7/05/2014

ispucale pete na nogama | uzrok | lek

ŠTA JE DOBRO ZA ISPUCALE PETE I KAKO SE PRAVI KREMA ZA STOPALA?

Ispucale pete na nogama mogu predstavljati veliku neprijatnost kod pripadnica lepšeg pola,naročito u ovom letnjem periodu,kada uskačemo u omiljenu letnju obuću.Tvrde pete i orožale naslage na njima ne deluju nimalo privlačno u sandalama, a ukoliko nemate novca za pedikira, možete sami napraviti vrlo kvalitetne preparate i priuštiti svojim stopalima vrhunsku negu.Nega stopala je izuzetno bitna tokom cele godine,a ne samo u periodu sandalica.U nastavku teksta pripremili smo nekoliko odličnih krema za ispucale pete ,blagotvorne kupke za stopala protiv znojenja nogu  i slično..

ispucale pete na nogama

ISPUCALE PETE UZROK

Dugotrajni pritisak na kožu stopala,nošenje uske i neudobne obuće,česti ekcemi u predelu nogu samo su neki od uzročnika za ispucale pete na nogama.Ako inače imate suvu kožu ,pete će vam (kao deo stopala sa najtvrđom kožom) sigurno prve stradati jer se vrlo brzo sasuše i lako zadebljaju.Tada se u tom delu tela usled slabije elastičnosti i cirkulacije nakuplja mrtva koža.U tom slučaju piling stopala vam je neophodan.Dugotrajno stajanje,višak kilograma pa i čest boravak u vodi mogu takođe doprineti ispucalim petama.Voda na pete deluje tako što sapira prirodna ulja koju stvara sama koža,i to dodatno utiče na isušivanje peta...

KREMA ZA ISPUCALE PETE RECEPT

Kao prvi prirodni lek za ispucale pete koji ćemo vam preporučiti izdvojili smo ovaj odličan melem za stopala koji se pravi od mleka,meda i soka od pomorandže...

Sastojci :
  • Puna šolja domaćeg meda
  • 1-2 supene kašike mleka (punomasnog)
  • Sok od jedne pomorandže
Priprema:
Kao prvo med kratko zagrejte u toploj vodi da bi biste ga lakše umešali sa sokom od pomorandže i mlekom.Dobro mešajte smesu sve dok se fino ne sjedini i dok ne dobijete kompaktnu homogenu smešu .
Upotreba:
Neposredno pre korišćenja melema ,vaše ispucale pete na nogama dobro izribajte sa kamenom.Kada ste to obavili nanesite prvi sloj prirodnog melema i to malo deblje.Sada kratko masirajte stopala i ostavite da krema za pete odstoji najmanje 45 minuta,da bi vaša koža mogla da je upije .Sva tri sastojka su veoma korisna za negu stopala :med osim toga što je hidrira on i štiti vašu kožu od bakterija,za lep izgled kože zadužen je vitamin A kojeg imamo u mleku,dok je pomorandžin sok fenomenalan izvorm vitamina C koji stimuliše i podstiče stvaranje prirodnog kolagena.

NAJBOLJE KUPKE ZA STOPALA 


Za suve i ispucale pete,protiv znojenja nogu ,neprijatnih mirisa ,bolova i otoka ovog puta smo pripremili više lekovitih kupki koje će vratiti lep izgled vaše kože na stopalima.

KLEOPATRINA KUPKA ZA STOPALA 

  • U lavor s toplom vodom sipati šoljicu mleka (ako je moguće, neka to bude kokosovo mleko iz konzerve), pa dodati 2 kašike meda i dobro mešajte dok se ne rastopi. Držati noge u kupci pola sata a nakon toga ih oprati mlakom vodom i namazati hranljivom kremom. Osim relaksirajućeg efekta, ova kupka sprečava svrab kože leči ispucale pete i omekšava kožu. 
LAVANDA I MORSKA SO UTKLANJAJU BOLOVE U PETI 
  • Napuniti lavor toplom vodom, dodati šaku krupne morske soli i 10 kapi eteričnog ulja lavande.Potopiti noge i držati ih u kupci dok se voda potpuno ne ohladi.
KAMILICA I LAVANDA ZA RELAKSACIJU
  • Sipati u lavor toplu vodu i staviti pola kilograma morske soli, 2 dl jakog čaja od kamilice i pola litra zelenog čaja. Na kraju dodati nekoliko kapi eteričnog ulja od čajevca i pola kašičice propolisa.Držati noge u kupci 20 minuta, istuširati i namazati hranljivom kremom. Kamilica i lavanda opuštaju, a propolis ima snažno antibakterijsko dejstvo.
KUPKA ZA SUVA STOPALA 
  • U lavor s vodom dodati 1 dl zagrejanog maslinovog ulja i sok od pola limuna.Potopiti stopala i držati 15 minuta. Oprati ih blagim sapunom i toplom vodom. Maslinovo ulje i limun omekšaće kožu i učiniti je glatkom te sprečiti ispucale pete.
KUPKA OD RUZMARINA ZA BOLJU CIRKULACIJU
  • Osim što neguje stopala i leči ispucale pete, ova kupka podstiče cirkulaciju i eliminiše neprijatan miris nogu. Sipati toplu vodu u lavor , dodati kašiku osušenih listova ruzmarina i ostavili da odstoji 5 minuta. U drugi lavor sipati hladnu vodu i postaviti ga pored prvog.Naizmenično  potapati stopala na sledeći način: držati ih u toploj vodi minut, a potom u hladnoj 20 sekundi. Ponovite postupak nekoliko puta, a onda stopala obrišite sa peškirom.
ŽALFIJA PROTIV NEPRIJATNOG MIRISA NOGU 

  • Sa 3 dl ključale vode preliti 50 g usitnjenih listova žalfije, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom procediti i sipati u lavor s toplom vodom. Potopiti noge i držati ih u kupci 10 minuta.
KUPKA ZA NOGE - PROTIV ZNOJENJA
  • Napraviti mešavinu od po 50 g suvih listova lavande, ruzmarina, žalfije i suvih cvetova arnike, pa preliti litrom voćnog sirćeta i litrom destilovane vode.Dobro izmešati,sipati u teglu, zatvoriti i ostaviti na tamnom mestu tri nedelje.Smesu procediti kroz lanenu krpu i tinkturu presuti u čistu bocu. Sipati u lavor toplu vodu, dodati 2 dl tinkture i 3 kašike morske soli. Potapati noge u ovu kupku svako veče pre spavanja tokom nekoliko nedelja i brzo ćete sanirati ispucale pete  .

MELEM ZA ISPUCALE PETE

  • Sipati u posudu 2 šoljice ovsenih pahuljica, šoljicu brašna, pola šoljice meda i na kraju pola šoljice ulja od koštica grozđa. Dobro izmešati.pa ako je maska za stopala  previše gusta, dodati još malo ulja (ukoliko je retka, staviti pahuljice). Potopiti stopala na petanest minuta u vodu kojoj je dodato malo sode bikarbone.Naneti masku na stopala, držati pola sata i isprati mlakom vodom.Ovo je izuzetan lek za ispucale pete koji odlično omekšava kožu i eliminiše zadebljanja.
BILJNE ESENCIJE PROTIV STARENJA KOŽE 
  • Kombinacija biljnih komponenti obezbeđuje vrhunsku negu i relaksaciju. Napuniti lavor vrelom vodom, dodati pola šoljice ulja od pšeničnih klica an potom sipati eterična ulja: 2-3 kapi bergamota, 2-3 kapi žalfije, 3 kapi eukaliptusa i nekoliko kapi ylang-ylanga. Potopiti noge, držati ih dok se voda potpuno ne ohladi, a zatim ih prosušiti peškirom.
PILING OD MEDA ZA ISPUCALE PETE
  • Pomešati dve kašike meda i kašiku morske soli. Smesu naneti na stopala i trljati laganim i blagim kružnim pokretima. Isprati sa mlakom vodom i utapkati frotirskim peškirom. Otopiti pet kašičica meda na pari, dodati sok od pola limuna i naneti na stopala. Držati 15 minula pa isprati mlakom vodom i obrisati frotirom.
KREMA ZA SUVU KOŽU STOPALA OD NEVENA 
  • Kašiku osušenih listova i cvetova nevena preliti sa 2,5 decilitra  proključale vode. Poklopiti,  pustiti da se ohladi i procediti. U čaj dodavati jogurt sve dok masa ne postane kremasta. Ovim kremom svakodnevno masirati stopala, a potom ih ispirati mlakom vodom.Nevenova krema je odličan izbor za ispucale pete na nogama.

PROVEREN RECEPT ZA ISPUCALE PETE I GRUBU KOŽU 


Sastojke za ovaj jednostavan lek za ispucale pete možete nabaviti u svakoj apoteci.Potreban vam je medicinski alkohol 70 procentni i apotekarski glicerin.
Priprema:
  • Pomešati oba sastojka u srazmeri 1:1.Utrljavajte mešavinu na zadebljale pete ali i sva druga kritična mesta sa zagrubelom kožom dva puta dnevno ,najbolje je ujutru i uveče..Desetak dana nakon tretmana koža će vam omekšati,postaće glatka i prirodne roze boje.Ovaj odličan lek za ispucale pete možete upotrebiti i za grube laktove.

DA LI SU ISPUCALE PETE SAMO ESTETSKI PROBLEM ?


Možda se mnogima čini da je u pitanju samo vizuelni i estetski problem,ali nažalost ispucale pete su puno više od toga i neretko mogu dovesti i do drugih komplikacija.Tvrde pete usled izražene suvoće ponekad mogu da uzrokuju i pojavu pukotina ili ragada koje znaju da prodru veoma duboko u stopalo.U dubljim delovima kože stopala nalaze se brojni krvni sudovi.Usled formiranja ragada ume da dođe i do krvarenja iz stopala koja su pri tom veoma bolna.Ukoliko se ragade i ostali problemi udruže sa gljivičnom ili bakterijskom infekcijom,dotatno ćete zakomplikovati celu situaciju.Zaključujemo da ispucale pete nikako nisu banalnost i da obavezno preduzmete predložene mere za njihovu sanaciju.Preporučujemo da pročitate i tekstove :gljivice na noktima i atletsko stopalo.

Nema komentara :

Objavi komentar