1/07/2014

kleka biljka kao lek | borovica | klekovaca rakija

KLEKA BILJKA - JUNIPERUS COMMUNIS

Kleka biljka je izuzetno lekovita i u te svrhe koristi se zreo,bobicast plod ovog zimzelenog grma.Njena druga narodna imena su :venja,borovica,klekovina,borovac,smreka,klekinje,smrekinje itd.

kleka biljka kao lek

KLEKA LEKOVITA SVOJSTVA


Kleka biljka sadrzi 0,5-2% etericnog ulja ciji su glavni sastojci terpeni.Borovica bobice osim toga sadrze i gorku supstancu juniperin ,tanin,smolu,krec i 30 % secera.Najveca kolicina bobica,potrosi se na proizvodnju etarskog ulja.Kleka kao lek ima znacajno mesto u narodnoj medicini.Koristi se kao diuretik,kao lek protiv prehlada i nazeba,kaslja,za lecenje bronhitisa i astme,problema sa varenjem i stomakom.Klekovaca rakija se od davina koristi kao obloga kod reumatizma,za utrljavanje kod nazeba itd..


STA JE KLEKA ?

Kleka je zimzelen,veoma otporan,nepravilno i gusto razgranat grm iz porodice čempresnica koji je rasprostranjen je po čitavoj Evropi.Klekove bobice su okrugle od 6-8 mm veličine,sazrevaju za dve godine.Sveze bobice su plavo obojene,a suve tamno-smedje do crno-smedje i sadrze tri jajolike semenke.

KLEKA LATINSKI NAZIV


Juniperus Communis

BOROVICA BILJKA - SAKUPLJANJE,BERBA I CUVANJE

Biljka borovica raste po sumamam,ledinama i obroncima.Vrlo se retko uzgaja.Smrekove bobice se beru krajem leta,pa sve do kraja jeseni.Najbolje je, ispod grma,staviti platno i otresti zrele klekinje.Suse se na tavanu u tankom sloju ,uz cesto prevrtanje.NAPOMENA:ne brati i ne koristiti zelene plodove.

KLEKA KAO LEK

Kleka biljka je veoma poznata i mnogostruko korisna u svetu prirodne medicine.Karakterise je njen specifican i prepoznatljiv miris,koji deluje prijatno,pa se preporucuje i sam boravak u predelima bogatim smrekom.Etericno ulje borovice deluje baktericidno,te ukoliko ga nanesemo na kozu ono duboko prodire u organizam.Borovica leci bubrezne bolesti,cisti krv i izbacuje toksine iz tela-detoksikacija organizma.Kleka je delotvorna i za kamen u zuci,ubrzava njegovo izbacivanje.Odlicna je za jacanje zeluca.Knajpova kura za jacanje ga moze preporoditi.Inhalacija borovicom deluje protiv nazeba,kupke krepe citav organizam,dok je ulje borovice odlican lek za nervne smetnje(videti tekst lecenje depresije),protiv glavobolje i migrena razlicitog porekla,poboljsava razmenu materija u organizmu kao i cirkulaciju krvi.

KLEKA RAKIJA RECEPT

Klekovaca rakija leci zeludac,astmu,bubrezne bolesti,isijas i reumatizam(upotrebljava se spolja za masazu tela).Rakija od borovice se pravi tako sto na litar kvalitetne domace rakije,dodaje saka sitno istucanih smrekovih boba te se u njij drzi 40 dana.Ova izuzetno aromaticna rakija je odlicno dezinfekciono sredstvo i domaci lek.

CAJ OD KLEKE

Kleka biljka ulazi u sastave mnogih lekovitih cajeva.Caj od borovice poboljsava metabolizam kod osoba obolelih od dijabetesa.

Priprema: 
  • 1 cajna kasicica istucanih plodova prelije se sa soljom kljucale vode.
  • Ostavi se da odstoji desetak minuta,nakon toga se procedi
  • Pije se 1-2 soljice na dan.

KNAJPOVA KURA

Prvog dana se dobro sazvace 5 svezih plodova kleke,a onda se svakog sledeceg dana dodaje po jos jedan plod,dok se ne dodje do 15 plodova.Nakon toga klekove bobice se smanjuju svaki dan za po jednu,dok se ponovo ne dodje na 5. Tada je knajpova kura za jacanje zeluca zavrsena.

LEKOVITA KUPKA OD BOROVICA

Kuva se jak caj od klekovih grancica ,koji se zatim dodaje u vodu za kupanje.

NAPOMENA:kleka biljka se ne sme upotrebljavati duzi vremenski period,niti se smeju povecavati njene doze,jer moze biti opasna za bubrezne bolesnike.Preporucujemo vam da procitate i sledece tekstove:zecji trn,vrbina kora kao lek i mnoge druge...

KLEKA BILJKA - CAJ OD BOROVICE - KLEKOVACA 

Nema komentara :

Objavi komentar