9/11/2013

lajmska bolest simptomi | ugriz krpelja

lajmska bolest simptomi | ugriz krpelja

Lajmska bolest je dobila ime po gradiću Lajmu u SAD gde su još 1975 godine zabeleženi prvi slučajevi bolesti.1987 godine pojavila se i u Srbiji kao i na celom Balkanu.
Od lajmske bolesti, koju prenose krpelji, u Srbiji svake godine oboli oko 400 Ijudi, ali je taj broj sigurno mnogo veći jer mnoge zaražene osobe nemaju tipične simptome. Često se dešava i to da su testovi lažno negativni (tačni su u 45 do 65%), pa Ijudi inficirani bakterijom borelija burgdorferi zanemaruju blage simptome, sve dok bolest ne uđe u fazu u kojoj se ispoljavaju ozbiljnije tegobe,kada se teže leči.
lajmska bolest simptomi

LAJMSKA BOLEST SIMPTOMI 

Lajmska bolest je poznata je i pod nazivom veliki imitator pošto ispoljava simptome preko 200 poznatih oboljenja,a to dodatno otežava dijagnostiku.Ipak simptomi lajmske bolesti se utvrdjuju nakon nekoliko pouzdanih znakova,što lekarima  ukazuje na to da pacijent ima ovu infekciju.
Lajmska bolest se pojavljuje u nekoliko stadijuma,a prvi i najpouzdaniji znak jeste crvenilo na mestu ujeda bezbolno i toplo na dodir,u vidu koncentričnih krugova koji se pojavljuju u ravni kože i imaju prečnik od 2 do 15 cm. Simptomi lajmske bolesti u  toku prvih mesec dana mogu biti vrlo slični gripu:malaksalost,glavobolja,zamor,bolovi u misicima,bolovi u zglobovima,groznica,otok limfnih žlezda.Lajmska bolest simptomi se postepeno povlace i čini se kako je sve u redu,ali bakterija se samo pritajila i razmnožava se u organizmu spremajući se da napadne različite organe.To nekad traje i po nekoliko meseci,ređe nekoliko godina- tako da se javljaju kasne manifestacije oboljenja.

UGRIZ KRPELJA I LAJMSKA BOLEST KOD LJUDI

Statistike pokazuju da oko 30 odsto obolelih uopšte i ne zna da ih je ujeo krpelj, a oko 50 odsto njih nikada nije imalo tipično crvenilo na mestu ujeda.Naime, ove promene na koži javljaju se od tri do 32 dana nakon ujeda, a nekada nastaju i na drugim delovima tela, što zbunjuje obolele, ali i lekare.
Bol koji nastaje bez očiglednog razloga obično ukazuje na druge bolesti i stanja (ukoliko se javi u zglobu- na reumatoidni artritis ili lupus, u leđima - mialgiju; vilici - zubobolju,paradentozu i upalne procese na vilici ili sinusima).Kod nekih osoba širi se i na mišiće,uzrokujući slabost a s vremenom i ukočenost i slabu pokretljivost. Ukoliko zahvati nerve lica, može doći do facijalne utrnulosti ili paralize, kao i zapaljenja očnog živca (optički neuritis manifestuje se bolom duboko iza jednog ili oba oka, koji se pojačava pri pokretanju oćnih jabućlca). Bol u testisima kod muškaraca, odnosno u maloj karlici kod žena, može se tumačiti kao posledica procesa na genitalnim organima.
Loše opšte stanje:konstantna blago povišena temperatura, groznica,vrtoglavica i noćno znojenje često su u slučaju lajmske bolesti praćeni gušoboljom, oteklim žlezdama i ukoćenim vratom, pa lekare mogu navesti na pomisao da je u pitanju grip. 
Drugi stadijum bolesti ponekad nastupa i nakon 10 meseci nakon ugriza krpelja i ispoljava se pojavom neuroloških simptoma-glavoboljom,zapaljenjem moždanih opni nerava.Kasne neurološke smetnje mogu da budu i udružene i sa teškim psihičkim poremećajima i promenama na limfnim žlezdama,bubrezima , jetri,očima i drugim organima.
Lajmska bolest kod ljudi  u trećem stadijumu kod nelečenih osoba može da dovede do trajne invalidnosti i ozbiljno narušenog zdravlja.

LAJMSKA BOLEST LECENJE

Uz obavezan nadzor lekara lajmska bolest se može efikasno lečiti sa antibioticima.Lekovi na bazi penicilina su najdelotvorniji za lecenje lajmske bolesti i ukoliko se uzimaju oralno dve do tri nedelje postižu dobre rezultate u izlečenju.Ipak ukoliko se Borelia burgdorferi raširila na centralni nervni sistem ,neophodna je četvoronedeljno intravenozno lečenje antibioticima.

LAJMSKA BOLEST TERAPIJA PRIRODNIM PREPARATIMA

Pored primene antibiotika koja je obavezna ,lekovito bilje može biti veoma delotvorno i efikasno za lecenje lajmske bolesti.Protiv upale mišića i hroničnih bolova preporučuje se divlji ruzmarin ,ženšen,kava ili kokotac,a ulje od kamilice je izuzetno delotvorno za utrljavanje duž kičme i vrata za opuštanje.
Znatno olakšava tegobe i biljka medveđa šapa,ali napominjemo da se ne sme uzimati nikako na svoju ruku bez nadzora iskusnog terapeuta ili lekara ,zbog jakog toksičnog delovanja na organizam.
Od ostalih lekovitih trava preporučuje se čaj od ehinacee i tikntura od kordicepsa izuzetni su za jačanje imuniteta.

ŽENŠEN ČAJ ZA LEČENJE LAJMSKE BOLESTI
  • staviti 2 grama suvog lista ženšena u 2 decilitra proključale vode i ostaviti da odstoji 5 minuta.
  • Ostatak komadića korena iskoristite  za još nekoliko priprema istog napitka, a ženšen na kraju možete pojesti.Takođe može se dodati i drugim čajnim mešavinama.
ČAJ OD KOKOCA
  • kašičicu cvetova biljke kokotac dodati u 2,5 dl proključale vode i ostaviti da odstoji 2 minuta
  • piti do 2 šolje dnevno
ČAJ OD RUZMARINA
  • Kašičicu ruzmarina (4 do 6 grama) preliti sa 2,5 dl proključale vode.
  • Poklopiti i ostaviti poklopljeno 15 minuta da odstoji a zatim procediti.
  • Piti 3 puta dnevno

LAJMSKA BOLEST - ČAJEVI ZA JAČANJE IMUNITETA

ČAJ OD ĐUMBIRA,MEDA i LIMUNA
  • Svež,osušen i iseckan djumbir oko 25 grama ,staviti u lonac i preliti sa 1 litrom vode.
  • Nakon što voda proključa ,kuvati na srednjoj temperaturi narednih 10 do 15 minuta.
  • Posle toga treba izvaditi đumbir i ostaviti da se prohladi ,zatim dodati sok od limuna (od 2 isceđena limuna) i zasladiti sa medom
  • Piti šolju čaja nekoliko puta po danu
  • Kašičicu koprive staviti u 2 dl proključale vode ,poklopiti i ostaviti da odstoji narednih 5 minuta.
  • Procediti i piti
BROJSOV ČAJ ZA IMUNITET
  • U pola litre proključale vode staviti kašičicu žalfije i ostaviti da vri tačno 3 minuta.
  • Potom skinuti sa vatre i staviti prstohvat kantariona , majčine dušice i nane.
  • Ostaviti 10 minuta ,pa piti u gutljajima tokom celog dana.

KAKO UKLONITI KRPELJA

ugriz krpelja
Važno je znati da nisu svi krpelji zaraženi uzročnikom lajmske bolesti ,te da nakon uboda ne treba paničiti.
Ugriz krpelja nekad prođe potpuno nezapaženo i nije tako lak za uočiiti.Ukoliko ga primetite neophodno je odmah obratiti se lekaru.Vađenje krpelja je izuzetno bitno i ukoliko je insekt bio zaražen od samog postupka u velikoj meri zavisi dalji ishod.Ako u blizini nema lekara treba znati da se krpelj u koži vadi isključivo sa pincetom i da ga je neophodno izvući zajedno sa rilicom.Ne treba ga tretirati hemijskim sredstvom(benzinom,alkoholom,petrolejom,lakom za nokte,uljem,lepkom,) niti ga žariti toplotom .Hemijska sredstva izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici bolesti.Krpelj se mora uhvatiti ušicama pincete što bliže koži ,a zatim čvrsto stisnuti,paziti da se ne zgnječi.Pinceta se lagano povlači prema sebi tako da se krpelj izdigne do blagog zatezanja kože, a potom okreće zajedno sa insektom zajedno oko njegove ose u smeru suprotnom kretanju kazaljke na satu,dok se ne otkači.Ako se desi da se krpelj pokida i da rilica ostane u koži,ne treba paničiti već se hitno obratiti zdravstvenoj službi ,gde će stručnjak izvaditi preostali deo insekta.

lajmska bolest simptomi | ugriz krpelja

Nema komentara :

Objavi komentar