5/15/2015

Alergija na polen simptomi lečenje

ALERGIJA NA POLEN JE SVE ČEŠĆA


Poremećaj poznat kao alergija na polen javlja se svake godine u proleće, a naročito su ugrožene osobe koje žive u šumovitim oblastima sa obiljem drveća, žbunastog i drugog bilja. Stoga je od velike važnosti da znamo kada je koncentracija polena u vazduhu visoka, kako joj se ne bi previše izlagali. Simptomi alergije na polen mogu biti blaži ili ozbiljniji, a tretiraju se medikamentima koje nam mogu prepisati isključivo lekari ili fitoterapijom, koja takođe može biti itekako delotvorna. U nastavku članka saznajte koji su to najbolji prirodni lekovi za polenske alergije, te kako ih pravilno dozirati...
alergija na polen u trudnoći

Koji su simptomi alergije na polen najčešći


S obzirom na to što početkom proleća bilje počinje da lista i cveta, pojačana je koncentracija polena u vazduhu, pa osobe koje su alergične na ovu supstancu mogu imati probleme sve do samog početka leta. Između ostalih česta je alergija na polen trave i korova, zatim na polen breze i dr..

Pretpostavlja se da 30 do 50 zrna polena u vazduhu, po kvadratnom metru, može podstaći razvoj prvih simptoma polenske alergije, mada osetljivije osobe reaguju već i na manje koncentracije. 
Kada taj alergen dospe u kontakt s organizmom, njihov imunološki sistem reaguje burno i počinje da stvara sluz, pa se javlja začepljenje sinusa, bockanje u grlu i očima, alergijska kijavica, kao i pritisak u ušima i osećaj nedostatka vazduha. Od ovih problema najčešće pate mlađe osobe, u periodu adolescencije, ali i stariji, nakon 50. godine života.

Alergija na polen kod dece i odraslih može biti i genetski uslovljena - ukoliko jedan od roditelja pati od ovog poremećaja, šanse da se on prenese i na sledeću generaciju idu i do 40 odsto, dok se taj procenat gotovo udvostručuje ako je reč o oba roditelja. Statistike pokazuju da se kod oko 20 odsto osoba s ovim tegobama na kraju razvijaju i simptomi bronhijalne astme

Ipak, postoji mnogo načina da se alergija na polen ublaži, a fitoterapija se i u ovom slučaju pokazala kao nezaobilazan saveznik u suzbijanju simptoma.

Kako izlečiti alergiju na polen prirodnim putem


Uloga fitoterapije u ublažavanju simptoma alergija na polen je dragocena. U prirodi se može
pronaći mnogo biljaka sa antiinflamatornim i antihistaminičnim dejstvom koje mogu pomoći u slučaju neprijatnih reakcija na alergene. 

Kopriva je prirodni lek za alergiju na polen

Ova biljka predstavlja jedno od najefikasnijih prirodnih rešenja za polensku groznicu. Naime, zahvaljujući blagotvornim sastojcima koje sadrži,veoma efikasno redukuje stvaranje sluzi i ublažava napade kašlja. Osim toga, ona može da podigne odbrambene sposobnosti organizma i da ojača imunitet. Kopriva je pogodna za upotrebu jer ne izaziva nuspojave u vidu stomačnih tegoba, suvoće usta i slično, koje su česte u slučaju konvencionalnih lekova. Ta biljka se najčešće konzumira u vidu čaja, primenjuje u obliku tinkture, a od nje je moguće spravljati i lekovitu čorbu.

Recept za koprivin čaj

  • Preliti četiri kašike sušenog lista koprive litrom ključale vode i osta- viti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti 3-4 šolje čaja  dnevno uvek sa sveže ceđenim sokom od limuna ili vitaminom C. Piti 3 dana, pa napraviti pauzu od k dana. Ponavljati mesec dana.

Biljka sladić ublažava simptome alergija na polen

Sladić je jedna od veoma često upotrebljavanih biljaka u tradicionalnoj kineskoj medicini, ali i u drugim kulturama. Naširoko je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima, a u lečenju alergija na polen najčešće se koristi koren sladića. Uspešno ublažava kašalj i olakšava iskašljavanje. 
Osim toga, sladić obiluje hranljivim sastojcima, vitaminima B, C i E, beta-karotenom, antioksidansima i flavonoidima, koji veoma efikasno jačaju imunološki sistem.

Upotrebljava se u vidu čaja, a može se žvakati i sirov koren, jer obiluje blagotvornim sokovima. Ipak, osobe koje pate od problema s hipertenzijom, ili uzimaju lekove, trebalo bi da potraže savet lekara pre nego što počnu da konzumiraju ovu biljku.

Lečenje alergije na polen uz pomoć vidca

Ova biljka tradicionalno se koristi za ublažavanje tegoba u vezi sa očima i vidom. Alergija
na polen breze, korova i drveća veoma često uzrokuje suzne i otekle oči, a biljka vidac je u tom slučaju pravi melem, jer smiruje iritacije i pročišćava vidno polje. Za ovakvo dejstvo zaslužan je jedan od sastojaka te biljke, sličan taninu, koji deluje protivupalno. 

Svi delovi biljke, uključujući i koren, jesu lekoviti, a mogu se upotrebljavati u vidu čaja
ili tinkture. Ipak, osobe koje su bile podvrgnute nekoj hirurškoj intervenciji očiju ili operaciji katarakte trebalo bi najpre da se konsultuju sa oftalmologom u vezi sa medicinskom primenom ove biljke.

Kako napraviti melem ua ispiranje očiju

  • Pripremiti 50 g suvog cveta biljke vidac, pa ga preliti litrom proključale vode. Nakon toga, tečnost ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Kada se prohladi, koristiti kao tečnost za ispiranje očiju. Melem se može nanositi i na pamučnu gazu, kojom je zatim poželjno tapkati oči.
Biljka repuh takođe pomaže kod upornih alergija

Ekstrakti ove biljke tradicionalno se primenjuju za ublažavanje migrena, stomačnih tegoba, kašlja, astme, alerguja na polen i dr. Iako saznanja o njegovim blagotvornim svojstvima još nisu potpuna, veruje se da repuh deluje poput lekova protiv alergija, jer blokira dejstvo histamina i leukotriena, supstanci koje izazivaju upalne reakcije. 

Nakon jedne ili dve nedelje upotrebe ublažava kijanje, svrab, curenje iz nosa i suzenje očiju. Ovu biljku ne bi trebalo koristiti u sirovom stanju, jer sadrži supstance alkaloide, koji su toksični, pa mogu izazvati oštećenja jetre ili bubrega.

Koje su blagodeti začinskog bilja u lečenju polenkse alergije

Kurkuma je začinska biljka koja bi zbog svojih svojstava trebalo da bude neizostavni sastojak
u kuhinji. Naime, ona deluje antikancerogeno, antioksidativno, kao i antiinilamatorno. Kurkuma pospešuje blokadu inmunoglobulina E i na taj način učestvuje u prevenciji i ublažavanju simptoma alergija na polen. Možemo je koristiti tako što ćemo dodavati jednu kašičicu dnevno supama i kuvanim jelima, kao i za spravljenje deserta poput krema, pudinga, šejkova i slično.

Kada je koncentracija polena u vazduhu najveća


Većina bilja prolazi kroz proces proizvodnje polena jednom godišnje, najčešće u proleće, a uglavnom je reč o vrstama koje uspevaju na geografskim prostorima sa četiri godišnja doba. Alergija na polen u trudnoći je takođe najčešća u rano proleće.

Proces oslobađanja ovog alergena dešava se tokom čitavog dana, ipak, u većini slučajeva reč je o ranim jutarnjim časovima, neposredno nakon izlaska sunca, ali i tokom večeri, kada se usled hlađenja vazduha, on spušta na tlo. 

Osim toga, temperatura, vetar, vlažnost vazduha i kiša takođe utiču na to kolika je koncentracija polena u vazduhu  -količine su veće tokom suvih, sunčanih dana, s malo vetra, dok iznenadan pad temperature proreduje čestice ovog alergena. Takođe, jaka vazdušna strujanja mogu razneti polen na velike udaljenosti, ali i akumulirati ga na jednom mestu.

Kada je vlažnost vazduha veća, on postaje teži, pa se umanjuje njegova pokretljivost. Koncentracije polena u gradovima manje su nego u ruralnim oblastima zbog veštačkih vazdušnih barijera koje stvaraju zgrade i asfalt što emituje toplotu i tako onemogućava da polen dospe do velikih visina.

Nadamo se da ste saznali kako se manifestuje alergija na polen kod dece, odraslih, trudnica te na koji način se možemo izboriti sa istom prirodnim putem. Pre uzimanja bilo kog prirodnog leka neophodne su konsultacije sa fitoterapeutom.


Nema komentara :

Objavi komentar