4/21/2014

beli slez | caj od belog sleza

BELI SLEZ BILJKA

Beli slez je zeljasta višegodišnja biljka sa dlakavom,do 2 m visokom nerazgranatom stabljikom.Listovi sa peteljkom raspoređeni su naizmenično duž stabljike.Sa obe strane su obrasle gustim i mekim dlačicama,zbog kojih imaju sivu i sivozelenu boju.Listovi su trodelni ponekad i petodelni ,a po obodu nejednako zupčasti.U njihovom pazuhu,pri vrhu stabljike,razvijaju se beli ili ružičasti cvetovi prečnika do 5 cm,skupljeni u malocvetne,rastresite,štitaste cvasti....

beli slez caj i sirup

BELI SLEZ KAO LEK

Beli slez biljka je još u antičko doba poznata i često korišćena za lečenje najrazličitijih tegoba.Način primene od tada pa do danas gotovo se nije izmenio.Slezov čaj i sirup od belog sleza su izvrsna sredstva za olakšavanje najrazličitijih zapaljenja sluzokože,i onih u unutrašnjosti organizma(želudac,creva) i u usnoj duplji i ždrelu,pomažu i kod različitih zapaljenskih procesa na koži.Lekovite biljke koje sadrže mnogu sluzi,pogodne su za smirivanje kašlja i olakšavanje iskašljavanja.Da rezimiramo beli slez kao lek se primenjuje za :bronhitis,kašalj,prehlade,upale grla,promuklost,paradentoza i zapaljenje desni,probleme sa želudcem i crevima,dijareja - proliv,nadutost stomaka,zapaljenja na koži,furunkul..

GAJENJE BELOG SLEZA i RASPROSTRANJENOST BILJKE

Istočno sredozemlje i područje oko Kaspijskog mora su praotadžbina belog sleza.Već odavno je beli slez prenet u južnu i srednju Evropu,gde se uzgaja po vrtovima,a ponegde raste i divlje.Za gajenje belog sleza važno je znati da voli duboku i vlažnu zemlju,a najbolje raste u nižim vlažnim pašnjacima i livadama ,uz šikare i grmove.

KOREN BELOG SLEZA

Najbolji je od dvogodišnjih biljaka:iskopan i očišćen koren belog sleza mora se veoma brzo osušiti jer se na njega rado naseljavaju najrazličitije gljivice koje razgrađuju većinu lekovitih materija.On se može sušiti na vazduhu ili veštačkom toplotom.Loše osušen koren nema vrednost,pegav je i miriše na plesan.Listovi i cvetovi beru se dok su još mladi i takođe moraju brzo da se osuše na senovitom i promajnom mestu.Najlekovitija i najvrednija materija koju sadrži beli slez je svakako sluz.Koren belog sleza sadrži i do 35 odsto skroba,nešto šećera(saharoza) i pektina.U listovima i cvetovima ima menje sluzi ali za to je u njima nešto lekovitog eteričnog ulja..

CAJ OD BELOG SLEZA PRIPREMA

  • U pitanju je dobijanje čaja hladnim postupkom od korena belog sleza..
  • Dve čajne kašičice naseckanog i osušenog korena stave se u 1/4 l hladne vode i to se dobro promeša.
  • Koren belog sleza se ostavi u vodi pola sata i povremeno meša,a na kraju se još jednom dobro promeša i procedi kroz platnenu krpu.
  • Tako pripremljen caj od belog sleza može se pre upotrebe malo podgrejati.
Nezaslađen čaj se pije pri lečenju poremećaja u radu želudca i creva,koristi se za grgoljenje i ispiranje upaljene usne duplje i ždrela ili se od njega prave obloge za rane.Beli slez caj se može saladiti sa medom u slučaju olakšavanja iskašljavanja.

BELI SLEZ ZA BEBE

Mnoge mlade mame se pitaju da li smeju da koriste beli slez za bebe, odgovor je da smeju ali se moraju prethodno posavetovati sa bebinim pedijatrom.Za uporan kašalj i zapusen nos kod beba beli slez je odlično rešenje .

CAJ OD BELOG SLEZA ZA BEBE

  • U 100 ml hladne vode(prethodno prokuvane), stavlja se jedna mala  kafena kašičica sitno isitnjenog korena od belog sleza,
  • Sve dobro promešajte i pustite da odstoji narednih sat do dva.
  • Dobro procedite ,dodajte malu kašičicu šećera i nekoliko kapi limunovog soka..Ponovo promešajte..
Ovako pripremljen caj od belog sleza se može davati i bebicama od 2 do 3 meseca,naravno uz nezaobilaznu konsultaciju sa pedijatrom.

CAJ OD BELOG SLEZA U TRUDNOCI

Neretko se dešava da se žene u ranim fazama trudnoće prehlade i da ih muči suv kašalj.Mnoge od njih su zabrinute ako su uzimale meduikamente ili biljne preparata za tu namenu ,na samom početku ili dok i same nisu znale da su drugom stanju .Kada je u pitanju beli slez ne trebaju biti zabrinute,naročito u prvom tromesečju.Ukoliko postoji potreba da se čaj ili sirup od belog sleza u trudnoci uzimaju kasnije,nikako ne činite to na svoju ruku bez konsultacije sa vašim lekarom koji vas prati.

SIRUP OD BELOG SLEZA PRIPREMA

Na filter ili fino sito stavi se 2 grama krupnije isečenih komada korena belog sleza:Jedan sat se neprekidno preliva mešavinom od 1 g vinske žeste(9,6% -tni alkohol dobijen destilacijom vina) i 45 g vode ,koja se hvata u posudu i odmah ponovo preliva preko korena.Zatim se izmeša 37 grama dobijene tečnosti i 63 grama šećera i kuva se dok se šećer sasvim ne otopi.

Preporučujemo vam da pročitate i sledeće tekstove:kako zaustaviti kašalj,caj od zalfije i mnoge druge na našoj stranici..

BELI SLEZ CAJ I SIRUP

Nema komentara :

Objavi komentar