8/20/2013

dijabetes simptomi | ishrana | recepti | lecenje

dijabetes simptomi | ishrana | recepti | lecenje

Dijabetes ili secerna bolest se karakteriše povećanom količinom šećera (glikoze ili grožđanog šećera) u krvi. Kod obolelih se isto tako javlja i manja ili veća količina glikoze u mokraći.
Bolesnik obavezno mora tražiti savet lekara specijaliste za dijabetes,jer je uzrok ove teške bolesti različit. Dijabetes se javlja zbog nedovoljnog lučenja insulina (hormona gušterače) u organizmu. Ova bolest potiče od oboIjenja same gušterače (pankreasni dijabetes) ili zbog povećanog rada drugih endokrinih žlezda (hipofizni i nadbubrežni dijabetes).

Dijabetes simptomi bolesti

  • pojačana žeđ
  • stalan osećaj umora
  • učestalo mokrenje
  • konstantna glad
  • problemi sa vidom
  • gubitak na težini
  • gljivice i razne infekcije često je prisutna i kandida
  • otežano zgrušavanje krvi i sporo zarastanje rana 
  • iritacija kože i svrab (ekcem)
Ovo su najčešći dijabetes simptomi i ukoliko se jave najbolje je odmah posetiti lekara.
dijabetes simptomi ishrana recepti lecenje

Dijabetes uzroci bolesti

Šecerna bolest  je nasledna, familijarna, slučajevi kad više članova u nekoliko generacija obolevaju od ove dugotrajne i teske . I neki spoljni činioci mogu biti uzrok pojave dijabetesa, pogotovo među osobama koje mnogo jedu, osobito masnu hranu, lica koja se malo kreću, zatim osobe koje preleže izvesne bolesti i dr.
Kod nekih osoba javlja se ova bolest, kako to narod kaže, i »od sekiracije«.Ako se šećerna bolest zapusti ili nepravilno Ieči, može doći do mnogobrojnih komplikacija: 
slepilo, 
skleroza srčanih krvnih sudrova, 
bubrežnih i moždanih arterija i dr. 

Dijabetes tip 1 i dijabetes tip 2

Osim uzimanja lekova, dijabetičari se obavezno moraju držati i određene dijetalne ishrane koja se jos naziva i dijabetes dijeta, koju će odrediti lekar za svakog bolesnika ponaosob,prema vrsti i težini dijabetesa. Bez pravilne dijabetes dijete nijedan lek neće pomoći bilo da je u pitanju dijabetes tip 1 ,dijabetes tip 2 ,gestacijski dijabetes u trudnoci i dr..Danas postoje efikasni lekovi protiv dijabetesa. To je, pre svega, insulin. Međutim, insulin se ne daje u svim slučajevima dijabetesa. U lakšim oblicima daju se neki noviji sintetski lekovi, a kao dopunska terapija vekovima se uspešno koristi izvesno lekovito bilje, razume se, uz obaveznu dijetalnu ishranu tkz. dijeta za dijabetes.
Novijim hemijskim i farmakodinamskim istraživanjima objašnjeno je antidijabetično dejstvo raznog bilja koje se na raznim kontinentima kroz vekove koristi. Pre svega biljke koje sadrže arginina i druga gvanidinska jedinjenja, jer deluju kao dobri lekovi u slučajevima lakših oblika dijabetesa. Gvanidinski derivati iz mahuna pasulja, biljke zdraljevine i drugih vrsta iz familije Legumhiosae (osobito Papilionaceae) poslužili su naučnicima kao model za sintezu izvesnih lekova za lečenje dijabetesa

Dijabetes ishrana i dijabetes dijeta

Izbor namirnica koje dijabetičari smeju da koriste u ishrani nije jednostavan.Dijabetes ishrana je isto toliko važna, a nekad i važnija od uzimanja lekova. Bolesnici od ove bolesti moraju paziti kako na količinu tako i na sastav hrane. Dijabetes dijeta podrazumeva pravilnu kotrolu namirnica.Bezuslovno je potrebno smanjiti sve što povećava nivo šećera u krvi. Smanjiti, pre svega, ugljene hidrate, naročito šećer, razne slatkiše, hleb,testa, krompir i sve druge namirnice koje sadrže skrob, jer je skrob izvor glikoze.Masne materije takođe negativno utiču na osobe obolele od šećerne bolesti . Kad se u mokraći pojavi aceton, masti i ulja treba izvesno vreme potpuno izbaciti iz ishrane.

Dijabetes ishrana jelovnik 

Dijabetes i ishrana osnovna pravila: jesti što posnije: sirova hrana,mnogo povrca, i to svezeg, presnog (kad god je to moguće), posno, krto meso (živinsko,posnu ribu, teleće, goveđe).Grožđe je glavni izvor glukoze, zbog čega se glukoza i naziva »groždani šećer«. Prema tome, dijabetičari ne smeju jesti grožđe i drugo voće bogato glikozom.
Ostalo voće, koje pretežno sadrži fruktozu ili voćni šećer, levulozu, ovi bolesnici mogu jesti bez ikakve opasnosti.
Boranija (zeleni pasulj, zeleni grah, mahune) mora biti glavna hrana većine dijabetičara. U toku leta i jeseni najbolje je  koristiti svežu boraniju, a zimi zamrznutu, osušenu ili iz konzervi. Boranija se pravi  kao svako drugo povrće, kao i salata s belim lukom i na mnoge druge načine, već prema ukusu bolesnika.
Pošto je dijabetes tj sećerna bolest veoma dugotrajna, česta upotreba boranije će dosaditi bolesnicima, zbog čega se mora menjati način u njenome pripremanju dodajući razne začine, pre svega, dobar ajvar od crvenih paprika, paradajz u obliku pirea ili na drugi način, beli i crni luk, peršunovo lišće, kiselo mleko, mešano povrće itd.Umesto krompira u mnogim zemljama se u piljarnicama prodaje čičoka ili topinambur (Helianthus tuberosus). Najvažnije je da se unosi zdrava vlaknasta hrana.

Dijabetes lecenje 

Za lečenje šećerne bolesti bolesnici ne smeju lečiti na svoju ruku, nego samo po savetu lekara kako smo već napomenuli. Pravilna lekarska dijagnoza je glavni preduslov za prirodno lečenje. Potrebno je utvrditi da li je u pitanju dijabetes tip 1 ili dijabetes tip 2 da bi se mogle pripremiti razne čajne mešavine.
Kod dijabetesa svaki bolesnik je priča za sebe i drugačije reaguje na određene lekovite biljke.
Daćemo vam jedan primer:
Pelinom su mnogi bolesnici uspeli da znatno smanje količinu šećera u krvi i da se oporave. Međutim na nekima taj isti pelen, uziman u istim količinama tri puta dnevno pre jela, nije pomogao ili sasvim neznatno.
Mnogim bolesnicima je pomoglo razno gorko i lekovito bilje:lincura,kičica,, trava-iva, grčica (gorka detelina), hajdučka trava i dr.

Prirodno lečenje sećerne bolesti

Na Zapadu se u fitoterapiji ceni list borovnice i i draljevina, a u nas list crnog duda itd. Stanovnici Balkana, osobito istočnog i južnog dela,vekovima koriste presnu salatu od belog i crnog luka kao predjelo i ubedeni su da je to dobro preventivno sredstvo protiv mnogih bolesti, pa i protiv dijabetesa. Ta salata se zakiseli sa sokom od limuna (Grci) ili sirćetom i okite« sitno iseckanim listom peršuna. Da bi se neprijatan miris luka koliko-toliko ublažio, osim peršunovog lista, salatu začine dodatkom male količine praška od stucanog suvog lista majčine dušice.

Dijabetes recepti 

recept br.1 : 
Mlada zelena boranija,skuvana u mnogo vode i prelivena sa maslinovim uljem je i lek i hrana.
Kod šećerne bolesti mahune pasulja se mogu upotrebiti za pripremanje čaja.
recept br.2 :
  • 200 grama vode i 1 kašika potočarke
  • biljka se prelije ključalom vodom i ostavi poklopljenom 10 minuta.
  • piti lagano u manjim gutljajima
recept br. 3 : Cvekla protiv dijabetesa 
Sok od cveklešargarepe i rotkve  
  • iscediti jednake delove od sve 3 biljke i piti 2-3 puta po jednu malu soljicu dnevno
recept br.4
Čajna mešavina za regulisanje šećera u krvi
  • pomešati jednake delove borovnice,koprive,kučice,pelina i mahuna pasulja
  • uzeti 1 kašiku ove mešavine,preliti sa šoljom ključale vode ,ostaviti da stoji 15 minuta i
  • procediti i piti 3 x dnevno
  • Koristiti 5 dana a zatim pauzirati 2 dana
dijabetes recepti br. 5
  • uzeti  25 g mahuna od pasulja i ždraljevine (Galega officinalis), po 15 g dudovog lista,  borovnice i koprive i 5 g korena maslačka isitniti, dobro pomešati, pa 3 supene kašike smeše preliti s 0,5 litra hladne vode, držati celu noć da se ekstrahuje i izjutra zagrejati da ključa 5 minuta, ostaviti da se prohladi, procediti i popiti u toku dana na 30 minuta pre svakog obroka po 2 dl.
recept br. 6
Čaj protiv dijabetesa za jednokratnu upotrebu
priprema:
uzeti 1 supenu kašiku od ove mešavine i preliti sa 2 dl vode,pustiti da provri a nakon toga procediti.
Ovaj čaj za dijabetes treba piti 3 x dnevno po 1 šoljicu pre jela,mora uvek da se napravi i pije svež.
Uz njega je poželjno jesti lakšu hranu i da se redovno javljate vašem lekaru na kontrolu.

recept br.6

Brokula sa cimetom 
  • potrebno je 500 grama brokula kuvati desetak minuta u 0,5 l vode na laganijoj vatri.
  • Nakon toga skinuti sa vatre,poklopiti 15 minuta a zatim procediti.
  • Vodu popijte u toku dana, a pola brokule pojedite za dorucak sa malom kašičicom cimeta a ostatak naveče.
  • Terapija dijabetesa sa brokulom traje 7 dana,zatim pauza od 7 dana pa nastavak.
  • Brokula je odličan prirodni lek za dijabetes i vrlo je delotvorna,uz nju piti po danu neku od čajnih mešavina.
recept br.7
  • beli luk,nana,vodopija i maslačak protiv dijabetesa
  • potrebno 10g nane i belog luka i 40 grama maslačka i korena vodopije
  • uzeti 3 velike supene kašike mešavine i preliti sa 0,5 l hladne vode.
  • Ostaviti da odstoji preko noći ,a ujutru zagrejati 5 min. do ključanja
  • procediti,ohladiti i piti po šolju 30 minuta pre svakog jela .
recept br.8
lecenje dijabetesa celerom
kuvati celer i dobijeni čaj piti umesto vode

recept br.9
Osobe obolele od dijabetesa treba da jedu kuvanu pšenicu,ovsenu kašu,ječam,ribu,jaja sa slaninom,posno goveđe meso,grahamov hleb,jezgrasto voće najbolje orahe ili lešnike(250-500 grama merenih sa ljuskom)

recept br. 10
sok od limuna i celera protiv šećerne bolesti 
  • 2 manja limuna i šolju sitno iseckanog lišća celera zajedno izmiksati sa litrom vode.Dobijeni sok za dijabetes piti najmanje dva puta po danu.
Za prirodno lečenje dijabetesa najvažnija je ishrana i briga o svakom obroku.U zavisnosti da li je u pitanju dijabetes tip 1 ili dijabetes tip 2  mogu se koristiti mnogi narodni preparati za poboljsanje funkcije pankreasa.čaj od hajdučke trave ,čaj od kičice,čaj od koprive,čaj od celera,čaj od vodopije,čaj od čubra
čaj od kleke ,sok od celera,vino belog sleza i dr..
Napomena - svaki navedeni čaj protiv dijabetesa mora se piti nezasladen,i to pre jela! Samo ko ne može da pije gorke lekove može navedene čajeve da pije zaslađene saharinom ili nekim drugim sličnim sintetskim slatkim sredstvom, ali nikako šećerom ni medom. Ipak, ko god može, neka pije nezaslađene čajeve, jer oni bolje deluju.

Lečenje dijabetesa matičnim ćelijama

iako je još u fazi istraživanja,matične ćelije su se odlično  pokazale.Postale su predmet intreresovanja farmaceutskih kompanija i mnogobrojnih zdravstvenih institucija.Nažalost istraživanje  dugo traje i još nema naznaka kada će se početi primenjivati  lečenje dijabetesa matičnim ćelijama u praksi.


dijabetes simptomi | ishrana | recepti | lecenje


Nema komentara :

Objavi komentar