biljni lek bokvica
Bokvica spada u jednu od najrasprostranjenijih biljaka.Ovaj biljni lek je cenjen jos iz davnina po brojnim lekovitim svojstvima.Bokvica ima dve sorte a to su:
zenska bokvica(Plantago major)
glatka bokvica(Plantago media)
obe imaju istu lekovitu vrednost i koriste se u istu svrhu za prirodno lecenje
Sirup od bokvice cisti krv od otrovnih materija.
Svezi,oprani izgnjeceni listovi stavljaju se na posekotine,ogrebotine i razne druge povrsinske povrede koze i sluzokoze,na mesto ujeda otrovnih insekata,zmija i pasa.
List bokvice pojacava lucenje tecnosti u plucima i na taj nacin olaksava iskasljavanje guste sluzi iz organa za disanje.
Takodje, biljni lek bokvica smanjuje ucestalo mokrenje i deluje povoljno na probavu i organe za varenje(protiv grceva,proliva,cira na dvanaestopalacnom crevu i zeludcu)
Takodje dobra he kao prirodni lek za lecenje akni i crvenila koze.
Mozete je i servirati kao ukusnu prolecnu salatu posto je jestiva i mozete je pomesati sa mladim liscem maslacka,potocarke zaciniti bundevinim uljem,morskom solju ili limunovim sokom.
Bokvica sadrzi Vitamin C,provitamin A,fitoncide i soli kalijuma
Mozete napraviti i varivo od bokvice ukoliko je obarite sa mladim izdancima koprive.
biljni lek bokvica recept:
za jacanje organizma(melem)
potrebno vam je:
- zenska bokvica 300 g lisca
- 1 kg planinskog meda
Pomesati sa medom i uzimati po jednu kasiku svaki dan pre jela .
Ovaj biljni lek je odlican za jacanje imuniteta.
Obloge za rane
- sveze listove bokvice oprati i zgnjeciti oklagijom,staviti na ranu ili posekotinu.
- punu kasicicu lisca od bokvice prelijte sa 0.25 dl kljucale vode i stavite kratko da odstoji.
- Pijte ujutru jednu soljicu obavezno ,1 do 2 soljice u toku dana i jednu pre spavanja.
- Caj od bokvice je odlican za izbacivanje slajma iz organa za disanje.
- sameljite 2 pune kasike listova bokvice(prethodno ih dobro operite) u masini za mljevenje mesa
- u tu masu dodajte malo vode zatim 300 grama secera(nerafinisanog) i 250g meda.
- Kuvajte na tihoj vatri(uz stalno mesanje) dok se ne zgusne.
- Prelijte u staklenu flasu dok je jos vruce,makon sto se sirup od bokvice ohladi ,cuvajte ga u frizideru.
- Pijte po jednu kasiku pre svakog obroka.
- Sirup od bokvice je odlican za jacanje imuniteta i ciscenje krvi.
moja baka je uvijek isla da bere bokvice po tome i znam da je bokvica lijek za sve i pznato mi je
OdgovoriIzbrišiSjecam se da je moja bakica upotrebila bukvicu da izljeci cir od moje tete,ja sam imala tada 6 god.I jos danas se sjecam,to mi se nikada zaboravit moze..jos i danas sa 62 god.sanjam tetkin cir !!!!
OdgovoriIzbriši