10/14/2015

Majoran začin kao lek

MAJORAN ZAČINSKA BILJKA KAO LEK


U doba faraona aromatični majoran začin upotrebljavao se za spravljanje parfema, a danas se pored upotrebe u kozmetičkoj industriji, koristi i za lečenje astme, ublažavanje glavobolja i raznih želudačnih tegoba.

Ostanite sa nama da biste saznali kako da napravite čaj od majorana i druge korisne recepte od ove začinske biljke.

za šta je dobar majoran začin

Lekovita svojstva i rasprostranjenost

Majoran je aromatična začinska biljka koja pripada familiji peperminta, poreklom je sa teritorije Egipta i Arabije, a takode je naširoko poznata kao divlji origano. Danas se najviše koristi u mediteranskoj kuhinji kao dodatak sosovima, salatama i jelima od mesa.

Takode, majoran začin se koristi i u kozmetičke svrhe za spravljanje krema za negu kože, losiona za telo, gela za brijanje i raznih sapuna.

Ova biljka može dostići visinu od 75 cm, raste u obliku grma a njena stabljika veoma je razgranata i ispunjena mirisnim listovima. Majoran biljka se može uzgajati u žardinijerama u stanu ili bašti, ali je najvažnije da uvek bude na toplom.

Kao začin majoran se koristi svež i sušen, a zbog jake arome služi i kao repelent protiv komaraca.
Ova biljka se pokazala odličnim saveznikom u lečenju oslabljene cirkulacije, ali i sredstvom protiv zadržavanja vode u organizmu, grčenja mišića, mučnine, insomnije, depresije itd.

U kulinarstvu i u fitoterapiji koriste se samo nadzemni delovi biljke (stabljike, listove i cvetovi).

Jača imunološki sistem

Ova biljka obiluje vitaminom C, koji važi za jedan od najvažnijih antioksidansa što učestvuju u borbi protiv slobodnih radikala, za koje je naučno dokazano da uzrokuju razna oboljenja, pa i kancer.

Majoran začin sadrži i visok nivo beta-karotena, vitamina A, kriptoksantina, luteina i zeaksantina, moćnih flavonoida, koji zahvaljujući izraženim antioksidativnim svojstvima sprečavaju rak, usporavaju proces starenja i jačaju imunološki sistem.

Pored toga, vitamin A je naročito dobar za zdravlje očiju, a takode je neophodan za održavanje kvaliteta kože.

Štiti kardiovaskularni sistem

Majoran začin sadrži dragoceni vitamin K, - koji je neophodan za koagulaciju krvi  i to četiri važna faktora  VII, IX i X i protrombina.  Ova začinska biljka predstavlja značajan faktor za sprečavanje unutrašnjeg krvarenja, te pospešuje pravilno zgrušavanje krvi.

Kao jedan od esencijalnih činilaca u koštanom metabolizmu, vitamin K ima sposobnost da aktivira osteokalcin, protein koji transportuje kalcijum i ugrađuje ga u kosti. Takode, taj vitamin podstiče i matriksgla protein, koji kao sunđer upija višak kalcijuma u cirkulaciji i eliminiše ga iz organizma. U takvom vezanom obliku kalcijum se ne taloži u bubrezima.

Čaj od majorana ublažava želudačne tegobe


Majoran čaj (2 do 3 šolje dnevno) odlična je terapija za ublažavanje stomačnih tegoba i poboljšanje rada sistema organa za varenje.

Protiv stomačnih tegoba napravite sledeći recept:

  • Preliti dve pune kašike majorana sa 5 decilitara vode i ostaviti tokom cele noći da odstoji. Ujutru procediti, dodati kašiku prirodnog  meda i piti u toku dana u gutljajima.
Majoran začin pospešuje varenje tako što doprinosi dodatnom lučenju pljuvačnih žlezda i enzima za varenje hrane. Takođe, ovo je odlična terapija za osobe koje muči nadutost, mučnina, dijareja i bol u želucu.

Ova biljka veoma blagotvorno deluje na organizam zbog svojih antiseptičkih, antibakterijskih i antigljivičnih svojstava, te se koristi u terapiji i prevenciji trovanja hranom, infekcija, tifusa, malarije, prehlade i raznih drugih zdravstvenih tegoba.

Protiv iritacije kože napravite čaj od majorana

  • Sipati šaku majorana u staklenu teglu, pa preliti sa 2 decilitra  maslinovog ulja, dobro zatvoriti i ostaviti na toplom mestu da odstoji tri nedelje. Svakodnevno promućkati. Nakon toga procediti i 2 puta dnevno mazati bolna mesta.

Kao što vidite majoran začin je osim u kulinarstvu, izvanredan prirodni lek za brojne tegobe..

Nema komentara :

Objavi komentar