5/08/2014

jorgovan biljka | sadnja | syringa vulgaris

JORGOVAN - SYRINGA VULGARIS

Jorgovan biljka je trajni grm visine i do 4 metra sa razgranatim stabljikama i uspravnim granama,na kojima su eliptični,jajasti, nasuprotni ,pri osnovi srcoliki listovi.Cvetovi su raznih boja,od ljubičaste do bele,a formiraju piramidalne cvetne klasove-metlice.Danas postoje raznolike ukrasne sorte i vrste jorgovana. njegovi plodovi su zelene pljosnate bobice. Biljka jorgovan je rod od oko 20 vrsta cvetnica koji pripada porodici maslina(oleceae).
jorgovan biljka sadnja

JORGOVAN SADNJA

Jorgovan biljka u prirodi raste kao ukrasni grm  i to najčešće po parkovima,baštama,okućnicama u blizini naselja uz puteve  i ivice šuma.Cveta od maja do juna.Sadnja jorgovana podrazumeva da nađemo dobro drenirano zemljište sa dosta vlage ,koje sa jedne strane ima dosta sunca ali isto tako i laganu hladovinu.
Kako ova biljka raste vrlo brzo,povedite računa o sledećem:posadite ga u proleće ili u jesen i to u razmaku od 1,5 do 5 m zavisno od vrste jorgovana.Iskopiajte dosta dupoku rupu u koji trebate dodati kompost pa zatim i biljku.Dobro zalijte po sađenju .Vodite računa da ga ne posadite na zemljištu koji pogađaju jaki mrazevi ,jer on uništava mlade cvetne pupoljke.Đubrivo mora da sadrži dosta fosfora jer on podstiče cvetanje ove prelepe mirisne biljke.Na proleće dodavajte sloj malča i komposta pod biljkom..Nakon što biljka jorgovan procveta ponovite ceo postupak...

JORGOVAN LATINSKI NAZIV

Syringa Vulgaris - njegov lat.naziv potiče od grčke syrnix -lula,jer je drvo jorgovana veoma cenjena sirovina za pravljenje lula.Miris i ukus mu je aromatičan i gorkast.

BILJKA JORGOVAN KAO LEK

Listovi od jorgovana su delotvorni za lecenje bolesti usta kod dece.Ulje od jorgovana poznato je narodno sredstvo za masažu i za lečenje reume,kao i neuralgije.Na zapadu u narodnoj medicini jorgovan biljka se koristi kao tonik,antipiretik,antihelmintik,za ispiranje usta,kod visoke temperature,za odstranjivanje crevnih parazita,te kao sredstvo za bojenje.Lekoviti delovi biljke su plod i kora.Spoljašnji deo kore od ploda u sebi sadrže sastojke koji se koriste za lečenje malarije.Kora od drveta se skida u jesen ili u rano proleće,najbolje ju je sušiti dobro usitnjenu na toplom i dobro provetrenom mestu.
Jorgovan kao lek se koristi kako smo već rekli i u slučaju malarije i to povratne sa intenzivnom kliničkom slikom koju prate simptomi groznice,visoke temperature i jake drhtavice.Jorgovan  je odličan za lečenje reume,kod navale krvi u jetru jer sprečava komplikacije kao što je nekroza ćelija jetre.Delotvoran je i kod problema sa probavom (dijareja) i kod odstranjivanja crevnih parazita (gliste u crevima i dr..).Kada je u pitanju indijski jorgovan ,koji se još naziva u Neem u ajurvedskoj medicini,valja napomenuti da on dokazano leči dijabetes ,jer uspešno kontroliše metabolizam i nivo glukoze u krvi..

ČAJ OD JORGOVANA RECEPT I DOZIRANJE

  • Jednu kašiku usitnjene kore od drveta ili od ploda natapati u 2 dl vode ,dva sata,pa na kraju vrlo malo prokuvati.
  • Ostaviti poklopljeno 60 minuta da odleži ,pa zatim dobro procediti .
Caj od jorgovana se pije za gore pomenute tegobe ,i konzumira se po 2 šolje dnevno sem kod težih slučajeva kada se može piti i 3 po danu.

KAKO SE PRAVI ULJE OD JORGOVANA ?

Najčešće se koristi za masažu za lečenje reume i ostalih poremećaja.
  • Potrebna vam je jedna litarska boca,cvet jorgovana,kukuruzno i maslinovo ulje.
  • Praznu bocu napunite sa cvetovima,nalijemo sa uljima i dobro zatvorite bocu sa vatom...
  • Držati bocu na suncu 3 nedelje i nakon toga ocediti.

Ulje od jorgovana koristiti za masažu bolnih reumatskih mesta.Na potpuno isti način možete napraviti i ulje od plodova ,kada je potrebno napuniti do 1/4 boce sa plodovima i dolijete ulje.Prethodno se plod jorgovana treba izgnječiti.

TINKTURA OD JORGOVANA

Potopiti cvet i list jorgovana u litar domaće rakije i zatvoriti bocu.Držite je 40 dana a zatim je dobro ocedite.Ova jorgovan tinktura je odlična za masažu tela..

ZANIMLJIVOSTI O JORGOVANU

Volimo da kažemo kako ljubičasti jorgovan simbolizuje prvu ljubav,dok beli jorgovan označava mladalačku nevinost.U Libanu,Grčkoj i na Kipru on je čvrsto povezan sa uskrsom ,jer obično procveta u to vreme,pa je upravo zbog toga dobio naziv paschalia ( odnosi se na Uskrs).U američkom gradu Spokejn u državi Vašington ,koji je poznatiji kao grad jorgovana ,svake godine se održava manifestacija,svečanost,festival i parada jorgovana..Ukoliko poklonite lepšem polu beli jorgovan to znači priznati ljubav i to sa poštovanjem.U Engleskoj biljka jorgovan simbolizuje smrt,tako da se vodi računa da se ne poklanja nikom ko je bolestan.Za prosidbu se poklanja ljubičasti jorgovan,jer on mladom paru donosi sreću.Ova biljka ima i magijsko delovanje,ukoliko ga držite u vazi on će ukloniti štetne uticaje i udaljiti ih iz prostorije ,to važi i ako ga držite u vašoj bašti.

BILJKA JORGOVAN

Nema komentara :

Objavi komentar