3/15/2013

blitva za jacanje imuniteta

blitva za jacanje imuniteta


Ova povrtarska biljka(Beta vulgaris var cicla) spada u linato povrce.Njeni listovi su zeleni i krupni dok boja  stabljike moze da varira .Postoje razne sorte ove biljke.
Blitva je veoma slicna spanacu,dok po listovima ima slicnosti i sa cveklom.Razlika je sto je kod blitve  sve u listovima ne i u korenu.

blitva za jacanje imuniteta

Blitva kao lek

Blitva je izuzetno delotvorna za jacanje imuniteta, ona je i odlican diuretik.To je niskokalorična namirnica, kao i svo lisnato povrce.Blitva je idealna namirnica za održavanje telesne tezine, a izuzetno je bogata karotinom i Vitaminima B i C.
osim za jacanje imuniteta ,blitva je jako dobra za mozak,krv(deluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca) i kosti..
Njena vlakna za sebe vezu visak vide iz organizma kao i otrovne sastojke,te ubrzavaju prolaz hrane kroz sistem za varenje i otklanjanju probleme sa opstipacijom,pročitajte tekst prirodno lecenje zatvora.
Odlicna je za jacanje koncentracije i otklanjanje nervoze,stiti i kompletu sluzokozu tela.
Takodje je prirodni antibiotik.
Kao narodni lek se koristi za oblaganje rana sa svojim listovima.Za lecenje upale bubrega i besike se daje corba od blitve.
Kad se skuva uz naseckani beli luk koristi se kao prirodni antibiotik,uz dodat persun cisti krv i pospesuje izlucivanje mokrace.Pored svega nabrojanog zna se da blitva poboljsava vid...zbog sastojaka zeaksantina i lutein-a,koji se nazivaju i vitamini za oci.
Deluju povoljno na mreznjacu,sprecavaju makularnu degeneraciju,koja je blisko povezana sa starenjem i cest uzrok slepila.Ti sastojci cuvaju oci tj celije epitela koje su odgovorni za dobar vid.
Njena priprema u kulinarstvu je slicna kao kod spanaca.

blitva za jacanje imuniteta

1 komentar :

  1. Ovde je komentar suvisan!Samo svojom zdravom ishranom i nacinom ponasanja u ishrani ,mozemo sacuvati koloko -toliko zdrav organizam i zdrav duh!Preporucujem iz sveg srca blitvu kao namirnicu BR.1!

    OdgovoriIzbriši