4/14/2015

Biljka ranjenik dejstvo caj slika

BILJKA RANJENIK ANTHYLLIS VULNERARIA


Biljka ranjenik je poznati narodni lek još od davnina. Njenu lekovitost poznavali su još i antički narodi, pa je stručno ime i dobila prema grčkoj kraljici Antilis, koja je od nje pravila lekovitu mast za rane. Narodno ime upravo odgovara njenom blagotvornom svojstvu, te se koristi kao lek za sveže rane i kraste kod životinja i ljudi. Njen pun latinski naziv je Anthyllis vulneraria, a druga narodna imena su joj : ranjenica, alpski ranjenik, mačja detelina, belodin, divlja detelina, detelina kamenjarka i zečja detelina. U nastavku saznajte nešto više o njoj..

biljka ranjenik slika


Opis biljke, stanište i rasprostranjenost


Ranjenik biljka pripada porodici leptirnjača (Fabaceae), iz roda je mahunarki. U pitanju je dvogodišnja zeljasta biljka, puzeća ili uspravna, naraste do 40 cm u visinu. Prekrivena je blagim svilenkastim, sjajnim i sitnim dlačicama. Donji listovi su na dugim peteljkama, neparno perasto podeljeni, a ostali listovi su sedeći i perasto razdeljeni.

Cvetovi ranjenika su leptirasti i žute, narandžasto -crvene boje, pa prave pljosnate glavice obavijene lisnatom krunom. Plod ranjenika je mahuna koja sadrži do 8 belih semenki..

Rasprostranjen je po celoj južnoj Evropi, prisutan je na planinama, a može se naći i na suvim i umereno vlažnim livadama u brdsko-planinskom pojasu, po ledinama, suvim travnjacima i kamenitim pašnjacima. Na Balkanu je prisutan od davnina, voli krečnjačko i siromašno tlo. Često raste u velikoj količini i omiljena je hrana za koze i ovce
Biljka ranjenik cveta od  četvrtog do sedmog meseca (april -jul)

Biljka ranjenik dejstvo i lekovita svojstva


Najlekovitiji deo biljke čine cvetovi, koji se trebaju skupljati i sabirati za vreme cvetanja. Odmah po branju cvetove treba sasušiti na odgovarajućem prozračnom, hladnijem i tamnom mestu. Međutim pored cvetova, veoma su lekoviti i sveži listovi ranjenika koji se mogu koristiti kao hladne obloge.

Ranjenik kao lek deluje antibakterijski, zatim kao asringent, antidiaorik, izuzetan  je detoksikant, dermetik, hemolitik i veoma dobar laksativ. Sadrži jedinstvene materije kao što su treslovine, flavonidi, tanini, saponini i blagotvorne sluzi. Stoga se i ponajviše koristi u lečenju rana, kod promena na koži (dermatoze, akne, različiti ekcemi) i to u obliku kupke, odlično normalizuje masnu pa i suvu i teško nadraženu kožu.

Takođe se biljka ranjenik koristi pri lečenju posekotina, starih zagnojenih rana, hematoma, kao prva pomoć kod krvarenja, naročito je delotvoran ranjenik čaj za bolesti bubrega, kod jakog kašlja i dr. 
Osim toga ova biljka je korisna kod čišćenja krvi od štetnih materija i različitih nečistoća, jer nam štiti celokupan organizam od najrazličitijih oblika infekcija...

Kako se pravi ranjenik čaj?


  • Jednu slabo napunjenu kašiku suvih cvetova ranjenika prelijemo sa četvrt litre kipuće vode, poklopimo i nakon petnaestak minuta procedimo. Ovako napravljen lekoviti čaj od ranjenika treba piti do dve, tri šolje tokom celog dana i odličan je za čišćenje krvi. 

Ranjenik čaj za spoljnu upotrebu, možemo koristiti za ispiranje rana, krasta, kod raznih uboda i ujeda, kada se od čaja prave hladne obloge. Obavezno svaki put prokuvajte krpe koje ste namenili za obloge...

Billjka ranjenik ulazi u sastav brojnih čajnih mešavina, evo još jednog izvanrednog recepta:

  • Pomešajte dva dela ranjenika i 1 deo muške bokvice i od mešavine uzmite jednu punu supenu kašiku i prelijte sa dva i po deci kipuće vode.  Poklopiti i dobro procediti nakon što mešavina odstoji najmanje petnaest minuta.. 

Ovo je izvanredan narodni lek za kašalj, koji treba uzimati dve do tri šolje tokom dana, a dobar je i za pročišćavanje krvi. Za spoljnu primenu od ove čajne mešavine, pravi se malo jači uvarak. Biljka ranjenik se odlično pokazala za ispiranje rana u vidu obloga, koje je potrebno menjati na svakih sat vremena...

Uz čaj od ranjenika, uvarak i obloge kao veoma dobar narodni lek pokazala se i lekovita mast od ranjenika, nju napravite na sledeći način:

  • U kilogram svinjske masti stavite od 100 do 200 grama suvih, ili još bolje svežih cvetova i listova ranjenika,kuvajte na laganijoj vatri nekih deset do petnaest minuta. Ostavite da prenoći i izjutra ponovo dobro zagrejte mast i dobro procedite. 

Čestitamo napravili ste čudotvornu mast od ranjenika koja je izvanredna za sve navedene bolesti.


Nema komentara :

Objavi komentar