9/08/2013

pusacka noga simptomi | birgerova bolest

pusacka noga simptomi | birgerova bolest

pusacka noga simptomi
pusacka noga
Pusacka noga tj Birgerova bolest je sve ucestaliji zdravstveni problem na ex-yu prostorima,narocito u Srbiji.Osnovna terapijska mera protiv ove teske bolesti jeste prestanak pusenja, a uz odgovarajuce medikamente pozeljna je i primena lekovitog bilja koje ce ubrzati oporavak i procistiti krvne sudove.
Kako je Srbija zemlja koja je u samom vrhu svetske liste po broju pusaca sa cak 1/3 stanovnistva koja konzumira cigarete, pusacka noga je cest zdravstveni problem.
Bolest se javlja kod osoba koje su preosetljive na duvan, usled cega dolazi do zadebljanja zidova arterija i, posledicno,suzavanja krvnih sudova.
Pusacka noga najcesce je udruzena sa aterosklerozom a najvecem riziku izlozeni su dijabeticari-pusaci.Procitajte vise o lecenju dijabetesa.
Bolest se uglavnom javlja kod muskaraca srednje zivotne dobi,ali u poslednie vreme obolevaju i mladi ljudi.

PUSACKA NOGA SIMPTOMI

Oboljenje u pocetku ima veoma blage simptome koji se često zanemaruju:
  • slab bol u prstima donjih udova nakon duzeg hodanja, potom i pri svakom koraku,pa i u toku sedenja sasavijenim ili prekrstenim nogama,da bi na kraju postao konstantan.
Osim toga, javljaju se : cijanoza(modra prebojenost koze) i osećaj hladnoce u stopalima,kao i izrazen sjaj koze i otpadanje malja na obolelom mestu.U poodmaklim fazama bolesti dolazi do krivljenja nokatnih ploca i pojave gangrene.

BIRGEROVA BOLEST LECENJE

Veoma je vazno da se vec nakon prvih promena potrazi pomoc lekara, jer postoje evidentirani slucajevi
gangrene koja se razvila svega nekoliko nedelja nakon prvih simptoma.Osnovna mera jeste prestanak pusenja.a specijalista ce prepisati i odgovarajuce lekove. Birgerova bolest u odmakloj fazi  kada se razvije gangrena,ima jedno jedino resenje - amputaciju obolelog ekstremiteta.Zato se pusacka noga simptomi ne smeju zanemariti i bolest se treba uzeti veoma ozbiljno.

PUSACKA NOGA - PREVENTIVA

Cirkulacija u udovima moze se poboljsati pravilnom ishranom(što podrazumeva izbacivanje iz jelovnika masnih, previse zacinjenih namirnica i napitaka sa kofeinom).Preporučuju se posno meso i morski plodovi,narocito alge i skoljke,kao i zitarice.
Pozitivan efekat na vitalnost arterija imaju beli luk,paprika, kupus, bobicasto voce, semenke bundeve, kosticavi plodovi, crno vino,maslinovo ulje. Savetuje se takodje da se upotrebljava kalijumova so, kim, ruzmarin, djumbir i cimet,kao i konzumiranje vece kolicine sveze iscedenih sokova i toplih napitaka od lekovitog bilja.

caj od belog luka

  • Ocistiti i sitno iseckati 30 cenova belog luka (tri vece glavice), pa dodati tri limuna iseckana na sitne komade,zajedno sa korom. 
  • Sve preliti litrom prethodno prokuvane i ohladjene vode, a potom zagrevati do 80 °C, dok voda ne pocne da struji, ali paziti da ne prokljuca.
  • Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noci.
  • Sutradan procediti i u staklenoj flasi cuvati u frizideru.
  • Uzimati po 1 dl ove tečnosti svakoga jutra, na prazan zeludac, tokom 40 dana.

caj od ginka

  • Dve pune kasicice suvih listova biljke preliti sa 1/4 1 vode, ostaviti da odstoji 15 minuta pa procediti.
  • Ovaj napitak piti više puta dnevno, jer ginko prociscava krvne sudove i poboljšava cirkulaciju.

melem od divljeg kestena 

Divlji kesten je takodje veoma delotvoran kod ove bolesti
  • Sitno samleti deset vecih plodova divljeg kestena i staviti u manju teglu. 
  • Preliti sa 2 dl alkohola (ili komovice), pa ostaviti da odstoji na suncu sedam nedelja.
  • Potom smesu procediti, sipati u flasicu i svakodnevno blago utrljavati na obolela mesta.

kupka od koprive 

  • U pet litara vode staviti dve sake dobro opranih korenova, svezeg lisca i stabljika koprive i ostaviti da odstoji preko noci.
  • Sledeceg dana smesu dobro zagrejati i u sto toplijoj kupci drzati noge 20 minuta. 
  • Ponovo ugrejana kupka moze se koristiti dva-tri  puta.

pusacka noga simptomi | birgerova bolest

2 komentara :

  1. Ovo je tipican Stasis Dermatitis. Jos blize Venous Insufficiency.Uzrok nepravilni rad Venous valve .Malo pomaze Ginkgo Biloba .Koristite Avaricon gel je bolji .To je poviseni pritisak krvi na leve noge u vise slucajevima .Sretno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Eee ovako,mene peta probada kada duze hodam a bolovi su nezamislivi kada mi se noga odmori i ohladi pa stanem na nju.Moze li mi neko reci sta je to?

    OdgovoriIzbriši