stevija biljka | uzgoj | recepti | upotreba
Stevija biljka potice iz Paragvaja,gde se vec vise od 1500 godina koristi kao zasladjivac lekovitkih pripravaka,napitaka i cajeva.Stevija je visegodisnja biljka i njen zivotni vek traje u proseku oko 5 godina.Ne moze opstati na niskim temperaturama te je preko zime treba otpremiti u toplo spremište. Biljka stevija ima veliku potraznju sirom sveta prvenstveno zbog svog slatkog ukusa.
STEVIJA BILJKA LEKOVITOST
Osim toga sto je prirodni zasladjivac,stevija ima 8 slatkih gikozida,bogata je mineralima i vitaminima.Njeno osuseno lisce je 40 puta sladje od vestackog secera,a ekstrakt stevije cak i mnogo vise i do 300 do400 puta.Stevija biljka ne sadrzi kalorije niti ugljene hidrate i njen glikemijski indeks je 0.
STEVIJA UZGOJ
U nekim zemljama uzgoj stevije je dozvoljen ali se ne sme prodavati kao zasladjivac.Poznato je da se stevija biljka slobodno uzgaja u Juznoj americi,na Tajlandu,Australiji,Koreji,Kini ,Izraelu i Japanu.
SADNJA STEVIJE
Ova grmolika biljka se sadi u prolece ,a u kasnu jesen pre cvetanja beru se listovi i suse se na suncu nekoliko dana i zatim se samelju u prah.
STEVIJA U PRAHU
Kad je biljka stevija dobro prosusena i sitno samlevena najbolje se iskoriste svi njeni lekoviti produkti.Od praha se dobija ekstrakt koji se koristi po zelji.Stevija u prahu se pridodaje toplim napicima kao prirodni zasladjivac.Na vrucoj vodi treba proci barem 30 minuta pre nego sto se konzumira.U hladnoj vodi treba da odstoji 24 h jer tada stevija biljka ispusti sve sto ima u sebi
STEVIJA UPOTREBA
Kako je stevia zasladjivac te za razliku od secera ne izaziva karijes,odličan je izbor za ljude koji imaju povisen krvni pritisak i povisenu telesnu tezinu kao i za one koji izbegavaju upotrebu rafinisanog secera u ishrani.
ZELENA STEVIJA KAO LEK
- eliminise karijes i zubni plak
- za jacanje imuniteta
- za snizavanje secera u krvi i lecenje dijabetesa
- za visok krvni pritisak
- blagotvorno deluje na kozu
- poboljsava probavu i ubrzava rad creva
- poboljsava rad stitne zlezde
- za krv i krvnu sliku - prevencija kod anemije
- za eliminaciju toksina -detoksikacija organizma
- za osteoporozu - jaca kosti
- za zarastanje rana i bolje zgrusavanje krvi
- kod alergija na hranu
- za snizavanje holesterola narocitio za ldl holesterol
- deluje kod gljivica narocito kandida
- kod oporavka nakon gripe i prehlada
STEVIJA RECEPTI
Stevija biljka je termostabilna i do 220-230 stepeni tako da je za kuvanje,pecenje jako pozeljna.Sama biljka zelena stevija je 30 do 40 puta sladja od secera,za razliku od bele stevije koja je vestacki dobijen zasladjivac pri kojem se izolovao samo 1 slatki glikozid uz dodatke pojacivaca ukusa i jos nekih umetnih zasladjivaca.Na taj nacin je dobijen produkt bela stevija u prahu koja u stvari nije stevija vec ima iskljucivo svojstvo zasladjivaca i koristi je industrija..
SLATKO OD STEVIJE
potrebno:stevija i voda
priprema:
- Nekoliko vecih osusenih listova stevije izmrvite u prah.
- Dve kasike stevije u prahu stavite u 1 dl vode i kuvajte 10 -ak minuta
- Procedite kroz filter za caj i prespite u bocicu.
- Cuvati u frizideru.
ČAJ OD STEVIJE
- 1 kašičicu stevije(5 do 7 listića) ubacite u 1 litru vode i lagano kuvajte desetak minuta
- Procediti i piti tokom dana,
ČAJNE MEŠAVINE
Stevija se moze dodavati i u druge cajne mesavine koje se trebaju zasladiti tako sto se doda 1 do 2 listica a zatim se lagano prokuvaju.Takodje svaki topli napitak se moze zasladiti sa prahom,potrebno je pricekati pre konzumacije najmanje 15 minuta da bi stevija biljka ispustila svoje lekovite produkte.
STEVIJA BILJKA U KORPORATIVNOM SVETU
Pred kraj 80-ih godina proslog veka americka agencija za hranu i lekove iznenada je pokrenula inicijativu koja je rezultirala zabranu koriscenja stevije kao zasladjivaca u ishrani.Deset godina kasnije naucni odbor za hranu evropske komisije takodje sledi taj obrazac i stevija biljka se zabranjuje i na nasem kontinentu.Naveden je zakljucak da ne postoje zadovoljavajuci podaci koji podrzavaju sigurnu upotrebu stevije kao zasladjivaca.Posle analize svih okolnosti istrazivaci i travari zakljucili su da ti zakoni nisu naucno dokazani vec da verovatno predstavljaju ustupke industriji vestackih zasladjivaca.Stevija kao prirodni alternativni proizvod ugrozila je interese mnogih proizvodjaca.Kako se biljka ne moze patentirati pa je samim tim jeftina i dostupna,ugrozenim proizvodjacima odgovarala je zakonska zabrana americkog ureda.Nasuprot tome u Japanu se biljka stevija upotrebljava sa vise od 50% udela na trzistu zasladjivaca.Nakon skandala sa vestackim zaslazdjivacima saharinom i ciklamatima(izazivaju karcinom i maligni tumor) ,japanska vlada je ‚70 ih godina podrzala njen uvoz i distribuciju,te se od onda stevija biljka nasla na policama i u sirokoj upotrebi.
Od 2008 godine FDA je skinula steviju sa crne liste i ona nije vise zabranjena.Medjutim postoji bojazan da je u pitanju ustupak prema multikompanijama koje bi je trebale poceti primenjivati kao zasladjivac u svojim proizvodima.Namece se pitanje koja stevija ?
Od 2008 godine FDA je skinula steviju sa crne liste i ona nije vise zabranjena.Medjutim postoji bojazan da je u pitanju ustupak prema multikompanijama koje bi je trebale poceti primenjivati kao zasladjivac u svojim proizvodima.Namece se pitanje koja stevija ?
Nema komentara:
Objavi komentar