7/25/2013

ekcem | prirodno lecenje ekcema

Ekcem | prirodno lecenje ekcema


Ekcem ili dermatitis spada  u jedno od najcescih oboljenja koze.Izlozenost stetnim hemijskim supstancama sve veca zagadjenjenost zivotne sredine ,pokazuju nam konstantan porast pojave ekcema u populaciji.Istrazivanja jasno pokazuju na povecan broj dermatitisa u indistrujski razvijenim zemljama.Deca koja su slabije izlozena crevnim, bakterijskim ili virusnim infekcijama u detinjstvu ,vise su podlozna ekcemima i alergijama kasnije.

Sta je ekcem ?

Jednostavnim recnikom receno ekcem je stalno zapaljenje koze koje se manifestuje kroz nekoliko faza.U prvoj fazi javljaju se sitni mehurici ,cesto ispunjeni tecnoscu ,koji iritiraju i izazivaju svrab na kozi .Kako je ekcem hronicno oboljenje koze,cesto se iz faze 1 predje u fazu 2. Tu nas ceka perutanje,crvenilo i veoma jak svrab koji ume biti neizdrziv i izaziva velike probleme i smetnje.

prirodno lecenje ekcema

Uzroci nastanka ekcema 

Veoma cesto to moze biti alergija - alergijski ekcem ,genetika,poremecaj u cirkulaciji,neodgovarajuci klimatski uslovi i dr..Kod naslednog-genetskog faktora utvrdjeno je da su od ekcema obolevale osobe ciji su preci bili astmaticari i to u visokom procentu.Nije zanemarljiv ni podatak da ekcem nastaje usled stresa,pada imuniteta i nesto redje od lose ishrane.

Ekcem kod beba


Kod dece stare do godinu dana ekcem je jako cesta pojava.Istrazivanja dokazuju da gotovo 1/3 beba do svoje 1 godine ima ekcem.Dobra vest za decu i za roditelje je da se kod gotovo polovine dece ekcem povlaci do njihove 3 godine.Ukoliko postoji sklonost ka alergijama u familiji ,gotovo je sigurno da ce beba imati ovo kozno oboljenje.Prepoznaje se po crvenilu koze,suvoci,perutanju..najcesce se javlja ekcem kod beba na licu i obrazima,dok se kod starije dece javlja na podrucju pregiba(laktovi,kolena).
Kucna prasina i grinje su veoma cest uzrocnik ove pojave.Atropijski dermatitis je cesci u industrijskim sredinama,usled zagadjenja ali i sa nesto vecim stepenom higijene u populaciji.Doslo se do zakljucka da deca koja su u ranom detinjstvu izlozena virusnim i bakterijskim zaraznim bolestima redje oboljevaju.To su najcesce nerazvijene zemlje ,gde je "atropijski dermatitis" retka pojava.
Kako deca odrastaju bolest popusta
ekcem kod bebaKako to izgleda u brojkama:
  • atropijski dermatitis se javlja u prvoj godini zivota - oko 60 %
  • javlja se do pete godine - kod gotovo 90 % pacijenata
  • takodje pojava bolesti po prvi put je moguca i u odrasloj dobi cak i  posle 60 godine  ali u znatno nizim procentima.

lecenje ekcema - sta mozemo uciniti za prevenciju

  • izbegavajte jaka hemijska sredstva za licnu higijenu
  • nosite pamucnu odecu
  • umereno konzumirajte sledece namirnice(agrumi,jaja,orasi,mleko,jagode,razne konzerve)..sve one mogu izazvati alergijske reakcije
  • izbegavajte hidrantne kreme za negu lica i koze za koje niste sigurni da su prirodnog porekla.

prirodno lecenje ekcema - lekovito bilje

Prvo da kazemo rec dve o prijateljima koze:
  • oljušten krastavac je odlcan antiseptik,cisti kozu dezifincira je i uklanja pege
  • caj od zove se moze privijati na lice jer omeksava i hrani kozu
  • caj od belog sleza(od lista i korena) takodje se moze priviti na kozu jer je omeksavaju i hrane
NARODNI LEKOVI ZA EKCEM

za lecenje ekcema :
uprziti vise vrsta pasulja i samleti ih u mlinu za kafu.
zatim 1 kilogram mlevenog pasulja pomesati sa svinjskom mascu da se dobije masa za mazanje
Dobijenom smesom mazati ekcem dva puta dnevno (ujutru i uvece).Namazano mesto se ne sme prati za to vrema.Posle toga skuvati razne vrste pasulja.Sa ocedjenom vodom oprati ranije mazati deo tela.Ekcem treba mazati i prati duze vremena.

ekcem na licu i rukama 
potrebno:
  • trava broć                   10 grama
  • tvrde ljuske od lesnika 10 grama
Ovu mesavinu staviti u sud,nasuti pola litre vode i kuvati da uvri na polovinu a zatim caj procediti.Procedjeni caj podeliti na 3 dela.Piti ujutru,u podne i uvece
Caj za ekcem piti 7 dana ,pa zatim pauzirati 20 dana i tako menjati.

ekcem na nogama i ekcem na rukama 

nabrati svezu rusu travu,dobro je istuci u nekom sudu i ocediti sok.Ovim sokom mazati obolele delove tela 3 x dnevno.Ukupno 2 dana.Namazano mesto nemojte prati za vreme terapije.Nakon toga namazana mesta oprati vodom od prokuvanog brsljenovog lista i istrljati sa limunom.

krompir protiv ekcema
uzeti razne vrste krompira ,staviti u sud i nasuti toliko vode da krompiri ogreznu.Krompire kuvati tako dugo dok njima ne ispuca kora,a zatim ih procediti.U 1 litar procedjene tecnosti dodati sitno istuckanog plavog kamena,velicine jednog veceg oraha.Ako se ima manje tecnosti ,onda se stavlja i manje plavog kamena.Pustiti da se plavi kamen rastvori.U tako dobro pripremljenu jos toplu tecnost umociti sundjer  i njime natrljati oboleli deo tela.Lek je delotvoran podjednako i na ekcem na nogama kao i na rukama.Nakon 10 minuta treba samo dobro obrisati i osusiti.Obolela mesta se kasnije ne smeju zapirati vodom.
Kafa za lecenje ekcema
nakon tretmana krompirom i plavim kamenom,uzeti kafe u zrnu i proprziti je samo toliko da porumeni.Zatim je sto sitnije samleti u mlinu za kafu i presuti u jedan sud..U isto vreme pripremiti kljucalu vodu i na nju nasuti samlevenu kafu kao sto se priprema kafa za pice.Cim se uhvati pena od kafe ,uhvatiti je kasikom .Penom od kafe mazati obolela mesta 3 x dnevno.Kod vecih povrsina obolele koze treba staviti i vise kafe.
Terapija ekcema - trljanjem vodom od krompira, rastvorenog plavog kamena i penom od kafe primenjivati 7 dana.Ponavljati vise puta uz prekide.

Još recepata za lecenje ekcema 
  • Za ekcem na rukama -svako vece pre spavanja bolna mesta namazati glicerinom.
za vlazni ekcem (lisaj)
  • Kuvati 1/2 litre maslinovog ulja sa 50 g brezovog ili jelovog katrana.Kad ukuva na 3/4 skloniti sa vatre i dobijenom masom mazati obolela mesta
Takodje za ekcem se pokazao delotvoran oblog od majcine dusice i cvetova nevena
u letnjem periodu je izuzetno dobar hidrantni losion soka od svezeg krastavca i bademovo ulje.
zimi se za lecenje ekcema preporucuje losion od 2 kasike mleka od kokosa(moze i voda kao zamena)
1 kasika maslinovog ulja i par kapi djumbirovog etericnog ulja.
Ljiljanovo ulje je takodje odlicna preporuka.
Potpopiti u maslinovo ulje latice i prasnike cveta u srazmeri (1:3),ostaviti u staklenoj tegli  6 nedelja na suncu.Nakon tog perioda procediti i mazati kozu par puta dnevno..

Za uzrok nastanka ekcema ponekad se uzima i nedostatak B6 vitamina.Pa ga je potrebno povecati.
Veruje se da vitamin E olaksava tegobe,narocito svrab na kozi ukoliko se lagano nanosi na obolelo mesto.Prirodni izvori ovog vitamina su psenicne klice i njihovo ulje,bademi,lesnici i orasi.
Nedostatak cinka u organizmu takodje je vezano za ovo kozno oboljenje. Njega sadrze u vecoj meri:integralne zitarice,boraniija,grasak,mleko,jaja,crveno meso,psenicne klice.
NAPOMENA :neke od ovih namirnica sadrze odredjene alergene,tako da je vazna umerenost u konzumiranju jer mogu izazvati alergijske reakcije koje su najcesci okidac za ekcem.
Procitajte jos nasih tekstova: psorijazakandidahemoroidisinusilecenje reume..

Ekcem | prirodno lecenje ekcema


2 komentara :

  1. uspeo sam da izlečim dečiji ekcem koristeći prirodni lek tačnije vodicu koju nabavljam kod "travara" ako imate takav problem evo tel 065 41 22 029

    OdgovoriIzbriši
  2. jao imam ekcem vec godinu dana na rukama i sada vec postaje sve teze jer se nemoze izdrzati svrab ,pa nakon toga jak bol.... a dobila sam ga u trudnoci a nakon porodjaja i moja beba je dobila na licu... treba nam pomoc,....

    OdgovoriIzbriši