7/29/2014

ulje pasjeg trna upotreba recepti

ULJE PASJEG TRNA LEKOVITOST

Ulje pasjeg trna štiti kožu i preventivno deluje kod kožnih bolesti,deluje protivupalno,pomaže brže zarastanje ožiljaka,smiruje atopijski dermatitis i rozaceu i danas se smatra jednim od najboljih organskih ulja na tržištu.U poređenju sa drugim biljnim uljima ,sadrži ubedljivo najveće količine palitoilenske
kiseline,kartenoida,fitosterola,tokoferola te je zbog toga i jedno od najtraženijih...Ulje bobica pasjeg trna se koristi i kod krema za sunčanje,protiv bora na licu,kod pakovanja za regeneraciju kose i dr.Fascinantan je podatak da ulje pasjeg trna ima ubedljivo najviše vitamina E od svog poznatog voće,čak deset puta više ima vitamina C nego što ga ima pomorandža,dok vitamina A ima i do tri puta više od šargarepe..
gde kupiti ulje pasjeg trna

PASJI TRN LEKOVITOST

Pasji trn se već hiljadama godina smatra za izuzetan prirodni lek koji nam dolazi iz drevne tibetanske medicine.Nova istraživanja potvrđuju izuzetnu delotvornost ove biljke koja se na našim područjima naziva još i vučji trn,vukodržica i sibirski ananas.Danas su  na tržištu prisutne tablete,kapsule,sirupi i nezaobilazno ulje pasjeg trna.O lekovitosti bobica pasjeg trna pričali su još i stari Grci u svojim knjigama,a pronađeni su i spisi iz starog Tibeta.Poznata je njegova upotreba u drevnoj Kini i Rusiji u sklopu narodne alternativne medicine.Veliki interes za ovu biljku u novije vreme se desio nakon par emisja dr Mehmeta Oza,koji je ovu biljku s razlogom prezentovao i predstavio kao čudotvornu bobicu.Velikim delom je u pravu pošto je ulje pasjeg trna idelan dodatak hrani ,koji pomaže skidanje kilograma kao i održavanje optimalne telesne težine.
Bobice pasjeg trna sadže više od 190 fitonutijenata i nutrijenata koje su nam neophodne za funcionisanje tela u celini.Ublažava bolove,upalne procese u organizmu zahvaljujući flavonidima,za koje se zna da smanjuju širenje kancera.Pasji trn sadrži vitamine E,D,K1,B6,B3,B12,B2,B1 i provitamin A.

PASJI TRN UZGOJ

Pasji trn je listopadni žbun, ređe drvo, a dostiže visinu i do tri metra. Listovi su mu kopljasti, cvetovi mali, žuti i mirisni, dok su plodovi zlatnožute bobice, kiselo-gorkog ukusa.Zbog svoje izuzetne lekovitosti ,svrstava se u supervoće.Dosta sliči goji bobicama,i od njega mogu da se prave džemovi,likeri i sokovi,dok se u Indiji konzumira i čaj od pasjeg trna .Uspeva u dolinama reka, na liticama i padinama, a gaji se i u vrtovimaNije zahtevan po pitanju sadnje,naime tolerantan je po pitanju zemljišta,najbolje uspeva uz more jer toleriše i salinitet zemlje.Obogaćuje zemlju azotom i ne zahteva takvo gnojivo što nam olakšava uzgoj - ekološko gajenje..Dobro podnosi i niže temperature i uspeva i na peskovitom zemljištu i ima anti-erozivno delovanje...Traži dosta sunca i dobro uspeva kada se grmovi posade horizontalno više prema južnoj strani.. U fitoterapiji se koristi plodod pasjeg trna koji se bere u septembru i oktobru.

ULJE PASJEG TRNA KAO LEK

Ulje bobica pasjeg trna je bogato sa vitaminom B9 ( folna kiselina) i iziuzetan je antioksidans.Po ORAC -ovoj lestvici u samom je vrhu antioksidanasa uz aroniju,godži bobice i dr.Sadrži više od dvadeset minerala i njihovih elemenata:gvožđe,mangan,selen,bakar itd...Ulje pasjeg trna je jedinstveno i po tome što ima daleko najveći procenat izuzetno retke omega 7(preko 30 procenata) masne kiseline.Ovo biljno ulje je još po nečemu specifično,a to je da u svom sastavu sadrži omega 9,7,6,3  i jedinstvena je bobica u svetu i daleko je na 1 mestu po lekovitosti.Spektar delovanja bobica pasjeg trna je neverovatan evo samo od nekih prednosti za naše zdravlje:

  • Pomaže kod psihičkog i fizičkog stresa.
  • Podmlađuje organizam i daje mu neophodnu vitalnost.
  • Usporava procese starenja kože (bore na licu).
  • Ulje pasjeg trna leči kožne bolesti(dermatitis,akne,psorijazu,opekotine,strije,rane i ožiljke)
  • Pomaže kod  bronhijalne astme,hroničnog i učestalog kašlja,sprečava dalje širenje infekcija i jača imunitet.
  • Pasji trn snižava količinu fibrina u krvi pa samim tim deluje antikoagulativno,jer  povećava elastičnost naših krvnih sudova i snižava krvni pritisak.
  • Smanjuje nivo LDL holesterola i odlična je prevencija za kardiovaskularne bolesti.
  • Ublažava tegobe kod čira na želucu,gastritisa i problema sa probavom.
  • Uspešan je borac protiv Eserihije koli i Helikobater Pylori -ja 
  • U borbi protiv širenja kancerogenih ćelija pasji trn je pokazao zavidne rezultate,on sprečava rast tumora i drži pod kontrolom leukemiju..
  • Poboljšava naše motoričke sposobnosti.
  • Zahvaljujući retkoj omega 3 pomaže kod mršavljenja.
  • Ulje pasjeg trna je odlična prirodna zaštita od sunčevih zraka tokom leta..

PASJI TRN DOZIRANJE

Bobice pasjeg trna se mogu upotrebiti na najrazličitije načine,za unutrašnju upotrebu prave se sokovi,sirupi kao i  ulje pasjeg trna .Preporučene doze su 2 čajne kašičice ulja,1 -3 kašičice sirupa od bobica ili 28 svežih tokom jednog dana.Za spoljašnju upotrebu koristi se isključivo lekovito ulje i to kod problema sa kožom (suva koža,povrede,osipi i sl.) i to tako što se nanosi na obolela mesta jednom do najviše dva puta dnevno.Pored toga od bobica se može napraviti izvanredna marmelada koja je veoma ukusna.U slučaju uzimanja antikoagulanata nikako nemojte koristiti pasji trn.

ULJE PASJEG TRNA RECEPTI 

Za razne tegobe

  • Jednu supenu kašiku ulja uzimajte petnaestak minuta pre jela ,dva puta dnevno.Terapija se uzima 6 meseci,nakon čega se pravi pauza od 60 dana ,pa ponovo ponavljate kuru od 6 meseci..

Primena:kod suve kože,povećane telesne težine,visokog LDL holesterola,ateroskleroze,gastritisa,tromboze,upale desni i paradentoze,kod suvih očiju i  problema sa suvoćom vagine..

Protiv čira na želucu 

  • 1 supena kašika ulja 20 minuta pre svakog glavnog obroka.Terapija se drži od 20 -28 dana i smeju je držati deca i odrasli izad 12 godina..
Protiv upaljenog grla,krajnika i sinusitisa 

  • Ukapati svakodnevno po 2-3 kapi ulja u nos ili namočiti na vatu pa staviti u nosnu šupljinu kao implikator
  • Kod hroničnog laringitisa preporuka je da se pomeša jedna supena kašika ulja sa 1/2 litre vode i da se grglja i ispira ždrelo.Uporedo sa tim inhalirajte se sa nekoliko kapi ulja pasjeg trna u trajanju od 15 minuta ,2-3 puta dnevno.Kompletnu terapiju primenjujte 14 dana.

Protiv opekotina i oštečenja kože

  • Natopiti zavoje sa uljem i priviti na kožu.

Nuspojave nakon hemoterapije i zračenja

  • Uzimati dve do tri kašike ulja dnevno ,jer ulje pasjeg trna štiti organizam od štetnih posledica zračenja i hemoterapije,kao i nakon nuspojava od uzimanja lekova.U oba slučaja terapiju primenjujte 2-3 sedmice ,napraviti pauzu mesec dana do 6 nedelja pa ponoviti.Navodno su ga i astronauti bivšeg SSSR-a koristili nakon boravka u svemiru,usled štetnog kosmičkog zračenja.

 Protiv paradentoze,gingivitisa i bolesti zubnog mesa

  • Svakodnevno vatu natopiti u ulje pasjeg trna i lagano masirati desni.Držati na obolelom mestu najmanje 10-tak minuta.Uz to uzimati i po 1 supenu kašiku ulja petnaest minuta pre jela ,dva puta tokom dana.Ova terapija je ujedno i efikasan metod za izbeljivanje zuba kod kuće

Nega kose i kože 

  • Dodajte u vaš šampon ili regenerator ulje od bobica pasjeg trna i to 10 posto od ukupne količine regeneratora ili šampona i tako perite kosu.Možete preći i telo,a savetuje se da uporedo sa tim pijete jednu kašiku ulja petnaest minuta pre jela - dva puta u danu.

Kod ženskih problema

  • Natopite tampone sa 5 do 10 mililitara ulja od bobica i umetnite ga u vaginu neposredno pred odlazak na spavanje.Potrebno je da tampon odstoji makar 10h i tada ga treba ukloniti.Primenjujte ovu terapiju kod HPV-a i drugih sličnih tegoba najmanje dve sedmice !
Za uklanjanje pega i za podmlađivanje lica

  • Dodajte ulje pasjeg trna u vašu kremu za lice i to tako da ono čini svega 5 posto mešavine.Dobro izmešajte mešavinu ,stavite manju količinu na dlan pa razmažite po licu ,dok koža dobro ne upije..

Kod ekcema i dermatitisa

  • Nanesite ulje od bobica pasjeg trna direkt na obolelo mesto,nakon petnaest minuta,sav višak uklonite sa vatom.Ovo smete izvesti samo sa hladno ceđenim uljem i terapiju primenjujte mesec dana.Postupak ponoviti nakon pauze od četiri do šest sedmica..

Lečenje kućnih ljubimaca

Ulje pasjeg trna može pomoći i vašim kucama i macama,kod gotovo istih tegoba koje muče i nas ljude...
  • Mačkama i malim psima dozirajte 2 ml ulja ,petnaest minuta pre obroka ,dva puta tokom dana.Vodite računa da je ova doza namenjena životinjama čija telesna težina ne prelazi 4 kg.
  • Veliki i srednji psi 5 mililitara ,dva puta dnevno,takođe petnaestak minuta pre jela.
  • Ako kojim slučajem imate konje ,dajte im 20 ml ,dva puta dnevno,15 minuta pre jela.

SOK OD PASJEG TRNA 

Ako nabavite sveže bobice pasjeg trna obavezno napravite ovaj lekoviti napitak:
Sipati u blender šolju bobica pasjeg trna, 1 dl vode i kašiku meda, pa sve dobro izblendati. 
Piti najmanje nedelju dana.

SLATKO OD PASJEG TRNA 

Pomešati sirove bobice pasjeg trna sa medom i malo vanile.Ova energetska i vitaminska bomba će vam svakako ojačati imunitet.Slatko rasporedite u teglice i držite na hladnom mestu,možete ga i zamrznuti i upotrebljavati po potrebi i kasnije.Jedite samostalno ili uz jogurt,mlečne napitke ili sladoled.

KAKO NAPRAVITI SLADOLED OD PASJEG TRNA


Evo i odlične poslastice tokom toplih dana i sparnih letnjih meseci.Slatko od bobica (300 g) pomešati sa dva žumanceta i tri supene kašike gustina.Dodajte u mešavinu 2 dl slatke pavlake, belance od dva jajeta(čvrsto ulupano) i jedan paketić vanilinog šećera.Sve izručite u čaše i zamrznite.Kad se stegne izvadite iz zamrzivača,pospite sa usitnjenim proprženim orasima i poslužite se ..Prijatno ! 

GDE KUPITI ULJE PASJEG TRNA I KOJA JE CENA ?

Danas je pasji trn lako nabaviti u gotovo svakoj apoteci u prestonici ga ima ,kao i u bolje opremljenim biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane,gde smo pronašli njegovo ulje.Čak se prodaju i sadnice pasjeg trna preko velihih oglasnih portala na Balkanu.Naćićete ga i na mnogobrojnim web stranicama koje se bave sa prodajom i da imaju svoje web-shopove.Cene se kreću zavisno od proizvođača uglavnom oko 2.000 dinara za već gotova ulja,losione i kreme.

PASJI TRN LATINSKI NAZIV 

Hippophae rhamnoides

Nema komentara :

Objavi komentar