2/16/2014

uremija simptomi bolesti bubrega

UREMIJA BOLEST BUBREGA

Uremija je bolest koja se javlja usled smanjenja bubrežne funkcije kada dolazi do nagomilavanja otpadnih materija u krvi.Drugi naziv za ovo oboljenje je azotemija.Uremija je najteži oblik hronične bubrežne insuficijencije (slabosti) i manifestuje se čitavim nizom simptoma koji su posledica teških poremećaja u mnogim organima i sistemima.
uremija simptomi

UREMIJA SIMPTOMI

Jedan od specifičnih znakova jeste svrab koze koji se najverovatnije javlja usled nagomilavanja kalcijumovih soli u koži, a zbog stalnog češanja bolesnik često ima ogrebotine i rane. Ubrzano disanje i grčevi u mišićima, naročito u potkolenicama, takode su tipični simptomi uremije koja je neretko praćena mučninom,povraćanjem, dijarejom,jutarnjom žeđi i takozvanim uremijskim zadahom. U najteže poremećaje ubrajaju se gorušica -gastritis i čir na želucu, koji ukoliko prokrvari, ugrožava život bolesnika. Uremija simptomi su i  kardiovaskularni poremećaji, a osim hipertenzije, može doći i do uremijskog perikarditisa - češće se javlja kod muškaraca i karakteriše ga bol u grudima. Oštećenje perifernih živaca, naročito u nogama, prilično je česta i teška posledica uremije. Vrlo je neprijatna za bolesnike,a manifestuje se trnjenjem, bolovima i otežanim hodom.

POVECANA UREA U KRVI 


Ureja je krajnji produkt metabolizma belančevina i u normalnim uslovima izlučuje se iz organizma preko bubrega, to jest mokraćom. Urea u mokraci je veća ukoliko osoba unosi više proteina-proteinske hrane.Problemi sa srcem, dehidratacija i krvarenje u probavnom traktu takode mogu biti uzrok povećanja ureje u krvi.

PREVENICIJA UREMIJE

Ukoliko se jave simptomi uremije, bolesnik se mora obavezno preneti u bolnicu, gde ipak ima mogućnosti da mu se pomogne. Reč je o najtežem obliku bubrežne slabosti i dovodi do poremećaja u mnogim organima. Mnogo je važnije preduzimati preventivne mere kako uopšte do uremije ne bi ni došlo, a one se sastoje u sistematskom, pravilnom lečenju oboljenja bubrega i pridržavanja propisane dijete i odgovarajućih higijenskih mera. Dakle, hospitalizacija je neophodna, jer samostalna terapija ne daje rezultate u tom slučaju.

BOLESTI BUBREGA ISHRANA


Prvih nekoliko nedelja treba uzimati sveže isceđene sokove s medom, a kasnije džem, ulje, neslani maslac, pirinač, krompir i biskvite. Nakon dva meseca se postepeno prelazi na ishranu s proteinima uz dodatak soli (celerova,kalijumova, morska so). Preporučuje se konzumiranje kravljeg mleka, ali samo jedna čaša dnevno. Kasnije se u ishranu polako uvode meso i jaja, a količina se postepeno povećava. Neophodno je ograničiti unos proteina na 0,6 g/kg telesne mase, kao i kalijuma i fosfora.
Po 5 g proteina sadrže ove namirnice: 40 g testa, 75 g pirinča, 60 g hleba i 1 dl jogurta.

PRIRODNO LECENJE BUBREGA

  • Pomešati jednake delove uve, sitnice, rastavića, troskota i zečjeg trna, pa četiri kašike mešavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 60 minuta. Procediti i piti tokom dana.
  • Pomešati jednake delove bosiljka, lista i pupoljka breze, troskota, lista peršuna i cveta zove, pa četiri kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti po 2 dl čaja tri puta dnevno pre jela.
  • Pomešati jednake delove rastavića, cveta zove, troskota, lista i pupoljaka breze i kukuruzne svile, pa 4 kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti tokom dana.

Povezani tekstovi:upala bubrega

STA JE UREMIJA

Nema komentara :

Objavi komentar