4/12/2014

rosopas biljka | rusa trava kao lek

ROSOPAS BILJKA - RUSA TRAVA

Rosopas biljka je poznata kao veoma uspešna za uklanjanje bradavica ,ali savremena nauka se sve više interesuje i za njene druge lekovita svojstva ,jer rusa trava pokazuje odlične rezultate protiv virusa i bakterija.U ovom tekstu ćemo vam dati par saveta kako da je upotrebite...
rosopas biljka ili rusa trava

ROSOPAS BILJKA OPIS

Biljka rosopas je višegodišnja koja,zavisno od tla,izraste od 30 do 100 cm u visinu. Rusa trava pripada porodici makova -Papavereceae, latinski naziv joj je Chelidonium majus, a koren rosopasa - Chelidonii Radix.Svi delovi biljke,uključujući i koren,sadrže žuti ,mlečni sok,koji je veoma oštrog,nagrizajućeg ukusa.Stabljika je razgranata,s retki dlakama i naizmeničnim listovima,koji su takođe dlakavi,modrozeleni u donjem delu perasti,a u gornjem delu samo perasto izrezani.Rosopas biljka ima zlatnožute cvetove s četiri latice i brojnim prašnicima, koji su skupljeni na vrhu ogranka u štitaste cvasti.Iz cveta se razvija izdužen plod sa semenkama koje imaju beli privezak:rado ih jedu mravi,zato se rusa trava nalazi često na neobičnim mestima.

RUSA TRAVA STANISTE

Otadžbina rosopasa je Evropa,srednja i severna Azija,a u Severnu Ameriku je donesena.Rosopas biljka voli plodna i senovita mesta,pa se može naću uz ljudska naselja,u živicama,uz ograde ,na smetlištima..

ROSOPAS BILJKA LEKOVITOST

Trava rusa sadrži  mnoge lekovite sastojke. U lečenju biljem upotrebljavaju se stabljika,peteljke listova i listovi.Homeopatska tinktura - rosopas kapi  se dobijaju od korena,koji ima visoku koncentraciju aktivnih materija.U mlečnom soku rosopasa nalazi se čak 20 različitih alkaloida koji su srodni alkaloidima opijuma. Jedan od njih je citotoksičan,otrovan za ćelije,zato se listovi i stabljike rosopasa ne smeju žvakati.Sem toga u biljci se nalaze saponini,malo eteričnog ulja,karotinoidi,materija koja utiče na srce i enzimi.

RUSA TRAVA KAO LEK

Trava rosopas se već dugo upotrebljava za lečenje najrazličitijih tegoba.Već kod Teofrasta(372-287 p.n.e.) čitamo da je preporučivao rosopas protiv žutice,oticanja jetre,za kamen u zuci i protiv crevnog zatvora.Područja primene danas:problemi sa želucem,žuči,crevima,za uklanjanje bradavica,oboljenja kože,astma..U novije vreme rosopas biljka se primenjuje protiv astmatičnih napada.Takvo delovanje je vezi s materijama koje umiruji i ublažuju grčeve.Rusa trava ima i spoljašnju primenu,vodenim ekstraktom(dekoktom) ne leče se samo bradavice već i druge kožne bolesti . Trava rusa za ekcem se pokazala kao veoma delotvorna.To nije potpuno bez osnove jer neki alkaloidi deluju baktericidno.
Lekovite materije ukazuju da biljka rosopas deluje kao blago umirujuće sredstvo,odstranjuje nelagodne grčeve u bronhijma,crevima i  u žučnoj kesi i podstiče lučenje žuči.Budući da deluje i na srce rusa trava beznačajno podiže i krvni pritisak.Trava rusa se preporučuje i kod crevnih tegoba,želudačnih bolesti i zastoja žuči.

CAJ OD RUSE TRAVE

Rosopas caj je delotvoran kod grčeva u želucu, crevima ili  žuči.
Recept: 
  • dve čajne kašičice rosopasa prelijte sa 1/4 l ključale vode i ostavimo desetak minuta da odstoji.Nakon toga ocedimo .
  • Za vreme trajanja kure treba popiti 2 do 3 puta na dan po jednu šoljicu.
  • Ohlađen caj od rosopasa se primenjuje spolja za tretman kožnih bolesti..

ROSOPAS BRADAVICE

Biljka rosopas za bradavice se upotrebljava kao rosopas gel ali je učinkovit i sledeći jednostavan narodni recept:
  • Mazati bradavice sa sokom od biljke svaka 3 sata nekoliko dana.Obično je potrebno 3-4 dana dok bradavice ne počnu da se povlače.
Kao što znate Papiloma Virus uzrokuje pojavu bradavica ,a rosopas biljka ih veoma uspešno skida.

ROSOPAS TINKTURA PROTIV ŽUTICE

Rosopas biljka se koristi i za pravjenje tinkture(isključivo od sveže biljke),koja se pokazala veoma dobro za bolesti jetre i naročito protiv žutice.Terapija žutice se sprovodi na sledeći način:
Piti 3 puta dnevno po 10 kapi tinkture rosopasa zajedno sa lekovitim čajem za koji će vam biti potrebna :sikavica,hajdučka trava i metvica u jednakim količinama...Rosopas tinktura podjednako dobro leči akne,ekcem i lišajeve na koži...

ČAJNE MEŠAVINE OD ROSOPASA I DRUGIH BILJAKA

kod bolesne jetre napravite sledeću mešavinu:
  • Uzeti po 20 grama trave i ive i ruse,15 grama matičnjaka,nane,petrovca i podubke..
  • Uzmite 3 kašike mešavine i poparite sa 0,5 l proključale vode,poklopite i nakon 2 h procedite.
Ova mešavina se pije u 3 doze,neposredno pre glavnih obroka ..Takođe umesto ove mešavine ,možete po istom receptu napraviti i sledeći čaj za lečenje jetre
  • 20 grama rosopasa i trave ive,podubice i kore krušine zatim po 5 grama kamilice, nane i matičnjaka
Način pripreme i doziranje je potpuno isto kao u prvom receptu...

BILJKA ROSOPAS PROTIV ASTME

  • Pomešajte po 20 grama trave ruse,petrovca,dimnjače,ploda pasrdena i podbela.
  • Od ove smese uzimamo 3 supene kašike i parimo ih u pola lite proključale vode.
  • Poklapamo čaj i puštamo da odstoji naredna 2 sata,nakon toga ga treba ocediti i piti u tri jednake doze tokom dana..

ROSOPAS BILJKA NUSPOJAVE

Pre primene bilo kog preparata obavezno se posavetujte sa vašim lekarom naročito kod unutrašnje primene.Ukoliko se rosopas biljka pravilno primenjuje i dozira,propratnih nuspojava nema.

ROSOPAS BILJKA KAO LEK

2 komentara :

  1. Veoma uspesno leci lisajeve na kozi..sama sam se uverila

    OdgovoriIzbriši
  2. Da li ova travuljka pomaze kod lecenja kandide? Imam je u crevima, ali mi se pojavljuje na kozi (slicno ekcemu). Vredi li piti caj ili kako vec da je koristim, mackam?

    OdgovoriIzbriši