12/28/2013

zeciji trn biljka | onosis spinosa

ZECIJI TRN BILJKA

Zeciji trn potiče iz Evrope,a danas, osim po celom Starom kontinentu, rasprostranjen je i u zapadnoj Aziji, Sibiru i Severnoj Americi. Ovo je trajna biljka iz porodice mahunarki koja raste kao korov i ima dugačko i jako korenje, sa čvrstom razgranatom stabljikom koja dostiže visinu do 50 centimetara. Gornji listovi su jednodelni, donji su sastavljeni od tri listića, dok se crveni cvetovi leptirastog oblika formiraju na trnovitim izdancima, u pazuhu listova. Zečji trn uglavnom raste uz rubove šuma, na suvim livadama, oranicama i pašnjacima.
zeciji trn biljka

ZECIJI TRN KAO LEK

Još su Stari Rimljani i Grci koristili koren zecjeg trna za pospešivanje mokrenja i uklanjanje kamenca iz bubrega, a u spisima iz 16.veka zeciji trn se pominje kao lek protiv zubobolje.U lekovite svrhe upotrebljava se koren, koji se sakuplja u proleće i jesen,kao i cvet i list (beru se u vreme cvetanja). Moderna filoterapija  primenjuje zečji trn u lečenju vodene bolesti, naročito ukoliko se tečnost nagomilava u trbušnoj šupljini,a ova biljka provereno je sredstvo za uklanjanje kamenca i peska u bubrezima, otklanja urinarne infekcije i pospešuje izbacivanje soli iz organizma. Čaj od korena i cvetova pomaže u slučaju gihta i hronične reume, upotrebljava se u lečenju bolesti srca, podstiče funkcije bubrega i reguliše krvni pritisak.Ovaj napitak odličan je i za ispiranje usta jer sprečava krvarenje i odlična je prevencija kod upala desni. Spolja, zeciji trn se koristi u vidu obloga za rane i rešava problem bubuljica i akni.

ZECIJI TRN LATINSKI NAZIV

Ononis Spinosa

ZLATNI KOREN - ZEČJI TRN

Koren zečjeg trna ubira se u martu i aprilu ili u pozno leto i ranu jesen.u avgustu i septembru.
Potrebno ga je dobro oprati i iseći uzdužno na komadiće, nakon čega se susi na senovitom i prozračnom mestu ili u rerni na temperaturi do 45 stepeni. Budući da prodire veoma duboko u zemlju, vađenje korena nije lako i često je potrebno upotrebiti i nož. Kada se osuši, zeciji trn se čuva  u papirnim ili platnenim kesama. Sadrži oko 2% eteričnog ulja, tanine, Šećer, saponine, organske kiseline, kalcijum i masno ulje. Koren zečjeg trna ne preporučuje se u slučaju otoka koji su posledica oslabljene funkcije bubrega ili srca. Prilikom pripreme, čaj ne sme dugo da se kuva,kako ne bi izgubio lekovita svojstva.

ZECIJI TRN CAJ

Čaj od cvetova
Cvet se bere pre nego što sasvim sazri jer "stariji"cvetovi mogu izazvati bol u želucu. Tri kašike cvetova zečjeg trna sipati u litar ključale vode, skloniti s vatre i ostaviti da odstoji desetak minuta. Piti po dve ili tri šolje toplog, nezasladenog čaja između obroka.
Čaj od korena
Kašičicu usitnjenog korena zečjeg trna preliti sa 2 dl hladne vode, kratko prokuvati, poklopiti i posle 15 minuta procediti. Pili po solju čaja dva do tri puta dnevno.

LEK PROTIV ZUBOBOLJE

Kašičicu usitnjenog zečjeg trna preliti sa 2,5 dl jabukovog sirćeta, kuvati na laganoj vatri 15 minuta i procediti.Toplu tečnost mućkati u  ustima što duže.

TINKTURA PROTIV AKNI 
U staklenu teglu ili flašu staviti 30 g korena zečjeg trna, preliti sa 2 dl 70-procentnog alkohola i dobro zatvoriti. Ostaviti da odstoji tri  nedelje, procediti i mazati upaljena mesta.

Čajna mešavina za izbacivanje viška vode iz organizma
Pomešati po 25 g korena zečjeg trna, selena, sladića i ploda morača, pa tri kafene kašičice islucati u avanu. Preliti sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji tri sata. Nakon toga podeliti u tri doze koje se piju pre obroka.
Obloga za bolne zglobove
U litar belog vina sipati 50 g korena zečjeg trna i kuvati 10 minuta. Umočiti dve platnene tkanine, lagano iscediti i obmotati oko listova.
zečji trn čaj protiv reume i artritisa
u 3 dl vode potopiti 15-20 g suvog korena zečjeg trna i ostaviti da odstoji preko noći. Sledećeg dana u istoj vodi kuvati 10 minuta, skloniti s vatre, poklopiti i ostaviti da se prohladi 20 minuta. Piti dve do tri šolje dnevno.
VAŽNA NAPOMENA:
Prilikom konzumiranja ove biljke, potrebno je  unositi dosta tečnosti, kako ne bi došlo do dehidratacije, budući da  zeciji trn ima snažno diuretičko dejstvo. Terapija ne srne da traje duže od dve nedelje u kon tinuitetu, nakon čega je neophodno napraviti pauzu od nekoliko sedmica.    
Preporučujemo vam da pročitate i sledeće tekstove:vrbina kora,artičoka kao lek i dr..
izvor:Lekovito Bilje

ZECIJI TRN - ONOSIS SPINOSA

Nema komentara :

Objavi komentar