2/01/2014

ginko biloba caj | ekstrakt | kapi | nuspojave

GINKO BILOBA 

Ginko biloba pored toga što pozitivno deluje na memoriju i koncentraciju,postize odlicne rezultate za lecenje depresije,nervoze,pomaze cirkulaciju i sprecava ostecenja krvnih sudova.

ginko biloba


GINKO BILOBA DRVO

Biljka ginko se smatra najstarijom na planeti i postojala je još u vreme dinosaurusa. Od tada se nije bitno izmenila i ubraja se u jedne od najotpornijih i  najprilagodljivih biljaka na planeti.Nakon atomskog zračenja u Hirošimi, ginko biloba je jedina preživela flora, te ne čudi zašto su joj naučnici i medicina posvetili toliko vremena i istraživanja. Ginko drvo je listopadno, razgranato, priramidalnog oblika koje može da dostigne visinu od 40 metara. Grane imaju dve vrste izdanaka, kratke i  dugačke, a na dugim se nalaze listovi specifičnog, prepoznatljivog izgleda. Muški cvetovi imaju oblik rese, a ženski dugačku dršku na čijem
kraju se nalaze dva zametka. U pazuhu listova obrazuju se semena koja su obavijena omotačem neprijatnog mirisa, te se u parkovima uglavnom gaje muške biljke. 

GINKO UZGOJ

Danas kao divlja vrsta ginko drvo se može naći u planinama jugoistočne Kine, a uspešno se gaji u botaničkim baštama i parkovima širom planete.

GINKO BILOBA KAO LEK

Ginko biloba je veoma otporan na sve vrste zagađenja, virusa, mikro klimatskih promena, kao izračenja, moderna medicina priznaje mnoga lekovita svojstva te biljke. Ginko list se najčešće se koristi u lekovite svrhe.On doprinosi proširenju krvnih sudova i poboljšava smanjen protok krvi do mozga, naročito kod 
starijih osoba. Sadrži ogromnu količinu flavonoida i terpenoida, a zahvaljujući tome slabi uticaj slobodnih radikala iz okruženja, kao što su uv zracenje,zagađenje vazduha i pušenje, te pomaže u sprečavanju oštećenja krvnih sudova. Održava optimalan krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju i koristi se u lečenju bolesti koronarnih krvnih sudova i miokarda i sprečava trombozu. Štiti od razvoja srčanog ili moždanog udara i smanjuje oksidaciju masti u krvnim sudovima. Ginko biloba povoljno deluje u slučaju oštećenja mrežnjače posebno kod osoba koje pate od dijabetesa ili bolesti bubrega. Ublažava tegobe nastale usled inflamatornih oboljenja, kao i simptome astme. Pospešuje prokrvljenost jetre i čisti je, a utiče i na poboljšanje cirkulacije i rada bubrega. 

GINKO ZA PAMCENJE

Ukoliko tražite rešenje kako poboljsati koncentraciju ,ginko biloba je idealan za vas.
Ginko poboljšava memoriju i koncentraciju, ublažava simptome depresije i anksioznosti. Zahvaljujući tome što podstiče sintezu dopamina, ova biljka utiče na Alchajmerovu bolest. Pošto ova biljka pozitivno deluje na mikrocirkulaciju mozga, preporučuje se i onima koji pate od demencije ili nedostatka koncentracije, a poboljšava i saznajne funkcije poput učenja i pamćenja. U jednoj studiji koja je ispitivala efekte ove biljke, ispitanicima obolelim od različitih cirkulatornih bolesti davan je ginko ekstrakt u periodu od 12 nedelja. Kod oko 70% osoba došlo je dopoboljšanja zdravstvenog stanja, a simptomi poput zamora, vrtoglavice, depresije, gubitka koncentracije smanjeni su ili su potpuno nestali.

GINKO BILOBA EKSTRAKT

Ginko biloba se može uzimati u kapsulama ili tabletama, ali najbolje dejstvo ima ekstrakt ginka ,odnosno tinktura od sveze ubranih, iseckanih listova ginka od kojih koristimo lekovite kapi.

KAKO SE DOBIJAJU GINKO KAPI

  • U jednu litru 70 % alkohola ubaciti tri šake (oko 60 grama) sveze ubranih, iseckanih listova ginka. 
  • Ostaviti da odstoji 14 dana na sobnoj temperaturi, a na svaka tri  dana tinkturu promešati. 
  • Ukoliko se koristi suvo lišće, potrebno je 10% manje vrednosti alkohola, ali dodati za isto toliko više listova, jer suv list ima mnogo manje vlage. 
  • Kada tinktura bude gotova, upotrebljava se razređena, a dovoljno je uzimati 10 kapi tri puta dnevno sa malo vode, čaja, soka, meda ili šećera.

GINKO BILOBA CAJ


Ako se ginko čaj pravi kod kuće,lišće se bere sredinom jula i početkom avgusta,a suši se u hladu, na suvom i prozračnom mestu, nikako direktno na suncu. List je dovoljno suv kada je istovremeno krckav a žilav. Ukoliko se suši u mikrotalasnoj pećnici, potrebno je staviti lišće između dve krpe i sušiti 60 sekundi na jačoj temperaturi.Za čaj od ginka je potrebno u litar kipuće vode staviti dve pune kašike lišća,ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti.

ČAJ ZA BOLJE PAMĆENJE

  • Pomešati po 30 g ruzmarina i maslačka sa 20 g žalfije i bosiljka i dodati preporučenu dnevnu dozu .
  • Tri kašike biljne mešavine preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti da odstoji pola sata. 
  • Kada se prohladi,dodati ekstrakt ginka i piti u toku dana

SEMENKE GINKA

Semenke se beru rukavicama, jer imaju neprijatan miris, a kod nekih mogu izazvati osip ili svrab zbog uljastog urušiola. Semenke se peku 30 minuta na 150 stepeni,a  nakon toga je potrebno oljuštiti braon opnu dok se ne dobije jestivo, zeleno jezgro. Semenke se mogu čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci, a u frižide-
ru do sedam dana. Preporučena dnevna doza je pet do deset semenki,koje se mogu jesti uz druga jela poput žitarica ili palente.

GINKO NUSPOJAVE


Dugotrajno prekoračenje propisane doze ginko bilobe kao kontraindikaciju može uzrokovati vrtoglavicu, nervozu želuca, dijareju, nesanicu i dermatitis. Ova biljka se ne  preporučuje deci, trudnicama, dojiljama, kao i osobama koje uzimaju medikamente protiv zgrušavanja krvi.
Napomena: Istraživanja su pokazala da osobe obolele od epilepsije, koje u nekom obliku uzimaju ginko lek, povećavaju rizik od dobijanja novog epileptičnog  napada.

GINKO BILOBA ZA ZDRAVLJE

Nema komentara :

Objavi komentar