3/20/2014

pegasti badelj tinktura | kapsule | caj od sikavice

PEGASTI BADELJ - SIKAVICA - SILYBUM MARIANUM - GUJINA TRAVA

Pegasti badelj je snažna,krupna i  impozantna zeljasta dvogodišnja biljka,raste do visine od 150 cm,izgledom liči  i podseća na šareni i bujan čkalj. Listovi su mu prošarani sa tigrastim belim prugama.Biljka sikavica ima bodljikave cvetove i listove.Cvasti gujine trave su  crvene i krupne. 

pegasti badelj tinktura

GDE RASTE PEGASTI BADELJ

Sikavica raste uz puteve,najviše je zastupljena  primorju i južnim krajevima.Upotrebljava se zreo plod sikavice,nešto ređe list(Silybi fructus et folium).Glavni lekoviti sastojci su histamin i tiramin.U plodu ima 0,1%etarskog ulja,malo tanina,flavonida,24-26% masnog ulja,17%belančevine,21% raznih šećera i drugih ugljenih hidrata i smole.Zahvaljujući prisustvu tiramina,plod sikavice,povećava krvni pritisak.Pegasti badelj cveta tokom celog leta,u svojoj drugoj godini .Lekoviti deo biljke je plod, koji se sakuplja u avgustu.

PEGASTI BADELJ UPOTREBA

Čaj od sikavice se daje protiv astme, glavobolja,senske groznice, i koprivnjače.Pegasti badelj se upotrebljava  i kao gorko sredstvo za jačanje organizma,naročito nakon operacija  teških i bolesti.U narodu se upotrebljava i kod  ublažavanja napada žuči ,protiv šećerne bolesti ,zatvora,lecenje hemoroida i dr...

SIKAVICA ZA JETRU

Sikavica čaj aktivira enzime u jetri pomoću koji se razgrađuju strane materije, podstiče obnavljanje ćelija, jača imunitet, poboljšava apetit, ublažava tegobe koje izaziva kamen u žuči, a koristi se kako smo već rekli i protiv šećerne bolesti. U narodnoj medicini gujina trava se koristi kao lek protiv oštećenja jetre i hemoroida.

ČAJ OD SIKAVICE PRIPREMA

Punu kašičicu osušene gujine trave preliti sa četvrt šolje kipuće vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. 
Procediti i piti tri puta dnevno.
Kako bi se pojačalo blagotvorno dejstvo na jetru, u čaj se može ubaciti i menta.
Sikavica čaj postiže odlične rezultate za detoksikaciju organizma a naročitito za čišćenje jetre.

PEGASTI BADELJ TINKTURA

Rezultati studija pokazuju da ekstrakt gujine trave - ulje sikavice  pomaže u terapiji velikog broja virusnih infekcija i hepatitisa B i C,takođe delotvorno je kod niskog krvnog pritiska.Recept:Sipati 50 kapi badeljeve tinkture na jednu kocku šećera i uzimati 3 x dnevno -obavezno pre jela.Za istu namenu možete zdrobiti plod sikavice(oko 30 g) i kuvajte 15-ak minuta u 2 dl vode.Uzimati po kašiku napitka na svaka 2 sata.

BILJKA SIKAVICA ZA BOLJI APETIT

Napravite mešavinu od po 10 grama plodova od badelja,lincure,trave ive i kičice .Od ove mešavine uzmite 1 veliku supenu kašiku i ubacite u 0,5 l vode.Prokuvajte petnaestak minuta i poklopite.Nakon 3 sata usipajte u manju šolju i pijte tri-četiri puta tokom dana.

SILYBUM MARIANUM ČAJ PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI

Uzmite po 25 grama zdrobljenog ploda sikavice,grčkog semena i semena ždraljevine,zatim 15 grama lista od borovnice,10 grama dudovog lista i dobro izmešajte...
Uzmite 4 velike supene kašike od ove mešavine i izručite ih u 6 dl vode.
Kuvajte do 20 minuta ,sklonite sa vatre,poklopite i ostavite čaj da odstoji tokom cele noći.
Pijte po čašu pre svakog glavnog obroka

SIKAVICA ČAJ PROTIV KAMENA U ŽUČI

Kada su u pitanju smetnje i bolovi u žuči ovaj mešani  čaj od sikavice se pokazao kao veoma delotvoran.Potrebno je pomešati po 20 grama sikavice,maslačka,pitome nane,trave ive i cikorije.Od mešavine uzeti 3 kašike pa preliti sa pola litre proključale vode,poklopiti i ostaviti da prenoći.Sutradan popiti 4 čaše.Najbolje je 30 minuta pre jela.

PEGASTI BADELJ NUSPOJAVE

U izuzetno retkim situacijama biljka sikavica može izazvati neželjena dejstva tj.prateće nuspojave kao što su :mučnina,nadimanje stomaka i povraćanje..Zbog svog estrogenog dejstva nije preporučljiva ženama koje se leče od karcinoma dojke,raka grlića materice,jajnicima i dr..Alkoholno ulje sikavice se ne preporučuje alkoholičarima..Zdrave osobe bi trebale kod uzimanja bilo kog preparata na bazi simalirina praviti pauze od 14 dana..Na tržištu danas postoje i pegasti badelj kapsule,tinture,čajevi i mnogi drugi preparati,pre upotrebe bilo kog od njih obavezno konsultujte vašeg lekara...
Narodna imena:pegasti badelj,sikavica,gujina trava,gospin trn,beli strčak,magareća salata,ošebalj,šarena badeljka,divlji artičok,osljebad...Latinski nazivi: Silybum marianum 

PEGASTI BADELJ I ČAJ OD SIKAVICE 


Nema komentara :

Objavi komentar