3/04/2014

karanfilic kao lek | klincic | ulje klincica

KARANFILIC BILJKA


Karanfilic ili klincic je još u drevna vremena bio veoma tražena trgovačka roba.Njegov mirisni,osušeni i neotvoreni pupoljak pominje se još u starim kineskim i indijskim spisima 200. godine p.n.e. kao nezameljivi sastojak jelima i veoma moćan lek .U Evropu je stigao zahvaljujući trgovačkim mrežama.Karanfilic biljka se navodi  kao glavna zaštita od kuge još u sedmom veku.


karanfilic kao lek

KARANFILIC KAO LEK

Glavni sastojak karanfilića, eterično ulje s eugenolom, daje ovom začinu karakterističan ukus i miris. Sadrži i tanine, smolu, sluz i veliki procenat flavonoida koji imaju snažno antioksidativno,protivupalno i antikoagulantno dejstvo.Zahvaljujući ovim lekovitim sastojcima,karanfilic kao lek se koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini preko 2.000 godina.Evo nekih primera gde je klinčić našao svoju primenu:

  • Mleveni karanfilic zaustavlja krvarenje i ublažava bol tako što se pospe po rani, dok je u slučaju uhobolje potrebno razblažiti ulje karanfilica sa maslinovim, umočiti u njega kuglice od vate i držati u uhu pola sata.
  • Ukoliko se nekoliko kapi ulja od karanfilića rastopi u vodi i nakapa u jelo, dobija se moćan prirodni afrodizijak
  • U borbi protiv akni ovaj začin se pokazao koristan u kombinaciji s medom i limunom: pomešati po kašičicu mlevenog karanfilića i meda i dodati 3 kapi limunovog soka. Masku naneti na lice, ostaviti da deluje 20 minuta i opratu hladnom vodom. Masaža lica uljem od karanfilića smanjuje nadutost i hidrira kožu. 
  • Ulje klinčića je dobar aromatik i antiseptik: ako se nekoliko kapi razblaži vodom i mućka u ustima, nestaće neprijatan zadah, a pritom će se sprečiti širenje zubnog karijesa i ublažiti zubobolja. Osim toga, karanfilic zacin jača imunitet, poboljšava metabolizam i ublažava reumatske tegobe.

KARANFILIC PROTIV HOLESTEROLA

Daćemo vam odličan narodni recept protiv holesterola i triglicerida.Potrebno vam je 5 grama klinčića i 2 litre vode.Nesamlevene klinčiće stavite u bocu sa vodom i ostavite naredna dva do tri dana u frižideru.Bocu za to vreme treba po par puta protresti tokom dana.Napitak od karanfilica pijte svako jutro  i to po jednu manju šoljicu za kafu- najviše do 1 dl dnevno.Kada popijete prvu količinu,nastavite sa još jednom bocom.Nakon dve popijene boce pravi se pauza od mesec dana,kada se terapija sa klinčićem može ponoviti.Iskustva sa ovim receptom su pozitivna i najverovatnije da nećete morati ni praviti drugu turu jer se karanfilic za holesterol pokazao veoma dobro i delotvorno.

KARANFILIC ZA MRSAVLJENJE

Karanfilic stimuliše probavu na način da reguliše rad celokupnog probavnog trakta,pospešuje bolje varenje hrane,ojačava imunitet,poboljšava cirkulaciju i značajno ubrzava metabolizam,sprečava nadimanje,mučninu i ostale stomačne tegobe.U kombinaciji sa đumbirom i cimetom postiže odlične rezultate u topljenju masnih naslaga.

RECEPT ZA SKIDANJE KILOGRAMA

  • Pomešajte po 30 grama djumbira,klinčića i cimeta.
  • 30 minuta pre doručka uzmite po jednu kašiku mešavine ,razmućenu u 1 - 2 dl vode..
  • Terapiju ne smete koristiti duže od 30 dana..

KAKO NAPRAVITI ULJE KLINČIĆA

  • Stavite u teglu 1/4 šolje celih karanfilića i prelitjte sa šoljom maslinovog ulja.
  • Pokrijte i ostavite da odstoji ceo dan(24h), pa procedite. 
  • Držati ulje klinčića u zatvorenoj teglici u frižideru. 
U slučaju opekotina naneti ulje karanfilica jer ublažava bol i sprečava nastanak infekcije. Masaža podstiče cirkulaciju i čini kožu blistavom i mekom.

ČAJ OD KLINČIĆA

  • 2 do 3 karanfilića preliti sa 2,5 dl ključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti.
  • Pije se dva do tri puta dnevno.
Caj od karanfilica rešava probleme s opstipacijom i poboljšava varenje.

KARANFILIC ZACIN U KULINARSTVU

U kulinarstvu karanfilic se korsti kako u slatkim, tako i u slanim jelima. Celi komadi se dodaju u kompote, voćne salate, čajeve, kuvano vino i voćne sokove. Klinčic se obavezno stavlja u pečenja, naročito masno meso jer olakšava probavu. Vrsni kuvari dodaju ga u hleb, peciva, pileću i riblju čorbu, umake i marinade, šunku i kobasice, a odlično se slaže u kombinaciji sa šargarepom, dinjom, cveklom, kiselim kupusom i lukom. Zbog jake arome, dovoljno je jelu dodati 5 celih karanfilića, a ako je reč o mlevenom začinu, onoliko koliko stane na vrh noža.

KARANFILIC LATINSKI NAZIV

Syzygium aromaticum 

KAKO JOŠ MOŽETE UPOTREBITI KLINČIĆ

  • Neugodan miris iz kuhinje može se ukloniti kuvanjem karanfilića u malo vode.
  • Prirodan osvezivac prostora možete dobiti ako zabodete desetak karanfilića u koru od celog limuna.
  • Za dezinfekciju termos boce dovoljno je u čistu bocu ubaciti nekoliko karanfilića, zatvoriti i ostaviti da odstoji nekoliko sati, a potom je ponovo oprati.

KARANFILIC ILI KLINČIĆ

2 komentara :