2/08/2014

dijareja kod odraslih | ishrana | simptomi | lecenje | kako zaustaviti proliv

DIJAREJA KOD ODRASLIH - KAKO ZAUSTAVITI PROLIV

Dijareja kod odraslih podrazumeva pojavu meke, vodenaste i učestale stolice koja se javlja češće od dva-tri puta na dan i koju prati bol u stomaku..Najčešće je  posledica poremećaja u funkciji digestivnog
trakta.Može da bude akutna dijareja, ako se javi iznenada, kratko traje i prolazi bez posledica, i hronična dijareja - ukoliko se ne povlači duže od dve nedelje.


DIJAREJA SIMPTOMI

Dijareja (proliv) se javlja najčešće kod mlađih osoba i češće se dijagnosttifikuje kod pripadnica lepšeg pola nego kod muškaraca,statistika kaže čak i do dva puta.
Simptomi dijareje su bol u stomaku praćen grčevima koji je promenljivog intenziteta.Stolica je promenjenog ritma i najčešče se smenjuju dijareja i zatvor.Učestala stolica se obično javlja tokom dana iza obroka i oboleli ima stalan osećaj nedovoljnog pražnjenja creva.Prisutna je sluz u stolici.Dijareja simptomi su takođe i nadimanje stomaka,pojačani gasovi,mučnina,gorušica i kiselina u želucu kao i veoma čest nagli osećaj sitosti ,odmah nakon obroka. Dugotrajni proliv, može dovesti do gubitka apetita i mršavljenja, ali sve zavisi od uzroka poremećaja. 

DIJAREJA UZROCI

Uzroci dijareje mogu da budu crevne infekcije, disbakterioza, nepravilna ishrana (masna i jaka hrana), alergija na određene namirnice, nedovoljan unos vitamina K, F i B2, hronična oboljenja organa za varenje ( gastritis, kolitis...), akutno trovanje, metabolički poremećaji,nervoza, uznemirenost, strah, upotreba nekih lekova, kao i konzumiranje alkohola.Proliv na nervnoj bazi je takođe sve prisutniji ,jer je život daleko užurbaniji i stresniji te s kod ljudi sa ovim problemom,obično javljaju i problemi sa samopouzdanjem,svakako se trebate javiti lečniku.

DIJAREJA ISHRANA KOD ODRASLIH

Ishrana kod dijareje podrazumeva da oboleli treba jesti često i pomalo, i  da obavezno treba izbegavati masnu i slatku hranu, kafu i mleko.Koja je to hrana protiv proliva ? Preporučuju se banane, kuvani pirinač, pečene jabuke, bareni krompir i šargarepa,suvi hleb, krekeri, kao i gusta supa od žitarica. Kompot od krušaka takođe je koristan, ali ovaj plod ne treba jesti svež jer biljna vlakna podstiču peristaltiku creva. Neko vreme nakon pojave proliva neophodno je izbegavati sveže voće i mahunarke (pasulj i grašak). S obzirom na to da dijareja kod odraslih, naročito ukoliko potraje,dovodi do dehidratacije, veoma je važno unositi dovoljnu količinu tečnosti, ali pomalo.

KAKO ZAUSTAVITI PROLIV - DIJAREJA LECENJE

Iako zvanična medicina ima svoja rešenja za pomenute tegobe i takođe se bavi problematikom kako izleciti dijareju ,mi se ovog puta nećemo baviti sa tim, već ćemo se bazirati  isključivo na prirodno lečenje, pa krenimo redom...

NARODNI LEK PROTIV PROLIVA - NANA I HAJDUČICA

  • Pomešati po dve kašike sitno iseckanog lista nane, kupine i lista i  cveta hajdučke trave pa sipati u litar ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. 
  • Procediti i piti u toku dana zaslađeno medom.

CAJ PROTIV PROLIVA 

Odgovor na pitanje kako zaustaviti proliv i neugodne stomačne tegobe daće nam i sledeća mešavina:
  • Napraviti mešavinu od po dve kašike sitno iseckanog troskota, cveta zove i lista kupine. 
  • Sipati u 1 I ključale vode i ostaviti poklopljeno 2 sata.
  • Procediti i piti u toku dana. 
  • Ponekad se može zasladiti medom.

PRIRODNI LEK PROTIV DIJAREJE

  • Izmešati po dve kašike sitno iseckanog lista jagode, koprive i maline.
  • Sipati u 1 litar ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. 
  • Procediti i piti u toku dana.

RANJENIK I VIRAK PROTIV PROLIVA

Dijareja kod odraslih se uspešno leči i sa ovom mešavinom:
  • Napraviti mešavinu od po dve kašike sitno iseckanog lista i cveta majčine dušice, lista ranjenika i virka, sipati u 1 litar proključale vode iostaviti poklopljeno 2 sata. 
  • Procediti i piti u toku dana.
  •  Ponekad se može zasladiti medom.
Napomena: cajevi protiv proliva se piju četiri dana i  obavezno držite dijetu.

DIJAREJA ISHRANA I LECENJE

Nema komentara :

Objavi komentar