10/21/2013

idjirot biljka | caj od idjirota | acorus calamus

Iđirot biljka | čaj od iđirota | acorus calamus

 Iđirot biljka je  prava je riznica zdravlja: osim što otklanja probavne tegobe,umiruje nervni sistem i ublažava grip i prehladu ,biljka idjirot stimuliše izbacivanje štetnih  materija iz organizma.
Biljka Iđirot (Acorus calamus) je široko rasprostranjena višegodišnja biljka koja hiljadama godina raste na istoku - u Kini, Japanu i Indiji. Veoma je cenjen u tradicionalnoj kineskoj medicini a jedan car čak mu je nadenuo ime - "onaj koji produžava život". U Starom Rimu od iđirota spravljao se balzam za očuvanje lepote, dok se u staroj Grčkoj upotrebljavala za lečenje tegoba izazvanih oboljenjima probavnog trakta.

BILJKA IĐIROT RASPROSTRANJENOST

Biljka Iđirot se u Evropi prvi put pominje oko 1560.godine, a odatle je nakon otkrića Amerike prenesen
na novi kontinent,gde su ga indijannci masovno uzgajali. Medutim,tokom 18. veka primena idjirota počela je da jenjava pa danas uglavnom rasle samoniklo i može se pronaći uz obale reka, močvara i potoka.
Iđirot, u narodu poznat i pod nazivima "temišvarka" ili "vodeni božur",ima pljosnatu stabljiku koja može da naraste do jednog metra, sa dugačkim, sabljastim listovima grozdastim cvastima u obliku klipa koje se sastoje od žutih cvetića.

LEKOVITO BILJE IDJIROTAcorus calamus

U lekovite svrhe koristi se podanak koji izbija iz dugačkog korena, a ubire se u rano proleće ili kasnu jesen. Upotrebljava se,pre svega za ublažavanje tegoba  izazvanih oboljenjima probavnih organa: I pomaže u slučaju nadutosti stomaka,gastritisa,gorušice,bolova i grčeva u želucu ,dijareje i razne bolesti creva podstiče apetit i smiruje upalu sluznice. Budući da obiluje vitaminom C,deluje protiv prehlade i gripa ,snižava temperaturu i prociscava organizam, dok jod iz iđirota poboljšava koncentraciju i pamćenje. Biljka iđirot se koristi  i u terapiji usporenog metabolizma i opšte slabosti organizma,dok se oblozi od rakije i samlevenog podanka biljke primenjuju u terapiji čireva na koži. Ima sedativno dejstvo pa se preporučuje u slučaju nervne napetosti, a pošto mirisom veoma podseća na cimet, može poslužiti i kao začin.
Koren idjirota u modernoj medicini koristi se za pripremu tečnosti za ispiranje usta, jer eliminiše neprijatan zadah i sprečava upalu desni. Osim kao iđirot u prahu, na tržištu može pronaći i ulje od iđirota, ekstrakt i tinktura od iđirota.

ČAJ OD IĐIROTA PRIPREMA

Nakon što se podanak iskopa, potrebno je odstraniti sve žilice, dobro ga oprati, iseći na komade dugačke desetak centimetara, nanizati ih na konac i okačiti da se suše na tamnom mestu ili u rerni na 35°C. Ako je namenjen za unutrašnju upotrebu,treba ga oljuštiti.

IĐIROT ČAJ za ublažavanje želudačnih tegoba:

  • U 2,5 dl (jedna šolja) sipati kašičicu iđirota, preliti ga hladnom vodom i ostaviti da odstoji od 8 do 12h
  • Nakon toga čaj od iđirota procediti, podgrejati i piti u gutljajima,najbolje neposredno pre i posle obroka. Ne sme se popiti više od šest gutljaja dnevno.
  • Napomena: Ne upotrebljavati iđirot u slučaju pojačane sekrecije želuca.

Tinktura od iđirota

  • Preliti 10 g izdrobljenog ili narezanog podanka sa 100 ml 70% alkohola i ostaviti da odstoji dve-tri nedelje(umesto alkohola, može da posluži i rakija). 
  • Tinktura od idjirota se koristi za masažu i to za lecenje reume, bolova u zglobovima i mišićima nakon fizićkog napora.
  • Ovako pripremljena, ali razređena tečnost, preporučuje se u terapiji kožnih osipa i ozeblina. Oralno ne sme da se uzima bez nadzora lekara!

Kupka od iđirota za promrzline 

  • Oko 200 g podanka iđirota staviti u pet litara hladne vode i ostaviti da odstoji 12 sati.
  • Nakon toga zagrejati do ključanja i sipati u kadu, pa natočiti ostatak vode iz slavine kako bi se postigla odgovarajuća temperatura. 
  • Banjati se 20 minuta, a potom se utopliti i ležati u krevetu najmanje jedan sat.

Vino od iđirota

  • U 1,5 litar belog vina staviti 30 g osušenog korena iđirota i ostaviti da odstoji od šest do osam nedelja.
  • Nakon toga procediti i sipati u flaše. 
  • Ovaj napitak jača organizam, a delotvoran je i za jačanje želuca.

BILJKA IĐIROT POMAŽE PUŠAČIMA

Iđirot biljka može da bude od velike pomoći prilikom prestanka pušenja jer žvakanje osušenog podanka ove biljke ubija želju za konzumiranjem nikotina. Pušačima se savetuje da žvaću 10-15 komadića osušenog korena iđirota tokom celog dana.
NAPOMENA:
Koren idjirota sadrži azaron (eterično ulje),pa upotreba ove biljke mora da bude ograničena,a prilikom lečenja treba praviti pauze.Takođe, čaj od iđirota ne smeju da piju trudnice. 
Pročitajte još tekstova na našoj stranici:čaj od pelina,žalfija kao lek i dr.

Iđirot biljka | čaj od iđirota | acorus calamus

Nema komentara :

Objavi komentar