11/05/2013

anemija simptomi | lecenje | ishrana

anemija simptomi i lecenje 

Anemija simptomi kao sto bledilo lica,tamni podocnjaci,hronicni umor,gubitak snage i apetita kao i koncentracije karakteristicni su za ovo oboljenje.

STA JE ANEMIJA ?

Bolest anemija podrazumeva smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, snizen nivo hemoglobina (Hgb) i/ ili mase eritrocita u krvi (Hct),zbog cega u mozak, srce, mišiće i druge delove tela ne dospeva dovoljna kolicina kiseonika. Anemija može biti izazvana obilnijim produzenim krvarenjem, nedostatkom vitamina b12 ili folne kiseline, poremećajem sazrevanju eritrocita, kao i povećanom ili ubrzanom razgradnjom crvenih krvnih zrnaca. Ipak,najčešći uzrok anemije jeste nedostatak gvozdja koji dovodi do nastanka  takozvane sideropenične anemije.Ovo obolienje ponekad se razvija uprkos pravilnoj ishrani jer telo usled neke druge bolesti ili primene određenih lekova, ne može da apsorbuje dovoljnu količinu gvožda.
anemija simptomi


ANEMIJA SIMPTOMI

Za malokrvnost su karakteristične česte i uporne glavobolje, ponekad se jave i gušenja usled nedostatka vazduha,nedostatak pšažnje i koncentracije, hronični umor i srčana aritmija. Lice i sluzokoža 
postaju bledi, nokti krti,a javlja se i preosetljivost na infekcije.Ukoliko su ovi anemija simptomi prisutni i kod vas obavezno se obratite vašem lekaru da bi se utvrdio tačan uzrok i sprovelo adekvatno lečenje.

APLASTIČNA ANEMIJA SIMPTOMI

Nastaje usled nemogucnosti kostane srzi da stvara nove eritricite najcesce kao posledica izlaganja zracenju,nakon terapija sa citostaticima ili posle jakih trovanja organizma.Pocetni simptomi su najcesce neprimetni  a javljaju se sitnija krvarenja usled nedostatka trombocita -krvnih plocica...

HEMOLITICKA ANEMIJA LECENJE

Nastaje used razaranja crvenih krvnih zrnaca -tj.zivot eritocita je znacajno kraci od 3,4 meseca koliko je prosek kod zdravih osoba.Simptomi su uobicajeni kao i kod ostalih oblika bolesti s tim da pacijenti koji imaju ovaj oblik anemije cesto obole od zutice i imaju znacajno uvecanu slezinu.Lecenje obuhvata transfuziju krvi i imuno-supresivna terapija ukoliko su antitela izazvala bolest.

MAKROCITNA ANEMIJA SIMPTOMI

Nastaje usled nedostatka vitamina B9 ili B12 koji su neophodni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.Erotriciti nemaju sposobnost da se dele i ostaju krupniji i veci .Gastritis-gorusica kao i bolesti digestivnog trakta imaju za posledicu da nedovoljno apsorbuju vitamine i folnu kiselinu  iz creva i izazivaju pojavu malokrvnosti.
Njen drugi naziv je megaloblastna anemija..Terapija se sprovodi injekcijama vitaminom B12.

ANEMIJA KOD DECE SIMPTOMI

Anemija kod beba i male dece prepoznaje se po gubitku apetita,deca ne mogu dovoljno dugo da održe koncentraciju i pažnju,često i kasnije prohodaju ili progovore i neretko zaostaju u razvoju. Zato je je važno obratiti se lekaru  na vreme tj. čim se posumnja na anemiju,a terapiju propisuje isključivo specijalista, jer nekontrolisan unos gvožđa može izazvati ozbiljna oštećenja jetre.

ANEMIJA U TRUDNOCI ISHRANA

Veliki broj trudnica pati od anemije jer zanemaruju činjenicu da je njihovom organizmu potrebna veća kolićina gvožđa.Obavezno pročitajte tekst ishrana u trudnoci.

UZROCI ANEMIJE

Uzročnici se trebaju otkriti na vreme,a to sa sigurnoscu može da utvrdii samo lekar koji će preporučiti promenu načina ishrane ili prepisati odgovarajuće lekove.Terapija anemije se sastoji od svakodnevnog uzimanja 200 mg elementarnog gvožđa dok se krvna slika ne normalizuje i još mesec dana da se popune 
depoi ovog  minerala. Za lecenje anemije, koju prate bubrežne i maligne bolesti,koristi se hormon eritropoetin, dok se protiv perniciozne anemije ( koja najčešće prati  autoimune bolesti), uspešno primenjuje u terapiji vitamin B 12.

ERITROCITI U KRVI NORMALNE VREDNOSTI

  • kod muškaraca od 4,2 do 6 mil.
  • kod žena od 3,8 do 5 mil.
  • dok je uobičajena koncentracija hemoglobina od 12 do 18 grama u 1 l krvi 

ANEMIJA LECENJE PRIRODNIM PUTEM

ČAJ OD KOPRIVE ZA MALOKRVNE OSOBE

  • Prelijte 3 kašike sitno iseckanog lista koprive sa 7 dl proključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 30 minuta.
  • Procedite i pijte 3 puta dnevno pre jela.

MED I KOPRIVA PROTIV ANEMIJE

  • Pomešati 100 g semena koprive sa kilogramom livadskog meda i uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu mešavine.

ČAJNA MEŠAVINA LEK ZA MALOKRVNOST

  • Pomešati jednake delove koprive,podubice i kičice, pa četiri kašike mešavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti poktopljeno da odstoji 30 minuta. 
  • Piti četiri  puta dnevno po  jednu solju caja, obavezno pre jela.

KURA SA MEDOM

Ako ste malokrvni obavezno sprovedite kuru sa medom,mlecom i polenom i to dva puta godisnje-na prelasku zime u prolece i leta u jesen.Rezultat ce biti vidljiv ne samo  na krvnoj slici vec ce se odraziti i na opste stanje organizma.
  • 500 grama livadskog meda
  • 130 grama polena samlevenog u prah
  • 5 grama mleča 
Dobro umutite mešavinu najbolje sa drvenom varjacom(može i plasticnom) u plasticnoj posudi.Kada se masa ujednaci staviti u teglice i cuvati na tamnom i hladnom mestu.Uzimati po kasicicu izjutra na prazan stomak .

ANEMIJA ISHRANA

Ishrana kod anemije treba da se bazira na crvenom mesu, govedini,bifteku i jajima, naročito prepeličjim koja imaju sedam puta više gvožđa od kokošjih. Svakodnevno uzimati tablete vitamina C - jesti dosta svežeg voća i povrća, prvenstveno cvekla, kupine,maline, ribizle, šargarepe, jabuke i citruse. 
Napraviti namaz od meda i organskog kakaoa (u razmeri 1:1,a ako je smesa previše gusta, dodati
malo putera ili nekoliko kapi soka od pomorandže) i konzumirati je za doručak uz limunadu. 
Izbegavati kafu, crni i zeleni čaj,a piti i vino od kupine -kupinovo vino recept
Procitajte obavezno i clanak prirodni lek za malokrvnost.

anemija simptomi i ishrana


1 komentar :

  1. Uzroci anemije mogu biti razni, treba dobro obaviti sve pretrage, pogotovo vezane za probavni sustav (gluten).

    OdgovoriIzbriši