10/10/2013

gljiva bukovaca recepti | pleurotus ostreatus

gljiva bukovaca recepti | pleurotus ostreatus

Gljiva bukovaca raste na drvetu, odakle crpi mnoge zdrave i korisne materije, te samim tim vrlo povoljno deluje na čovekov organizam .U svetu je poznata i kao šumska ostriga, a njen latinski naziv je Pleurotus Ostreatus

GAJENJE BUKOVACE

Osim što se može naći kao samonikla u prirodi, gljiva bukovaca se vrlo uspešno može i uzgajati. Gajene vrste veoma su popularne i po zastupljenosti na tržištu odmah su iza šampinjona. 
Svežih bukovača ima u jesen, a ponekad se na panjevima mogu naći i u zimskom periodu.Spada u vrlo lekovite jestive gljive.

gljiva bukovaca recepti

PROIZVODNJA BUKOVACE

Ono što je važno istaći jeste to da se u  proizvodnji bukovače ne koriste nikakve hemikalije koje imaju štetne posledice po zdravlje ljudi.

GLJIVA BUKOVACA SADRŽI KVALITETNE PROTEINE 

Proteini iz gljive bukovače vrlo su slični životinjskim, ova jestiva gljiva sadrži sve aminokiseline koje su neophodne čoveku, osim triptofana. Zahvaljujući tome, izvrsna je zamena za meso i preporučuje se osobama čija ishrana sadrži malo namirnica životinjskog porekla. Takođe gljive bukovače imaju bogat vitaminsko-mineralni sastav, gde se naročito ističu vitamini BI, B2, B5, B6, B7 i P, jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor i gvožde. Pored toga sadrži i hlorofil, koji ubrzava regeneraciju ćelija, kao i vlakna koja potpomažu izbacivanje štetnih materija iz organizma.

GLJIVE BUKOVACE - LEKOVITE JESTIVE GLJIVE

  • Snižava holesterol i trigliceride - redovnim konzumiranjem bukovača moguće je regulisati nivo holesterola i triglicerida,čije povišene vrednosti predstavljaju rizik za razvoj srčanih bolesti. Dodavanje 4% osušene gljive bukovače u ukupnu dnevnu ishranu u roku od dva meseca snižava nivo holesterola od 65 do čak 80%.
  • Gljiva bukovaca reguliše krvni pritisak i nivo šećera u krvi, te je izuzetno pogodna za ljude sa hipertenzijom, viškom kilograma i dijabetesom.
  • Dijetetski je dodatak koji dokazano pomaže u ublažavanju ili otklanjanju tegoba lumbaga i problema sa zglobovima, tako što ublažava bolove i relaksira mišiće, a usled visoke koncentracije proteina povećava i održava mišićnu masu.
  • Takođe,podstiče vitalnost i otpornost organizma,poboljšava pokretljivost i radni elan.
  • Idealna je hrana za sportiste, kojima je cilj da održe kondiciju, izdržljivost, brzinu i reflekse.
  • Gljiva bukovaca je korisna u slučaju ekcema, alergija i bradavica virusnog porekla, kao i astme.
  • Kako sadrži biljna vlakna, gljiva bukovaca je pogodna za osobe koje imaju problema sa usporenim metabolizmom, varenjem,zatvorom i hemoroidima.
  • Zahvaljujući snažnoj sposobnosti detoksikacije organizma, preporučuje se ljudima s oštećenom jetrom i bubrezima.
  • Koristi se za poboljšanje cirkulacije, kako mozga, tako i celog organizma.
  • Složeni šećeri iz gljiva bukovaca - polisaharidi - medu kojima je najvažniji beta-glukan, imaju antikancerogena svojstva. Antitumorska aktivnost ovog sastojka sastoji se u snažnoj stimulaciji imunološkog sistema, što zaustavlja rast tumora. U kombinaciji s drugim terapijama znatno skraćuje vreme bolesti i daje mnogo veće šanse za oporavak, a ublažava i posledice hemoterapije. Neke studije dokazale su da se polisaharidi iz gljive bukovače mogu koristiti za tretman raka prostate kao imuno modulatori i  antikancerogeni agensi.

BUKOVACA RECEPTI 

Najukusniji deo gljive bukovače jeste "šešir",koji se priprema na različite načine, najčešće kao šnicla budući da čak i ukusom podseća na meso. Dakle, bukovače se mogu  pohovati, peći u rerni,pržiti, dinstati, koristiti u pripremi rižota, salata, gulaša ili paprikaša i slično.
Zamrzavanje bukovača 
  • Sveže bukovače oprati pod mlazom vode, a zatim prokuvati dva do pet minuta, u zavisnosti od količine gljiva. 
  • Ohladiti,staviti u kese pa odložiti uzamrzivač.Da bi se sačuvala boja bukovača, dodaje se limunov sok ili limuntus (1 gram na 1 kg gljiva).
Sušene bukovače
  • Koriste se u pripremanju salata, predjela i samostalnih jela isto kao i sveže, ali ih pre pripreme treba potopiti u mlaku vodu i držati u njoj od 15 do 20 minuta.

BUKOVAČE RECEPTI - SOS OD BUKOVACA

  • Crni luk prodinstati,dodati pečurke iseckane na listiće i biber pa dinstati 15 minuta, a zatim taviti dve kašike prezli, jednu kiselu pavlaku, senf, malo belog vina, so, seckani beli luk, peršun i kim. 
  • Sos servirati uz pirinač, krompir ili meso.

gljiva bukovaca recepti | pleurotus ostreatus

Nema komentara :

Objavi komentar