2/10/2016

Koji je najbolji prirodni lek protiv glavobolje

KAKO PROTIV GLAVOBOLJE PRIRODNIM LEKOVIMA


Umesto što svaki put kada osetite bol u glavi posegnete za analgeticima, popijte šolju čaja od lavande, jer se ovaj napitak pokazao kao izvanredan prirodni lek protiv glavobolje.

Glavobolja je deo svakodnevice i jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba savremenog čoveka, a nastaje kada se nervi slepoočnica, lica, vilice ili vrata "uznemire", što je u oko 95 odsto slučajeva prolazna neprijatnost, koja se može ublažiti i pomoću lekovitih biljaka.

Kada vaše telo odgovori na emotivni, psihički ili fizički stres, prvi znak da treba da usporite tempo jeste upravo neprijatna bol u glavi.  Neke od biljaka kao što su božur, hrizantema ili maslačak sigurno uzgajate u saksijama ili bašti, a mi vam donosimo još pet prirodnih lekova protiv glavobolje u nastavku ovog članka...

kako ublažiti glavobolju prirodnim lekovima

Muči vas glavobolja i vrtoglavica isprobajte Ginko

Drvo ginko bilobe prirodno se uzgaja samo u Kini, ali je lekovitost ove biljke poznata širom sveta. Iako sadrži više od 40 dragocenih komponenti, samo dve se mogu naći u njegovom čaju: flavonoidi i terpenoidi.

Visok sadržaj flavonoida, taninske kiseline i eteričnih ulja deluje blagotvorno pre svega na centralni i periferni nervni sistem, poboljšavajući cirkulaciju i dotok krvi do mozga, uspešno sanirajući vrtoglavicu, osećaj zujanja u ušima, kao i neprijatnu glavobolju.

Da biste sanirali ove neprijatnosti, napravite prirodni lek protiv glavobolje, na sledeći način:

Uzmite pet svežih i 2-3 sušena lista bilobe, stavite ih u šolju i prelijte tek ključalom vodom.  Nakon 10 minuta  procedite dobijeni čaj od ginka, zasladite ga kvalitetnim medom i pijte u malim dozama (ne više od dve šolje) u toku dana.

Ipak, ako pijete lekove za snižavanje visokog krvnog pritiska, razređivanje krvi, epilepsiju ili antidepresive, izbegavajte ovu biljku. U svim ostalim situacijama čuvajte se i kontraindikacija kao što su mučnina, osip ili nesanica.

Najvažnije je da ginko ne uzimate na svoju ruku, obavezno pre primene preparata konsultujte vašeg lekara ili fitoterapeuta..

Kako ublažiti glavobolju lekovitim uljima


Majčina dušica (timjan), od davnina je poznata kao prirodni lek protiv glavobolje i koristi ja naša narodna medicina. Lekovito lišće i cvetovi ove biljke pomažu u slučaju napetosti, grčeva, astme i preteranog lučenja sluzi i šlajma, dok timijanovo ulje ublažava bol u slepoočnicama i umiruje nerve.

Zato, pre spavanja nakvasite krpu ili gazu uljem ove biljke tako da nauljeni deo bude u direktnom kontaktu sa bolnim mestom. 

Ukoliko vas glava boli u toku dana, odvojte pola sata i primenite tretman, a u slučaju večernjih ili noćnih glavobolja ulje držite kraj kreveta i povremeno u toku noći menjajte i ponovo natapajte gazu dok bol ne prestane.

Majčinu dušicu bi ipak trebalo da izbegavate u trudnoći, s obzirom na to da može izazvati pobačaj.

Blagotvorno eukaliptusovo ulje je bolje od tableta

Manje je poznato da inhalacija eukaliptusovim uljem može ublažiti upornu glavobolju, posebno ako je ona izazvana zapušenim nosem, prehladom ili sinusima.

Bistra, bezbojna tečnost, odličan je prirodni lek protiv glavobolje, a dobija se destilacijom svežih listova istoimene biljke. Blagotvorno deluje protiv bolova kombinovanjem sa ceđenim biljnim uljem.
Osim inhalacije, na krpu ili gazu možete staviti nekoliko kapi ulja, a zatim tkaninom obložiti bolno mesto, vodeći računa da ulje ne dode u kontakt s očima. 

 Napravite prirodni lek protiv glavobolje i eliminišite napetost


Jedna od najpoznatijih i najprimenjivijih biljaka u aromaterapiji svakako je lavanda. Kao prirodni lek protiv glavobolje i moćan analgetik, ona smiruje upalne procese i napetost u telu nastale usled stresa, mentalnog ili fizičkog napora tokom dana.

Postoji nekoliko načina da se oslobodite napetosti: stavite vrećicu s osušenom biljkom ispod jastuka, kupite kupku ili sapun na bazi lavande ili popijte čaj.  Ako vam to ne pomogne, pokušajte sa osnovnim produktom ove biljke - njenim eteričnim uljem, koje dokazano smiruje glavobolju, a ne izaziva kontraindikacije.

Kapnite 1-2 kapi ulja na dlanove, protrljajte ih, a zatim prinesite nozdrvama i nežno udahnite miris. Zahvaljujući visokom udelu linalil acetata, lavanda će za manje od 10 minuta umiriti bol. Ipak, povedite računa da ne kupite sintetičko ulje, jer ono ima suprotno dejstvo, tj. izaziva glavobolju. 

Najbolje rezultate lavanda postiže u lečenju tzv. večernjih glavobolja, s obzirom na to da ima i uspavljujuće dejstvo na organizam.

Kako smanjiti glavobolju pomoću kurkume

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira koja sadrži jedan od najdelotvornijih neutralizatora bola - kurkumin. Dragocene sastojke možete konzumirati na više načina: preko kapsula, kao začin ili čaj.

Ako osećate bol u glavi, spremite ručak na kurkuminom prahu umesto na ulju, ili prelijte 1 kašiku kurkume u prahu sa 3 šolje vode i ostavite da proključa.

Dobijeni čaj je više nego efikasan prirodni lek protiv glavobolje, i najbolje je da ga  pijete blago rashlađen i zaslađen domaćim medom.

Nema komentara :

Objavi komentar