11/23/2013

crna ribizla | lekovitost | recepti | sok

crna ribizla | lekovitost | recepti | sok 

Crna ribizla je grm koji moze da dostigne do 2 metra visine,ima smedje-zuckaste listove i  tamno-crvene ili smedje bobicaste plodove.Ostale vrste ribizli mogu imati crvene i bele bobice i za razliku od crne ribizle koja je mirisljava i ima sladji ukus one su vise nakisele.

crna ribizla lekovitost

SADNJA RIBIZLA

Ribizle rastu samoniklo,po šikarama i šumama, a mogu i da se kultivišu .Dosta je zahtevna za sadnju.Najbolje rezultate postize jesenja sadnja za vreme opadanja lisca,zbog ranog kretanja vegetacije kod ove vocke.Kopaju se rupe 40 x 40 cm.Dobro podnosi nisku temperaturu i zimu,ali joj ne odgovaraju topli letnji periodi,te je po tome kao i po pitanju zemljista dosta zahtevna.

GAJENJE RIBIZLE

U Srbiji i pored gore-navedenog postoje odlicni agroekoloski uslovi za uzgoj crne ribizle ali je ova kultura nepravedno zapostavljena i zasadjena je svega na nekoliko hektara.Znacajno zaostaje za jagodom,malinom i kupinom ..Nadamo se da ce ovo uskoro promeniti kao i u celom ex yu regionu.

RIBIZLA LATINSKI NAZIV

Crvena ribizla - Ribes rubrum
Crna ribizla - Ribes nigrum

RIBIZLE VITAMINI 

Bilo da su u pitanju crvena ili crna ribizla ,koncentracija vitamina je izuzetno visoka.U bobicama ribizli se sadrzi visoka koncentracija vitamina C koja je jednak polovini dnevnih potreba naseg organizma.Zbog toga se ribizle preporucuju kod avitaminoze ali i kod sprecavanja raznih oblika kancera,jer su mocan antioksidans.Crna ribizla je odlicna prevencija za bolesti kostiju - osteoporoza,jer je odlican izvor vitamna K- koji aktiva osteokalcin.Isti vitamin pospesuje bolje zarastanje rana i zgrusavanje krvi ,takodje je odlican za zdravlje srca.

CRNA RIBIZLA LEKOVITOST

S obzirom na to da sadrzi veliku kolicinu vitamina C plod crne ribizle sprecava infekcije i pad imuniteta vec naprotiv jača imunološki sistem,a upotrebljava se u lečenju upale pluća. Sok od crne ribizle i plodovi ove biljke ciste krv i koriste se protiv bubrežnih oboljenja i bolova u želucu. Takodje dokazana je njena izuzetna ucinkovitost u lecenju grla i ostalih zapaljenskih procesa u usnoj duplji.Neretko je koriste pevaci da bi im se povratio glas.Crna ribizla osnazuje krvne sudove pa je svojevrsni eliksir mladosti.Poznata je njena lekovitost kod lecenja dijareje i proliva jer steze stolicu.

CRNA RIBIZLA RECEPTI

CAJ OD CRNE RIBIZLE

Caj od lisca preporučuje se u lečenju vodene bolesti, podstiče rad bubrega, blagotvorno deluje na mokraćne
puteva i sprečava nastanak peska u bešici. Takode, ublažava tegobe izazvane reumom i migrenom,a
pomaže i protiv gihta i grčevitog kašlja. 
recept:
  • Kasicicu usitnjenih listova crne ribizle staviti u 2 dl vrele vode,ostaviti dva minuta da odstoji pa procediti. 
  • Ovaj caj od crne ribizle pomaže u slucaju dijareje i grceva, a upotrebljava se i kao preventivno sredstvo protiv stvaranja peska u mokracnoj besici.

SOK OD CRNE RIBIZLE RECEPT

Potrebno:
  • Kilogram ribizli ,kasika limuntusa,kilogram secera i 7,5 dl hladne vode
Priprema:

  • Na početku trebate odvojiti ribizle od peteljki te ih malo izgjecite.Ribizlama dodajte limuntus,dobro promesajte i poklopljeno ostavite 24 h.Zatim dodajte secer i vodu ,promesajte i procedite kroz gazu.Dobijeni sok stipajte u dobro ociscene staklene flase,zatvorite hermetickim zatvaracem ili koristite dupli celofan i ostavite u frizideru.Vodu je pozeljno najpre prohuvati pa prohladiti te takvu dodati vocu.Sok od ribizle je najbolje piti svez,mada se moze drzati i duze ukoliko mu se doda konzervans.

Sok od crne ribizle se preporučuje za prosirene vene, krvarenje desni-paradentoza , a pozitivno utice i na koncentraciju i pamcenje.

DZEM OD RIBIZLI


  • Za ovaj dzem bice vam potrebno 2 kg ribizli  i 1,5 kg secera.Na samom pocetku se prvo skuva gust sirup od secera i vode u koji se dodaju prethodno oprane,ociscene i iscedjene ribizle.Kuvajte dobijenu smesu oko sat vremena uz lagano mesanje.Dzem od ribizle se zatim sipa u prethodno zagrejanu teglu i stavlja se u mlaku rernu da bi se uhvatila korica na povrsini.Sledeceg dana povezite tegle i ostavite na tamnom mestu.Ovaj dzem moze da se koristi i kod opekotina jer ribizla ima dobra antisepticka svojstva..
Preporucujemo vam da procitate i sledece tekstove :aronija sibirska borovnica,kupinovo vino kao lek ..

crna ribizla | lekovitost | recepti | sok 

Nema komentara :

Objavi komentar