna leka pridodaje se još i krompir salata sa maslačkom i dosta peršuna, luka, limunovog soka i malo maslinovog ulja.
Nadamo se da ste saznali koliko je koristan i zdrav sok od krompira, ali vam savetujemo da se pre konzumacije ovog napitka obavezno posavetujete sa stručnim licem - vašim lekarom.

Nema komentara :

Objavi komentar