12/20/2014

Plućnjak čaj priprema recept

PLUĆNJAK ČAJ PRIRODNI LEK ZA PLUĆA

Plućnjak čaj bilo da se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim korisnim lekovitim biljem, pruža dragocenu pomoć u lečenju upale pluća, grlobolje i bronhijalne astme,te drugih problema sa disanim organima. Po čemu je to Pulmonaria Officinalis karakteristična i kako je sve možemo upotrebiti za lečenje zdravstvenih tegoba ?

plućnjak čaj priprema

BILJKA PLUĆNJAK KAO LEK 


Kako i samo ime kaže, biljka plućnjak svoja lekovita svojstva najbolje ispoijava u slučaju bolesti pluća i u tu svrhu se koristi još od davnina. Reč je o višegodišnjoj biljci koja dostiže visinu do 30 cm, sa prizemnim listovima koji imaju peteljku, dok su gornji, manji, direktno pričvršćeni za stabljiku. Tamnozelene su boje, srasli ili zaobljeni, jajasti, prošarani belim pegama, sa oštrim dlačicama koje prekrivaju celu biljku, dok su mladi cvetovi ružičasti, a kasnije postaju tamniji. Najbolje uspeva u svetlim lišćarskim, ređe u četinarskim šumama, na krečnim, ali i beskrečnim zemljištima, mada se često može naći na obalama potoka i na vlažnom zemljištu. U fltoterapiji se koristi nadzemni deo plućnjaka koji se sakuplja za vreme cvetanja. Napomena: Primerci bez belih mrlja na listovima i mekim dlakama, podjednako su lekoviti kao i ostali.
Primena :Plućnjak čaj otklanja katar (upalu) gornjih disajnih puteva, nosa, grla i bronhija, obnavlja sluzokožu respiratornih organa i ublažava uporni kašalj. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama pomaže u lečenju akutne i hronične upale bronhija, dušnika i ždrela, te emfizema, suvog i kašlja sa krvavim ispljuvkom. Duže korišćenje mešavine plućnjaka, bokvice i poljske preslice pomaže čak i slučaju tuberkuloze pluća.Takođe, ova biljka podstiče čišćenje krvi i jača organizam.

KAKO SE PLUĆNJAK ČAJ PRIPREMA ?


Čaj od plućnjaka je delotvoran kod različitih problema i zdravstvenih tegoba,evo za šta ga sve možemo iskoristiti...

Plućnjak čaj protiv kašlja

 • Pomešati po kašičicu plućnjaka, majčine dušice, korena belog sleza, gaveza,cveta podbela i divizme. Procediti, po želji zasladiti domaćim kvalitetnim  medom i na svaki sat piti supenu kašiku,pa sve preliti sa pola litra proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dobra 2 sata.
Narodni lek protiv grlobolje

 • Pomešati dve kašike podbela i po kašiku bokvice, lista maline i plućnjaka, pa sve preliti sa litrom ključalog vina i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti 0,5 dl na svakih sat vremena, a pre ručka i večere po jedan decilitar.

Pulmonaria Officinalis leči bronhijalnu astmu

Plućnjak čaj daje odlične rezultate u lečenju bronihajalne astme, ovim prilikom predložićemo tri odlična narodna leka...

 • Pomešati po jednu veliku supenu kašiku od cvetova bagrema, lista plućnjaka i cvetova božura, pa zajedno sve preliti sa 6 decilitara provrele vode i ostaviti tako poklopljeno da odstoji najmanje 2 sata. Procediti i piti lagano po 2 dl pre glavnih dnevnih obroka . Piti narednih pet  dana.
 • Pomešati po supenu kašiku lista i cveta podbela, lista bokvice, lista plućnjaka i lista i cveta hajdučice, pa sve preliti sa 6 dl proključale vode i tako ostaviti da poklopljenoodstoji dobra 2 sata. Lagano procediti i piti po šolju (2d) pre doručka, ručka i večere. Piti narednih 5 dana.
 • Pomešati po jednu veliku kašiku cveta i lista podbela, lista nane, lista plućnjaka i lista rute, pa sve preliti sa 6 dl provrele vode i ostaviti tako da odtoji poklopljeno 120 minuta.Lagano procediti, po želji zasladiti prirodnim medom i piti samo kada nastupe jaki napadi, po 0,5 dl na svaki sat.

Plućnjak čaj za upalu pluća

 • Pomešati po 200 g plućnjaka i bokvice i po 100 grama  koprive i preslice, pa 2 supene kašike mešavine preliti sa 7dl provrele vode i ostaviti zakopljeno da odstoji oko pola sata. Sve procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima.

Narodni lek za bronhitis

 • Preliti kašiku plućnjaka sa 2,5 deci proključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno tridesetak minuta. Procediti lagano i piti tri  šolje ,ovako sveže pripremljenog čaja dnevno.

Čajevi od plućnjaka za lakše iskašljavanje 
 • Pomešati po 25 grama lista belog i crnog sleza, plućnjaka i ploda morača, pa supenu kašiku mešavine preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti  zaklopljeno da odstoji nekih 30 minuta. Procediti i lagano piti do četiri šolje sveže pripremljenog čaja dnevno.
 • Pomešati po 15 g miloduha, bokvice, majorana, plućnjaka, nane i divizme i 10 g korena gaveza, pakašiku mešavine preliti sa šoljom proključale vode i sve ostaviti da zaoklopljeno odstoji dobrih  pola sata. Procediti i piti do četiri šolje sveže pripremljenog čaja tokom dana.
 • Pomešati po 10 grama plućnjaka, majčine dušice,korena belog sleza, korena gaveza, cveta podbela i divizme, pa tri supene kašike mešavine preliti sa 7 decilitara provrele vode i sve zajedno ostavitipoklopljeno da miruje  dva sata. Kasnije procediti i popiti u  toku dana.
 • Pomešati po 20 g lista bokvice, podbela, plućnjaka, crnog sleza i pitome nane, pa tri velike  kašikemešavine preliti sa sedam decilitara ključale vode i tako ostaviti da odstoji poklopljeno.Nakon toga čaj lagano procedite i pijte tokom dana.

Plućnjak čaj za jačanje pluća

 • Samleti osušeni plućnjak, pa kašičicu praha sa šoljom toplog mleka i piti u gutljajima. Piti najviše 2 do 3 šolje dnevno.

NAPOMENA: Osobe koje pate od čira na želucu ili bolesti jetre i žuči ne bi smele koriste plućnjak čaj, čak i kombinaciji sa drugim lekovitim biljem.

Nema komentara :

Objavi komentar