3/12/2014

seda kosa u mladosti | zasto kosa sedi

SEDA KOSA 

Seda kosa i pojava prvih sedih vlasi su kod pripadnica lepšeg pola, ranije bile znak ulaska u srednje godine. Najcesce su to bile kasne 30-te godine,dok je danas nesto drugačija situacija.U Velikoj Britaniji je sprovedeno istraživanje gde se došlo do podataka da se kod trećine mladih žena sede vlasi javlja pre tridesete godine života ,čak i pre 25-te.Za tu pojavu je najodgovorniji stres i užurban način života.

seda kosa u mladosti

ZASTO KOSA SEDI

Iako se seda kosa oduvek smatrala obeležjem zrelih godina i mudrosti ,u prošlosti  nije predstavljala veći problem(naročito kod muškaraca),danas nije tako i sve je veći broj onih koji žele da je prikriju.Kosa je deo puno većeg složenijeg aparata ,za boju kose je zaslužan melanim i od momenta kada naš organizam prestane da ga proizvodi (melanociti) u dovoljnoj količini javljaju se sede vlasi.On nastaje od aminokiseline tirozina,koje naše telo proizvodi iz proteina koje unosimo sa hranom.

SEDA KOSA U MLADOSTI

Sede dlake i vlasi se prvo primećuju u području slepoočnica ,to se najćešće dešava sa krajem 20-tih god. života,sa krajem 50-te god. u proseku je oko 80% kose sedo .Ukoliko se seda kosa javi puno ranije,na taj proces mogu uticati  i neke bolesti kao sto su poremećaj rada stitne žlezde,rana osteoporoza i smanjena gust.kostiju,manjak vitamina B12 ,stres i stresne situacije,malokrvnost i dr.Na proces stvaranja melanocita ne utiču samo životna dob i genetske predispozicije,već je dokazano da velik uticaj ima i izloženost kose štetnom UV zračenju jer ono ubrzava gubljenje boje kose.Ono što mladim muškarcima ne predstavlja toliki problem je pojava prvih sedih vlasi,naime mnogi smatraju da izgledaju zrelije pa čak i atraktivnije,opet svako ima svoj stav o tome.Seda kosa kod žena je itekako velik i gorući problem,jer već po otkrivanju jedne sede vlasi, pripadnice lepšeg pola hvata blaga panika i počinju intenzivno da razmišljaju o farbi za kosu.Danas je ponuda ogromna i raznolika ,pa vam savetujemo oprez kod izbora najbolje boje za kosu  i slično...

PRIRODNI PREPARATI ZA SEDU KOSU

Ukoliko spadate u grupu ljudi kojima seda kosa predstavlja prilično velik i ne samo estetski problem,ne očajavajte,danas postoje mnogi prirodni preparati za sedu kosu. Mi ćemo se potruditi da vam ukažemo na važnost zdrave ishrane koja se bazira na većem unosu voća i povrća, povremenog čišćenja organizma,kao i biljnih preparata sa kojima poboljšavate cirkulaciju vlasišta i usporavate ceo proces, te malo odložete pojavu sedih vlasi.

KOKOSOVO ULJE ZA KOSU UPOTREBA

Ukoliko se kokosovo ulje koristi redovno, svakako može da uspori sedenje kose.Najvažnije što treba da znate kod njegove upotrebe je da treba da nabavite i koristite što kvalitetnije čistije ulje i svako veče pred odlazak na počinak lagano njime utrljavate i masirate vlasište kose. Ostavljate ulje da prenoći a kosu ispirate ujutru kad se probudite.Takođe kao dobar recept za sedu kosu se pokazalo i kuvano kokosovo ulje sa 1/2 indijskog ogrozda(amla,omoliki).Ta je smesa nešto tamnije nijanse i takođe se koristi za masiranje vlasišta,pokazala se kao dobar "lek za sedu kosu".

LIŠĆE OD KARIJA ODLAŽE POJAVU SEDIH VLASI

U lišću od karija se nalaze veoma važni nutrijenti koji pomažu obnavljalje folkula dlake i sprečavaju pojavu preranog sedenja kose..Uključite kari začin u ishranu a možete i napraviti posebnu mešavinu tako što u kokosovom ulju kuvate listove karija nekoliko minuta.Dobijenu mešavinu nanosite na teme i masirajte vlasište svakodnevno..

MASKA ZA KOSU OD MASLINOVOG ULJA I MEDA

Od jednakih količina meda i maslinovog ulja napravite mešavinu koju ćete naneti na vašu kosu.Kada je nanesete na vlasište lagano je utrljavajte i polako je raširite duž cele glave dok ne pređete celu kosu.Nakon masiranja ,umotajte kosu u topao peškir ili u plastičnu vreću i ostavite da deluje 30-tak minuta,nakon čega je trebate isprati...Pročitajte više u članku maslinovo ulje za kosu .

CRNI ČAJ ZA KOSU

Kako mnogima seda kosa predstavlja velik problem i značajno utiče na samopouzdanje ,svakodnevno se na tržištu pojavljuje sve veći broj preparata...Mi se ovde ne bavimo sa njima,več vam predlažemo rešenja koja možete samostalno primeniti.Jedno od njih je i crni čaj.Kada skuvate jači crni čaj  pomešajte supenu kašiku čaja sa kašikom soli,umasirajte ga na vlasište i ostavite da odstoji 60 minuta,nakon toga kosu operite..

KOKOS I LIMUN ZA KOSU

Pomešajte kokosovo ulje sa sokom od jednog limuna( u jednakim količinama),dobro utrljajte vlasište,ostavite pola sata i nakon toga sa mlakom vodom saperite..

PRAVILNA NEGA KOSE

Bilo da je u pitanju seda kosa ili ne glavni preduslov za njeno zdravlje je zdravo teme.Uvek se trudite da koristite prirodne,blage šampone ,balzame i maske za kosu.Konzumacija svežeg voća i povrća(naročito sezonskog),svakodnevna masaža vlasišta će u mnogome pomoći kod ovog problema.

BIOTIN ZA KOSU

Ukoliko konzumirate veće količine biotina ,usporićete nastanak sede kose .Neki od najboljih prirodnih izvora biotina su: žumanci,suncokret,paradajz,šargarepa,kozije i kravlje mleko,ovas,krastavci,kvasac,soja i bademi...
Farbanje sede kose se preporučuje kad su sve druge mogućnosti iscrpljene i kad je preko 80% kose već osedelo..


SEDA KOSA LEK

Nema komentara :

Objavi komentar