12/10/2013

pasulj | kalorije | dijeta | zdravlje | bez mesa

PASULJ BEZ MESA

Pasulj je ne tako davno bio veoma cenjena namirnica na našim prostorima.Danas ga nažalost, smatramo sirotinjskom hranom, naročito ukoliko se priprema pasulj bez mesa.Moderne domaćice se retko usude da ga prave jer se dosta dugo kuva, a sve je više onih koji ga izbegavaju zbog toga što prouzrokuje nadimanje i nadutost stomaka.Da li je to baš tako ? Gasovi u crevima nastaju najčešće kao posledica nepravilne pripreme i lošeg kombinovanja pasulja s drugim namirnicama.
pasulj kalorije dijeta bez mesa

PASULJ KALORIJE I NUTRITIVNA VREDNOST

Bogatstvo vitaminima,mineralima,proteinima, amino-kiselinama i složenim ugljenim hidratima svrstava ovu mahunarku  u namirnice s velikom nutritivnom vrednoscu (100 grama ovog povrća sadrži od 200 do 300 kalorija). Pasulj se duže vari i daje dugotrajan osećaj sitosti, tako da je veoma pogodan za osobe koje žele skinuti višak kilograma. Za redukciju telesne težine doprinosi i velika količina biljnih vlakana u pasulju, koja omogućavaju kvalitetno i redovno praznjenje creva. Od minerala i vitamina  iz ove namirnice naročito treba istaći magnezijum, gvožđe, kalijum, i vitamine B-kompleksa.

PASULJ DIJETA 


Ukoliko želite da smršate, naročito u zimskom periodu, savetujemo vam da pokušate s pasulj dijetom, jer ukoliko redovno konzumirate ovu namirnicu sprečićete avitaminozu, koja se često javlja u hladne dane i kod dijetalnog načina ishrane. Dijeta sa pasuljem ima pozitivno dejstvo na jetru i žučnu kesu - pomaže im da bolje funkcionišu - a poznato je i da čisti creva. Ako se redovno konzumira, u kombinaciji s pravilnom ishranom može ukloniti iz creva naslage koje su se godinama nakupljale (a mogu da povećaju telesnu težinu i za nekoliko kilograma). Tokom ove dijete pasulj se ne mora jesti svaki dan, dovoljno je da se konzumira tri puta nedeljno, za ručak, pripremljen "nagusto", bez zaprške i mesa. Najbolje je da se jede s malom količinom integralnog hleba i velikom porcijom sveže salate. Beli luk je obavezan je dodatak ovom jelu.

PASULJ BEZ MESA ZA BOLJE VARENJE HRANE


Svi znamo da ga treba potopiti u hladnu vodu i ostaviti da prenoći u njoj. Ta voda se prosipa, zatim se sipa nova voda, koja se baca kada pasulj prokuva, a priprema se tek u trećoj vodi. Ovo povrće treba uvek pripremati bez mesa, jer kada se spoje dve teško svarljive namirnice, varenje postaje "nemoguća misija" i kao rezultat stvaraju se gasovi, nadutost, bolovi i grčevi u stomaku.Dakle, treba kuvati pasulj bez mesa, sa što manje čorbe, uz dodatak začinskog bilja sa karminativnim dejstvom, kao što su kim, beli luk, lovorov list, timijan i alge. Dodavanje sode bikarbone se ne preporučuje,jer uništava vitamine B-kompleksa.

PASULJ ZDRAVLJE


Osim što se savetuje svima koji žele da sačuvaju svoje zdravlje, veoma je koristan u slučaju anemije jer je bogat sa gvožđem, sprečava rak creva zbog velike količine vlakana, ali pomaže i u slučaju crevnih bolesti i hemoroida. Pomaže u regulisanju nivoa holesterola, a preporučuje se i u menopauzi jer je odlična zaštita za srce i krvne sudove.Veoma je pogodan za dijabetičare pošto reguliše nivo šećera u krvi.Takođe, pasulj je odličan prirodni izvor magnezijuma,koji je anti-stresni mineral,važan i za rad mišića i nervnog sistema.

KOME SE NE PREPORUČUJE

I pored svih pozitivnih efekata na zdravlje u celini ,kuvani pasulj se ne preporučuje bubrežnim bolesnicima koji moraju ograničiti konzumiranje proteina, kao i osobama koje su obolele od gihta, zbog visokog sadržaja purina. Lekari savetuju redukciju pasulja u ishrani i u slučaju težih problema sa želucem.

VRSTE PASULJA


Postoji oko 100 različitih vrsta pasulja, iako se kod nas najčešće koristi samo nekoliko, medu kojima su
  • pasulj tetovac-  krupan, pljosnat i beličast,nakon stajanja u vodi kuva se oko sat i po vremena; 
  • beli pasulj - sličan tetovcu, ali je sitniji, posle stajanja u vodi kuva se do sat vremena; 
  • crveni p. - crvenkasto-ružičasti se kuva isto kao i beli; 
  • trešnjevac- braon i sitna zrna najbrže kuvaju se brže od preostalih sorti ; 
  • šareni p. - lakše se vari zato što sadrži više biljnih vlakana; 
  • žuti p. sitan, pljosnat, sivožut, posle stavljanja u vodu kuva se oko 2 h. 

Osim toga, poželjno je probati i neke egzotične vrste, kao što su mungo i azuki pasulj, jer su takođe lekoviti i vrlo ukusni.

PASULJ BEZ MESA

Nema komentara :

Objavi komentar