11/05/2014

Parkinsonova bolest simptomi | lecenje | prognoza

PARKINSONOVA BOLEST SIMPTOMI I LEČENJE

Parkinsonova bolest je neurološki poremećaj koji izaziva drhtanje ruku,grčenje mišića,poremećaj ravnoteže i otežano kretanje, a nastaje kao posledica nedostatka dopamina, neurotransmitera koji kontroliše pokrete, i najučestalija je kod muškaraca koji su stariji  od 60 godina.Savremena medicina još nije pronašla pravo za lečenje parkinsonove bolesti , ali određeni lekovi, pravilna ishrana, vežbanje i biljni preparati pomoći će da se ublaže tegobe i postigne zadovoljavajući kvalitet života.
parkinsonova bolest simptomi i lečenje

PARKINSONOVA BOLEST SIMPTOMI

Prvi znaci parkinsonove bolesti se jako teško uočavaju tek nakon nekoliko meseci,a veoma često i tek nakon nekoliko godina. Stoga se i navodi da je parkinsonova bolest početna najčešče asimptomska i veoma se teško otkriva. Jedan od prvih simptoma jeste esencijalni tremor - podrhtavanje ruku i prstiju. Nakon toga dolazi do ukočenosti mišića nogu, ruku i vrata, usporenosti pokreta, poremećaja ravnoteže, a sve to se dešava samo s jedne strane tela, da bi kasnije zahvatilo i drugu. Može doći i do poremećaja sna, mokrenja i defekacije, ali i do emocionalnih i duševnih smetnji. Takođe, javljaju se i promene u rukopisu i govoru. Tok bolesti je individualan, ali je blagovremeno prepoznavanje simptoma od velikog značaja. U Srbiji se procenjuje  da ima oko 25.000 obolelih čiji uzrok još nije precizno utvrđen, ali se pretpostavlja da je to nasledni faktor, jer približno 30 odsto obolelih ima porodičnu istoriju ovog oboljenja. Uprkos tome što lek za Parkinsonovu bolest još uvek ne postoji, simptomatska terapija daje zadovoljavajuće rezultate i umnogome ublažava tegobe.

PARKINSONOVA BOLEST POČETNA - DIJAGNOZA

Budući da Parkinsonova bolest počinje postepeno, često nije moguće odmah uspostaviti dijagnozu.Nakon pojave simptoma, lekar će posumnjati na ovo oboljenje i tražiti dodatne pretrage poput CT-a ili magnetne rezonance, kako bi se isključili drugi uzročnici tegoba. Ponekad se tek nakon pozitivne reakcije na lekove protiv parkinsonizma potvrđuje postojanje bolesti.

PARKINSONOVA BOLEST LEČENJE


Iako lek za Parkinsonovu bolest ne postoji, to ne treba da obeshrabri obolelog, jer simptomatska terapija znatno olakšava život. Ublažavanje tegoba veoma  je uspešno, posebno u ranom stadijumu stoga je od velikog značaja da se odmah obratite stručnjaku i to čim se pojave rani simptomi parkinsonove bolesti ,ukoliko su uočljivi. Cilj lečenja jeste postizanje kontinuirane stimulacije dopaminergičkih neurona primenom antiparkinsonika. Jedan od najdelotvornijih lekova jeste Levodopa, koji deluje tako što se u mozgu direktno pretvara u dopamin i tako nadoknađuje nedostatak pravog hormona .

PARKINSONOVA BOLEST FIZIKALNA TERAPIJA

Fizioterapija može biti od velike pomoći obolelima od Parkinsonove bolesti, a ukoliko postoji problem s govorom i gutanjem, uključuje se i govorna terapija. Terapeuti kroz vežbanje i savete pomaže da pacijent što lakše funkcioniše u svakodnevnom životu,što je neophodno kada je u pitanju Parkinsonova bolest. Rezultati nekih istraživanja potvrdili su i  da koenzim Q10 usporava razvoj Parkinsonove bolesti za čak 40 odsto  U mnogim zemljama sveta se u slučaju ovog oboljenja umesto konvencionalnih lekova,koji imaju čitav niz neželjenih dejstava, primenjuje koenzim Q10, koji je isto tako efikasan, ali ne šteti zdravlju i ne izaziva neprijatne nuspojave. Preporučena količina iznosi 1.200 mg dnevno.Kombinacija fizikalne terapije i uzimanja koenzima daju dobre rezultate..

HIRURŠKO LEČENJE PARKINSONOVE BOLESTI


Ukoliko se podrhtavanje udova ne može zaustaviti lekovima, pogotovo ako je u pitanju Parkinsonova bolest kod mladih ljudi  pribegava se hirurškom odstranjivanju dela mozga odgovornog za tremor. Novije eksperimentalne terapije uključuju zamenu oštećenih moždanih ćelija presađenim fetalnim nadbubrežnim tkivom.Dubinsko stimulisanje mozga električnim impulsima za smanjenje drhtanja daje dobre rezultate i u budućnosti će biti jedna od potencijalno efiaksnih terapija.

TERAPIJA PARKINSONOVE BOLESTI VITAMINIMA E i C 

Parkinsonova bolest  i demencija zahtevaju veće unose vitamina tokom svakog dana.Obolelima se savetuje unošenje visokih doza vitamina E, tačnije od 800 do 3000 internacionalnih jedinica dnevno. Pretpostavlja se da ovaj vitamin usporava napredovanje bolesti, ali to još uvek nije potpuno dokazano. Takođe, preporučuje se unos veće količine vitamina C da bi se poboljšalo zdravlje ćelija i ojačao imunološki sistem. Najvažnije od svega jeste to da je vitamin C jedan od najjačih antioksidanasa. Najbolje je da se uzima čista askorbinska kiselina u prahu, koja se dodaje sokovima ili vodi.

PARKINSONOVA BOLEST ISHRANA


Riblje ulje: Ovo je jedan od najvažnijih prirodnih lekova protiv Parkinsonove bolesti, jer omega-3 masne kiseline poboljšavaju moždane funkcije i održavaju zdravlje ćelija našeg centralnog nervnog sistema. Kada se uzme u obzir  to da mnogi oboleli imaju problem i sa ansioznošću i  depresijom, od velike pomoći su kapsule ribljeg ulja koje su ponekad odlična zamena za antidepresive. Preporučena dnevna doza iznosi od 500 do 1.000 miligrama.
Pasulj kao lek :Sadrži prirodni izvor levodope (koja se na kraju pretvara u dopamin) i smanjuje problem s tremorom (drhtanjem) i ukočenošću, naročito u ranim fazama ili u slučaju blagog oblika blage Parkinsonove bolesti. Pasulj treba uvrstili u svakodnevnu ishranu i jesti bar jednu solju na dan.
Rodiola rosea :Ovaj moćni adaptogen, poznata i pod nazivom "zlatni koren", snažan je antioksidans i štiti nervni sistem od oštećenja slobodnim radikalima. Parkinsonova bolest s vremenom dovodi do pogoršanja pamćenja, a tu se rodiola pokazala naročito efikasnom. Delotvorna je i u smanjenju ukočenosti, tremora, bradikinezije, korisna je pacijentima koji pate od depresije, umora, gubitka pamćenja. Uobičajena doza iznosi od 200 do 600 mg/dan.
Cimet kao lek :Jedno istraživanje pokazalo je da se posle konzumiranja mlevenog cimeta u krvi i mozgu miševa povećava nivo natrijum benzoata koji zaustavlja gubitak proteina Parkin i DJ-1, čiji se nivo u mozgu smanjuje u slučaju parkinsonizma, štiti neurone, uravnotežuje nivo neurotransmitera i poboljšava motorne funkcije. Autori istraživanja zaključili su da bi preparati od cimeta u budućnosti mogli poslužiti za zaustavljanje razvoja Parkinsonove bolesti. Naravno, ova saznanja se prvo moraju detaljno ispitati u kliničkim studijama i relevantnim ustanovama, koje bi u strogo kontrolisanim uslovima istražile uticaj mlevenog cimeta na bolesnike kod kojih je dijagnostikovana Parkinsonova bolest.

PARKINSONOVA BOLEST LEČENJE BILJEM 

  • Kašiku koprive kuvati sa 2 decilitra vode oko 3-4 minute. Koprivin čaj treba piti najviše tri puta dnevno po jednu šolju,nikako više od toga. Pije se u nešto dužem vremenskom periodu i pomaže u slučaju drhtanja ruku - tremora.
  • Pomešati po 3 supene kašike stolisnika i zečjeg trna i po 4 kašike dragušca i brezovog lišća. Kafenu kašičicu mešavine preliti sa 2 decilitra provrele vode, ostaviti poklopljeno od 10 do 15minuta i piti  na svakih sat do dva, po nekoliko malih gutljaja.
  • Pomešati jednake delove imele, žalfije i matičnjaka, a zatim supenu kašiku mešavine preliti litrom tek proključale vode. Ostaviti tako da stoji oko pola sata i duže, procediti i zasladiti sa domaćim medom. Čajnu mešavinu piti tokom dana u malim gutljajima.

PARKINSONOVA BOLEST PROGNOZA


Kako je Parkinsonova bolest najčešče asimptomska u samom početku,retki su slučajevi da se ona prepozna u svojim najranijim fazama. Od ovoga u mnogočemu zavisi i sama terapija kod pacijenata.Prognoza i tok bolesti ponajviše zavisi i od tipa oboljenja,ukoliko se radi o blažem obliku kojeg prati blaži tremor (Tip A),oboleli u većini slučajeva dobro reaguju na medikamente kao što je levidopa,fizikalnu terapiju i uz pravilnu ishranu,te drže bolest pod kontrolom duži vremenski period. Znatno lošiji rezultati su kod tipa B ,koji je prilično nestabilniji (oboleli imaju problema sa kretanjem i držanjem ravnoteže).Kod ovog oblika progres bolesti je brži i on se teško može usporiti u potpuinosti. Savremena medicina godinama unazad radi na otkrivanju uzroka ,a današnja terapija je uglavnom simptomatska i uz vežbanje,fizikalnu terapiju ,pravilnu ishranu i pripravke na bazi lekovitog bilja,može ublažiti većinu postojećih tegoba i omogućuje kavalitetniji život kod ljudi kod kojih je dijagnostikovana Parkinsonova bolest.


Nema komentara :

Objavi komentar