3/02/2015

Regeneracija jetre prirodnim putem od alkohola

REGENERACIJA JETRE OD ALKOHOLA I TOKSINA

Za početak preporučujemo ovaj odličan video o kojem se priča o masnoj jetri:

Jetra je čudesan organ jer može da se regeneriše čak i onda kada je oštećena za više od 50 odsto. Ona svakodnevno obavlja mnogo važnih funkcija koje nas održavaju u životu, izmedu ostalog, odgovorna je za preradu hrane i masnoća, eliminaciju toksina i drugih štetnih materija koje svakodnevno unosimo putem ishrane. Upravo zbog toga nam je i potrebna regeneracija jetre, s vremena na vreme. Danas na tržištu postoje brojni komercijalni preparati za regeneraciju jetre, ali se u našem članku nećemo baviti  njima, već vam dajemo nekoliko odličnih predloga kako obnoviti jetru prirodnim putem?
regeneracija jetre prirodnim putem

ZAŠTO NAM JE POTREBNA REGENERACIJA JETRE?


Sve materije koje unesemo u organizam prolaze kroz našu jetru, gde se dalje razvrstavaju na toksine i ostale molekule. Jetra uspešno pretvara toksine u molekule, koji se kasnije eliminišu iz organizma putem bubrega ili creva. Ako ona postane preopterećena toksinima, zdravlje čitavog organizma postaje ugroženo. Dakle, u pitanju je organ kome treba posvetiti veliku pažnju, kako njena funkcija i zdravlje ne bi bili narušeni - stoga je opšta preporuka regeneracija jetre prirodnim putem. Ipak, danas smo izloženi različitim hemikalijama iz hrane, vode, vazduha, lekova i suplemenata, koje prolaze kroz nju i ostavljaju posledice koje nisu male, a hedonističkim načinom života - pušenjem, konzumiranjem alkohola, obilnim prejedanjem, nezdravom ishranom, prekomernom upotrebom industrijskih namirnica, kafe, štetnih gaziranih napitaka, dodatno uništavamo ovaj za život važan organ.
Ukoliko niste spremni da se odreknete nekih navika i zadovoljstava koji ne idu u prilog za zdravlje jetre, za početak pokušajte makar da uvrstite u svakodnevni jelovnik namirnice koje potpomažu njeno pravilno funkcionisanje i regeneraciju. Postoji li hrana za zdravu jetru - saznajte u daljem tekstu..

NAJBOLJA HRANA ZA REGENERACIJU JETRE


Ukoliko vam je neophodna regeneracija jetre prirodnim putem, nikako ne zanemarite zeleno lisnato povrće i to sledeće namirnice:

Spanać, kelj, rukola, blitva, raštan, zelena salata i drugo. Zeleno lisnato povrće puno je hlorofila, enzima, vitamina i nutrijenata, što znači da blagotvorno deluje na celokupan organizam, ali je dokazano i da pomaže u regulaciji sastava masnih kiselina u jetri.

Kako lečiti jetru sa ljuskom od oraha?

Orasi sadrže velike količine aminokiseline L-arginina, omega-3 masnoća i glutationa, zbog čega su pogodni za detoksikaciju jetre, i to naročito za čišćenje od amonijaka. Orasi takode pomažu kod oksigenacije krvi. U narodnoj medicini se jedan od najboljih preparata za čišćenje jetre pravi od zelene ljuske oraha, gledajte da ih što pre nabavite i regeneracija jetre može odmah da počne..

Lekovita artičoka za čišćenje jetre od toksina

Artičoka je  izuzetno lekovito povrće koja spada u porodicu glavočika, kao i čičak i sikavica, biljke koje su takode korisne za zdravlje jetre. Sve tri navedene biljke sadrže obilje silimarina i inulina, materija koje su izuzetno korisne za dobro zdravlje jetre. Ekstrakt sikavice se proporučuje u slučaju upale jetre. Ona sadrži cinarin koji je jako važan za osobe koje imaju masnu jetru. Kafeinska kiselina, koje se takođe nalazi u artičokama zajedno sa cinarinom ima izuzetno jak hepato-protektivni učinak. Inulin koji je u velikoj meri prisutan u artičoki pomaže u regulaciji probave i pomaže daleko bolje i redovnije pražnjenje creva,što je takode značajno za pravilnu funkciju jetre, jer je dugo zadržavanje stolice u crevima je veliko opterećenje i potencijalna opasnost za našu jetru. Inulin je ujedno i hrana za "dobre" bakterije u debelom crevu, koje se bore protiv "loših" i na taj način smanjuju količinu otrova i toksina koji dospevaju u jetru. Regeneracija jetre uz sikavicu, artičoku i čičak se pokazala vrlo dobro u praksi..

Regeneracija jetre sa mahinarkama


U namirnice za čišćenje jetre od masnoća svakako ubrajamo i mahunarke i to soju,grašak i pasulj, jer su bogate argininom -važnom amino-kiselinom, koja pomaže pri procesu detoksikacije amonijaka,(vrlo toksičnog i opasnog nusprodukta). On nastaje za vreme razgradnje proteina. Upravo je naša jetra mesto na kom se odvija ceo proces - tkz. detoksikacija amonijaka.

Odlična hrana za zdravu jetru je i beli luk

Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna svojstva, aktivne materije iz belog luka deluju na smanjenje nivoa lošeg holesterola. Beli luk sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji štetnih metala poput žive, a upravo je taj efekat indirektno zaslužan za povoljno delovanje na jetru.

Regeneracija jetre od alkohola uz pomoć mandarina

Zbog obilja vitamina C, mandarina sprečava infekcije respiratornog sistema, a pokazala se
kao izvanredno sredstvo za čišćenje jetre od alkohola i brojnih nagomilanih toksina. Mandarina sadrži kolin i vitamin B, koji poboljšavaju rad jetre, čije zdravlje biva ozbiljno narušeno usled konzumiranja alkohola i nezdravih namirnica. Takode, bogata je folnom kiselinom, koja obezbeđuje normalno funkcioniosanje nervnog sistema, pa se preporučuje osobama izloženim povećanom
stresu, a pritom je i dobar antiseptik, naročito za osobe kod kojih su česti upalni procesi u ustima. Mandarine obiluju dragocenim beta karotenom, koji jača vid, dok visok sadržaj kalijuma u ovom citrusu pozitivno utiče na kompletan kardiovaskularni sistem. Svakako konzumirate ovaj izuzetan prirodni lek za regeneraciju jetre, jer je on i puno više od toga..

PRIRODNI LEK ZA JETRU OD CVEKLE I ŠARGAREPE

Za sam kraj pripremili smo jedan izuzetan recept, koji svakako trebate napraviti ukoliko vam je neophodna regeneracija jetre od alkohola, masnoća i toksina..


  • Stavite u vaš sokovnik jedni šargarepu, osrednju jabuku, manji celer i jednu svežu cveklu. Ocedite dobijeni sok  i dodajte mu nekoliko kapi limuna i popijte odmah dok je sveže.

Nadamo se da ste saznali kako obnoviti jetru uz pomoć zdrave ishrane, a mi vam svakako preporučujemo i tekst prirodni sok od cvekle..


Nema komentara :

Objavi komentar