12/20/2013

vrba salix alba | vrbina kora kao lek

VRBA DRVO 

Vrba je zajednički naziv za biljke iz roda Salix kojih ima preko 350 i najčešće rastu u formi drveta, mada među njima ima i žbunova i niskih, prizemnih primeraka. Kora vrbe je siva i ispucala, a na tankim, savitljivim granama rastu zašiljeni,uski, tamnozeleni listovi. Vrba je dvodoma, što znači da postoje muške i ženske biljke sa jednopolnim cvetovima koji se formiraju od marta do aprila, nakon čega se razvija plod sa brojnim semenkama.
vrba salix

GDE RASTE VRBA SALIX 

Raste na vlažnim područjima, uz reke ili močvare, a lekoviti deo vrbe jeste njena kora mada se koriste i mladice sa pupoljcima na vrhu. U drevnoj Kini i Egiptu za lek za koristilo lišće vrbe, dok je starogrčki lekar Hipokrat u 5. veku stare ere pisao o gorkom prahu iz kore ove biljke, koji ublažava bolove i temperaturu. U 19. veku francuski hemičar Leroks izdvojio je aktivni sastojak kore vrbe i nazvao ga salicin.

VRSTE VRBE

Osim bele vrbe salicin sadrže i iva, kao i crvena vrba ,a od 1852. godine počela je sintetička proizvodnja ove materije, da bi tridesetak godina kasnije nastao prvi aspirin. Važno je napomenuti da ekstrakt vrbe sporije ali dugotrajnije deluje na bolove od samog aspirina.

VRBA LATINSKI NAZIV

Bela vrba - Salix alba
Crvena vrbaSalix purpuera
Iva -Salix caprea

VRBINA KORA KAO LEK

Kora u obliku praha, ekstrakta ili tinkture ima analgetska svojstva i upotrebljava se za ublažavanje upale krajnika i desni,kao i artritisa (akutnog i hroničnog mišićnog) i artroidnog reumatizma.
Fitoterapeuti posebno naglašavaju značaj primene vrbe u smanjenju simptoma osteoartritisa, bolova u leđima i glavi, ali u terapiji neuralgija,povišene telesne temperature, te kožnih oboljenja- bradavica, rana i osipa. Vrbina kora pospešuje mokrenje i znojenje, pa je samim tim odlično sredstvo za detoksikaciju organizma a budući da je blago gorkog ukusa stimuliše sistem za varenje i pomaže u lečenju lenjih creva.Međutim, osobe koje pate od čira na želucu, trebalo bi da izbegavaju ovu biljku. U prevenciji angine pektoris i srčanog udara,naročito kod muškaraca starijih od 50 godina,preporučuje se svakodnevno konzumiranje šolje čaja od vrbine kore. Radi lakšeg čuvanja često se melje u prah, mada jednako dejstvo ima i kada je samo osušena.
KO NE SME DA KORISTI PREPARATE OD VRBE
Prilikom primene preparata od vrbe neophodno je pridržavati se nekih preporuka. Ovu biljku ne smeju da koriste trudnice, deca mlađa od 12 godina, kao ni osobe alergične na aspirin. Preporučena dnevna doza jesu četiri šolje čaja napravljenog od dve kašičice praha vrbine kore. U većim količinama može izazvati neželjene efekte poput dijareje, gorušice, mučnine i krvarenja, slično kao i u slučaju prekomerne količine aspirina.

LEKOVITI RECEPTI OD VRBE

ČAJ PROTIV REUME I  KOSTOBOLJE

  • Dve kašičice osušene i samlevene kore vrbe prelitjte sa 1,5 dcl hladne vode, pa zagrejte do ključanja. Nakon toga, ostavite da odstoji 5 minuta i procedite. Pijte tri šolje dnevno, ne duže od tri nedelje.
NAPITAK PROTIV NESANICE
U litar soka od grožđa sipajte 50 grama vrbine kore u prahu i ostavite da odstoji 15 dana. Nakon toga konyumirajte dve šolje dnevno.

ČAJ ZA SMIRENJE ŽIVACA

Kašičicu praha od vrbine kore sipajte u 2,5 dcl vrele vode i ostaviti da odstoji 5 minuta. Pijte tri
puta dnevno pre svakog obroka.

BELA VRBA PROTIV NAZEBA I VISOKE TEMPERATURE

U 2 dcl vode sipajte 10 grama kore bele vrbe i kuvajte 15 minuta. Pijte tri puta dnevno pre jela.

TINKTURA VRBE PROTIV REUME
Napravite mešavinu od 40 grama vrbine kore, po 15 grama rastavića, kestenove kore i orahovih ljuski. Dve kašike osušene mešavine ovih biljaka sipajte u 4 dcl vode i kuvajte oko 15 minuta. Procedite i pijte pola količine ujutro, a pola uveče, pre jela.Veoma delotvorno za lecenje reume.

OBLOGA PROTIV BOLOVA

U litar maslinovog ulja stavite 100 grama sitno iseckanih pupoljaka vrbe i ostavite da odstoje 40 dana.Natapkajte ovom tečnošću čistu tkaninu i privijte  na bolno mesto.

VRBA DREVNI LEK PROTIV BOLOVA

Nema komentara :

Objavi komentar