5/14/2014

kelj pupcar recepti | sok od kelja

KELJ PUPCAR - Brassica oleracea 

Kelj pupcar pripada porodici krstašica (Brassicaceae). Dvogodišnja je biljka,velikih mesnatih  i nepravilnih listova,koji se uvijaju ili smotaju i prave glavice različitih veličina:Bez naročitog je mirisa i ukusom podseća na zelen.
kelj pupcar recept

KELJ PUPCAR UZGOJ

Kelj je dobijen u baštama belgijskih povrtara i to selekcijom kupusa ,stoga i nosi naziv briselski kupus.Kasnije se iz rodne Belgije njegova kultura proširila Evropom,što je i doprinelo da danas postoje razne vrste keljaSadnja kelja podjednako dobro uspeva u baštama i plantažama gde se kelj pupčar uspešno gaji.Još jedan od naziva koji se koristi za ovu biljku je i glavati kelj.Biljka cveta u oktobru i novembru mesecu..

KELJ LATINSKI NAZIV

Brassica oleracea var. sabauda

KELJ ZA ZDRAVLJE

Iako je varivo od kelja kao i mnoga druga jela izuzetno cenjeno u kulinarstvu,mali je broj onih koji doživljavaju kelj pupcar kao lekovitu biljku - i u tome greše.Naime,sveži listovi od kojih se pravi sok i obloge su izuzetno lekoviti i korisni za zdravlje.Sok od kelja je vrlo uspešan u lečenju ,sprečavanju i ublažavanju mnogih zdravstvenih tegoba pa tako i za :
autointoksikaciju organizma,nastanak karcinoma(dojke,kolona i jetre),pomaže za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnog creva,pomaže kod poremečaja rada štitne žlezde,pogotovo kod prevelike proizvodnje hormona.Sok od kelja pomaže kod tvrde stolice,olakšava probavu i omogućuje bolje pražnjenje creva.
U narodnoj medicini se koriste oblozi od kelja za lečenje bolesti kakve su :herpes zoster(smanjuju bol),gnojne rane na nogama i to naročito one u predelu listova ,a preporučuje se stavljanje obloga od kelja na razne rane i opekotine,jer smanjuju bol.Oblozi od kelja pomažu i kod lečenja astme i bronhitisa,a preporučuju se i za oblaganje bolnih ožiljaka posle operacija..Zapadna narodna medicina upotrebljava kelj kao lek za lečenje bolesti grla,bolesti želuca,za detoksikaciju organizma,za uporni kašalj,kod karcinoma,nedostatka vitamina C,prolećnog umora kao i za preventivu ..

KELJ RECEPTI ZA ZDRAVLJE

U kuhinji kelj pupcar spada u dobre i jake prirodne antioksidanse ,pa ga možemo smatrati idealnom namirnicom u svakodnevnoj ishrani

sok od kelja recept

SOK OD KELJA RECEPT

Prvi recept je delotvoran kod čira na želucu i pomenutih tegoba:
  • listove usitniti i samleti u mikseru,protisnuti kroz gazu ili iscediti uz pomoć sokovnika:
  • uzimati sok od kelja tri puta dnevno po jednu supenu kašiku sat vremena pre jela.
Kod dugotrajnog čira uzimati jedan sat vremena pre svakog obroka po kašiku soka,pomešanog sa sokom od šargarepe..

Recept br.2 sok od kelja za poboljšanje rada creva i detoksikaciju

  • 1 šolja krupno narezanog kelja bez korena,
  • 1 jabuka srednje veličine, isečena na poveće komade
  • jedna sveža banana
  • pola šolje svežeg peršuna
Sve sastoje izmiksujte u blenderu dok ne dobijete finu glatku smesu.Ako ona ispadne peviše gusta slobodno joj dodajte još mao vode..Ukus ovog napitka nije svakom po volji,ali je ovako pripremljen zeleni frape izuzetno lekovit.
Uz kelj se slaže i  sok od kupusa i šargarepe ukoliko ih pomešamo,pa popijemo kao koktel pre jela.Najlekovitiji je sok od kelja kada ga pijemo ujutro na prazan stomak,pre doručka - natašte.
VAŽNA NAPOMENA:
Kod listova kelja nužno je paziti na čistoću,a možemo ih provlačiti kroz vrelu vodu.Obloge od kelja posle skidanja jako pocrne i zaudaraju,pa ih treba odmah spaliti.Kelj pupcar je u izvlačenju gnoja iz rana mnogo delotvorniji od listova kupusa.Svež sok od kelja po danu možemo uzimati u količini od čak jedne litre,i to kod oboljenja kakva su čir na želucu ili karcinom.Tada se pije po decilitar soka na svakih sat i po vremena.

KELJ VITAMINI I KALORIJE

Na 100 g kelj pupcar sadrži oko 50 kalorija što ga čini idealnom namirnicom za mršavljenje ,pa je uključen u veliki broj popularnih dijeta.Takođe sadrži 190 kj energije i 46 kcal,4 g belančevina,5 g UH  i 1 g masti.

KELJ PUPČAR

Nema komentara :

Objavi komentar