9/16/2013

alergija na histamin simptomi | intolerancija

ALERGIJA NA HISTAMIN | intolerancija na histamin

Alergija na histamin se manifestuje kao burna reakcija organizma nakon konzumiranja crnog vina, dimljene ribe ili sira. Iako većina konzumenata smatra da je u pitanju alergija na hranu u  najvećem broju slučajeva u pitanju je intolerancija na histamin.

STA JE HISTAMIN ?

Histamin je biogeni amin izrazito važan za različite fiziološke funkcije u organizmu. Aktivan je sastojak hrane koja se obrađuje ili duže dozreva, a ima ga i u nekim  alkoholnim pićima, najčešće pivu i vinu,aromatičnim sirevima, dimljenoj i termički obrađenoj ribi, ukiseljenom povrću i suhomesnatim prerađevinama. 
intolerancija na hitsamin simptomi

Histamin u hrani  se mora  razgraditi (deaktivirati) u tankom crevu kako ne bi ušao u krv i izazvati simptome slične alergijskim reakcijama. Ako u crevima nema dovoljno enzima koji razgrađuje histamin, u organizmu se ispoljava intolerancija na histamin.Ovaj poremećaj često se pogrešno dijagnostikuje kao akutna alergijska reakcija na određenu namirnicu, koja se uglavnom povlači nakon 24 sata. Naknadni negativni rezultati alergološkog testa jasno ukazuju na to da se radi o netoleranciji na histamin, čiji se simptomi lako suzbijaju uz praćenje njenog razvoja i adekvatnu terapiju.

ALERGIJA NA HISTAMIN SIMPTOMI 

Vrsta tegobe zavisi od mesta gde se histamin oslobodio prilikom konzumiranja određene namirnice. Ako se to dogodilo u ušima, nosu ili grlu, dolazi do iritacije u tim područjima, pa čak i problemi sa gutanjem, a ukoliko se histamin oslobodio u koži, mogu se razviti svrab i koprivnjača. Ova supstanca u sistemu za
varenje izaziva bol u stomaku, grčeve, povraćanje i dijareju, a neretko dolazi i do kombinovanja svih ovih simptoma, što mnogi ljudi osećaju tokom konzumiranja i varenja određene vrste hrane.Kod osoba s nižim pragom tolerancije na histamin, oko pola sata nakon konzumiranja određene hrane ili pića javlja
se difuzno crvenilo kože uz pojačan svrab, glavobolja, mučnina, povraćanje, dijareja, a rede i otežano disanje. Promene se obično spontano povlače tokom naredna 24 sata.

HISTAMIN U HRANI 

Nivo histamina u hrani zavisi od procesai brzine njenog dozrevanja, ali i svežine namirnica. Duže čuvanje i proces dozrevanja povećavaju sadržaj histamina u hrani. Što za posledicu ima tegobe kod osoba koje pate od netolerancije na ovaj biogeni amin. Sveže meso nesadrži histamin ili ga ima u veoma malim količinama, međutim, u procesu prerade mesa dolazi do nakupljanja biogenih amina, što važi i za ribu, u kojoj, ukoliko se drži na temperaturi iznad 4 C, dolazi do pretvaranja amino-kiseline histidin u histamin. Takođe, soljenje, dimljenje, sušenje, mariniranje i konzerviranje mogu povećati količinu histamina u ribljem mesu.
Važno je znati da histamin nastaje kao produkt razgradnje belančevina, kojima najviše obiluju meso, mlečni proizvodi i jaja, pa se u njima može nalaziti u većim količinama. Osim toga, namirnice koje počinju da se kvare zbog učestalog podgrevanja i dužeg čuvanja, čak i u frižideru, sadrže povećanu količinu histamina,
zbog čega se preporučuje isključivo konzumiranje sveže pripremljene hrane.
Suprotno uvreženom mišljenju, ovaj amin se ne razara kuvanjem, smrzavanjem ili grejanjem u mikrotalasnoj pećnici. Na kraju, treba znati da konzumiranje alkohola u kombinaciji s hranom koja sadrži histamin pojačava tegobe tj. može da se javi histamin intolerancija.Osoba koja je netolerantna na histamin mora ograničiti unos određenih vrsta hrane: alkoholnih pića (crvenog i belog vina, šampanjca, piva), sireva (tvrdih, za mazanje, onih s plesnima), ribe (tunjevine, sardina, sardela, skuše, haringe,soma, lososa), suhomesnatih proizvoda (parizera, šunkarice, pršute, sušenog mesa, trajne salame, slanine), voća (jagoda, banana, kivija, ananasa, manga,crvenih šljiva, citrusa, krušaka, malina,papaje) i povrća (kiselog zelja, paradajza,patlidžana, spanaća, pečuraka, ukiseljenog povrća). Takode, preporučuje se oprez sa određenim začinima kao što su vinsko i balzamko sirce, soja sos, senf i kečap. 

alergija na histamin

U kategoriju namirnica opasnih za osobe netolerantne na histamin spadaju i semenke suncokreta, čokolada, kakao,kafa, crni čaj, hleb i peciva s kvascem,kao i kikiriki, indijski oraščići i orasi.Često se zaboravlja da pojedini lekovi koji blokiraju enzime odgovorne za razgradnju histamina mogu izazvati jednake posledice kao i konzumiranje određenih namirnica. U tu grupu spadaju analgetici(acetilsalicilat), lokalni anestetici (prilokain), antihipertenzivi (verapamil, alprenolol, dihidrazin), antiaritmici (propafenon),antibiotici (klavulonska kiselina, cefuroksim, izonijazid, klorokin), mukolitici(acetilcistein), bronhiolitici (aminofilin) i alkohol.
Klasični antialergijski lekovi sadrže antihistamin, koji neutrališe alergijske reakcije, dok u prirodi postoje biljke, kao stoje,recimo, ulje crnog kumina, koje u svom sastavu imaju prirodne antihistamine.
U literaturi postoji bezbroj informacija o tome koja hrana izaziva alergijske reakcije, a poznato je i na desetine recepata i pozitivnih iskustava s različitim "čarobnim" preparatima. 
Međutim,praksa je pokazala da, i pored svega, alergija na histamin pogađa sve veći broj ljudi.. Zbog toga je neophodna dobra detoksikacija organizma, nadoknada dobrog holesterola, I minerala i hlorofila i - problem će bititrajno rešen.Sve ostalo donosi samo kratkotrajno olakšanje.
Pročitajte još korisnih članka na našem blogu:
lecenje alergije prirodnim lekovima , čarobna himalajska gljiva cordyceps sinesis ,alergija na ambroziju i dr..

ALERGIJA NA HISTAMIN SIMPTOMI | INTOLERANCIJA NA HISTAMIN

Nema komentara :

Objavi komentar