9/05/2014

preskakanje srca simptomi | lecenje | uzroci

PRESKAKANJE SRCA SIMPTOMI I LEČENJE


Preskakanje srca,poremećaj srčanog ritma i iznenadno lupanje srca deluju kao izuzetno ozbiljni simptomi,ali na sreću u većini slučajeva ,jesu bezazlena i prolazna stanja prouzrokovana stresom, prejedanjem, strahom i uzimanjem pojedinih lekova. Biljni napici na bazi angelike, gloga i valerijane mogu sprečiti ovu pojavu...
preskakanje srca simptomi

PRESKAKANJE SRCA UZROCI


Čovek uglavnom nije svestan srčanih otkucaja, pa kada se javi osećaj da ono kuca snažno ili da mu je ritam nepravilan - izaziva zabrinutost i strah.Ova pojava zaista deluje pomalo dramatično, ali najčešće je u pitanju preskakanje srca na nervnoj bazi koje je ništa drugo do  prolazno stanje izazvano stresom, napetošću, naporom, ali i povišenom temperaturom.Uzroci za ovakav poremećaj srčanog ritma  mogu biti i konzumiranje kofeinskih napitaka, cigareta i alkohola, preosetljivost na hranu, prejedanje, gastritis, želudačna kila - hijatalna hernija, uzimanje nekih lekova,hiperfunkcija štitne žlezde, ali i oboljenja krvnih sudova.Normalan broj otkucaja srca kod odraslih osoba je oko 70 u minuti. U veoma malom broju slučajeva srčana palpitacija (nepravilni otkucaji srca) može da predstavlja simptom nekog težeg oboljenja, a procenjuje se da čak oko 80 odsto ljudi tokom života bar jednom ima ove tegobe.

PRESKAKANJE SRCA SIMPTOMI


Ako se u 60 do 70 normalnih otkucaja u min. pojave 2 do 3 preuranjena otkucaja srca, tada se obično neće se dogoditi ništa jer ne dolazi do prevelikih promena srčanog ritma. U slučaju da se preskakanje srca javlja često i više puta u minutu, srce će izbacivati nedovoljno krvi, pa će mozak dobijati manje kiseonika, što dovodi do vrtoglavice i nesvestice.Kod mladih osoba neuredan način života i stres najčešći su uzročnici srčanih palpitacija.Kada je obavezan odlazak kod lekara.Ukoliko preskakanje srca pri naporu prati nesvestica, otežano disanje i lupanje srca ili bol u grudima, takođe je obavezan odlazak kod lekara. Iako je najčešće reč o bezazlenom stanju, samo stručnjak može utvrditi o čemu se radi i šta je izazvalo poremećaj. Dijagnoza se postavlja EKG-om u mirovanju i pod opterećenjem, te EKG holterom koji prati rad srca tokom 24 sata, a s lečenjem, ukoliko je neophodno, započinje se tek nakon otkrivanja uzroka.Ako je reč o patološkoj aritmiji, kardiolog će prepisati odgovarajuće lekove i terapijske postupke.Probleme nastale usled stresa možete resiti psihoterapijom, promenom životnih navika, vežbanjem, autosugestijom, konzumiranjem čajeva s umirujućim dejstvom,o čemu će reči biti kasnije...

PALPITACIJA SRCA PRVA POMOĆ


Čim osetite palpitaciju,sedite i stopalima čvrsto pritisnite pod. Koncentrišite se na pravilno, sporo i duboko disanje, nakon čega bi otkucaji vrlo brzo trebalo da se vrate u normalu. Valsavov zahvat poznata je tehnika koja pomaže u suzbijanju palpitacije i stabilizuje se rad srca. Prstima stisnite nos, zatvorite usta i pokušajte da izdahnete, što će izazvati porast krvnog pritiska i uspostaviti normalan srčani ritam. Kašljanje je još jedan način da se u kratkom roku poveća pritisak u grudima i otkloni palpitacija.Možete pokušati i sa duvanjem balona, tehnikom koju koriste glumci i pevači pre izlaska na scenu, kako bi smirili preskakanje srca i suzbili tremu. Ozbiljniji srčani bolesnici vrlo dobro znaju da čaša vode "umiruje" srce, mada mehanizam koji do toga dovodi nije u potpunosti razjašnjen. Druga mogućnost jeste umivanje vodom, koja može izazvati lagani šok u organizmu i ujednačiti srčani ritam.Srčane palpitacije mogu biti izazvane i  alkoholom, tada ga svakako smanjite ili što je i najbolje- potpuno prestanite da konzumirate pića koja ga sadrže.Ukoliko imate problema sa odvikavanjem pročitajte tekst kako lečiti alkoholizam..

HRANA ZA ZDRAVO SRCE ?


Omega-3 masne kiseline od velikog su značaja za normalno funkcionisanje srca i krvnih sudova i tu činjenicu ne smeju zanemariti ni osobe koje imaju povremene palpitacije. Najbolji izvor ovih korisnih nutrijenata jesu morska riba, semenke lana, riblje ulje, ulje žutog noćurka, orašasti plodovi. Namirnice koje dovode do lupanja srca jesu čokolada i svi proizvodi koji sadrže šećer, jer izazivaju nagli skok glukoze u krvi i, posledično,palpitacije. Prejedanje je takođe jedan od uzroka nepravilnog srčanog ritma, naročito ukoliko osoba ima gastritis ili hijatus herniju. Velika količina hrane izaziva naprezanje želuca, u koji dospeva veća količina krvi, a samim tim manji je dotok krvi u srce, što dovodi do poremećaja njegovog ritma.Za preskakanje srca,lupanje i palipitacije najbolje je da jedete namirnice koje su  bogate sa folnom kiselinom i vitaminima B6 i B12 (pasulj,meso, školjke,, tamnozeleno lisnato povrće i integralne žitarice) koji provereno pozitivno deluju na srce.Ako sumnjate da ste  preosetljivi na neku hranu, pokušajte da utvrdite koja to tačno namirnica izaziva preskakanje srca i druge probleme i potpuno je izbacite  iz ishrane.Ukoliko vam kofein izaziva palpitacije i preskakanje srca, tada pijte kafu bez kofeina ili blagi biljni čaj, recimo od kamilice, koji umiruje nerve, a u sebi ne sadrži kofein.

PRESKAKANJE SRCA LEČENJE BILJEM


Glog je od davnina poznat kao odličan lek za srce i pomaže u slučaju srčanih aritmija,
palpitacija, tahikardije i angine pektoris, jača srčani mišić, a pritom otklanja nesanicu i nervozu.
Recept za čaj od gloga: Punu kašičicu cvetova gloga preliti sa 2,5 dl vrele vode i nakon tri minuta dobro procediti. Piti tri 3 šolje tokom dana.
Andjelika biljka :deluje kao sedativ,normalizuje srčani ritam, smanjuje nadutost stomaka, pa je odličan izbor za osobe koje imaju problema s palpitacijama.
Dekokt:Kašičicu biljke preliti sa 2,5 dl vode, kuvati 4 minuta i ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti 2 šolje dnevno, zaslađene medom.
Valerijana :Ima umirujuće dejstvo i pomaže u slučaju nervne napetosti, anksioznosti, nesanice, a samim tim pomaže i u uspostavljanju normalnog srčanog ritma. Može se koristiti u obliku čaja, ali se češće upotrebljava u vidu tinkture.

ČAJEVI ZA SRCE 


  • Supenu kašiku sitno iseckanog lista matičnjaka i cveta pomorandže izručiti u 5 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 120 minuta, procediti i zasladiti medom. Piti po 1,5 dl ujutru, uveče i neposredno pre spavanja.
  • Tri veće supene kašike sitno iseckanog cveta ili  seckanih zrelih plodova gloga i jednu supenu kašiku sitno iseckanog lista matičnjaka izručiti u 7 dl proključale vode. Ostaviti da odstoji  poklopljeno 120 minuta, procediti i zasladiti domaćim medom. Piti svakih sat vremena po 50 grama, tokom narednih 5 dana.
  • Mešavina protiv "lupanja srca": pomešati po dve supene kašike sitno iseckanog cveta i lista hajdučke trave, supene kašike sitno iseckanog cveta ili korena božura, lista nane i matičnjaka i rizoma valerijane. Sve to izručiti u litar proključale vode, ostaviti poklopljeno da odstoji nardna dva sata, pa zatim procediti i zasladiti medom. Čaj piti u toku dana.

Održavajte i regulišite telesnu težinu. Ako smanjite količinu tkiva koje mora da se snadeva krvlju, srce će biti manje.opterećeno te će se preskakanje srca javljati puno ređe .

Nema komentara :

Objavi komentar