7/30/2013

hemofilija | otezano zgrusavanje krvi

Hemofilija | otežano zgrušavanje krvi 


Hemofilija je nasledna bolest.Poremećaj zgrusavanja krvi,koji nije izleciv, ali se pomoću lekovitog bilja mogu ublaziti komplikacije koje neretko dovode do trajnog invaliditeta.
Hemofilija je poremećaj zgrušavanja krvi,koji dovodi dogugotrajnog krvarenja,što može ozbiljno ugroziti zdravlje, a ukoliko nastane u vitalnim organima, predstavlja veliku opasnost po život.Najčešće se javlja u zglobovima, naročito nožnim člancima,kolenima i laktovima, ali i tkivima i misićima, pa ako izostane odgovarajuća terapija,neretko uzrokuje invalidnost i skraćuje životni vek obolelog.

Nasledna stečena hemofilija

Bolest je nasledna i uglavnom napada muškarce (ali su zato žene prenosioci hemofilije) a karakteriše se nedostatkom antihemofiličnih globulina, materija odgovornih za zgrušavanje krvi.U zavisnosti od toga koja vrsta faktora koagulacije nedostaje,postoje tri tipa hemofilije:
Hemofilija A - uzrokovana je smanjenom količinom ili nedostatkom antihemofilnog globulina A (VIII faktor koagulacije) i najčešća je vrsta hemofilije. Krvarenje uglavnom nastaje u velikim zglobovima, mišićima i mekim tkivima.
Hemofilija B - nastaje usled nedostatka ili smanjene koncentracije antihemofilnog globulina
B (IX faktor koagulacije), usled ćega dolazi do krvarenja u zglobovima i tkivima.
Hemofilija C - smanjena koncentracija XI faktora koagulacije. Teško se otkriva, uglavnom nakon hirurških intervencija ili vadenja zuba.
Hemofiličari  sa manje od 1% faktora koagulacije, spontano krvarenje se javlja nekoliko puta mesečno.
hemofilija otezano zgrusavanje krviU slučaju umerene hemofilije, krvarenje je znatno ređe i dešava se kao posledica manjih trauma (sportske povrede),dok lakši oblik često biva nedijagnostikovan i manifestuje se u posebnim situacijama - prilikom lntervencija kao sto je, recimo vađenje zuba ili u slućaju teških povreda. Žene sa lakšim oblikom hemoflije (nosioci gena) više krvare tokom menstrualnog perioda.

Hemofilija simptomi

krvarenja u zglobovima(kolena, laktovi, članci,ramena, kukovi, zglob ,šake)
krvarenja u mekim tkivima i mišićima (oko kukova, listovi, podlaktice, nadlaklice, Ahilov tetiva, zadnjica)
krvarenje u ustima kao posledica posekotina,ugriza jezika ili ispadanja zuba (pogotovo kod dece)
krv u urinu (hematurija)površinske modrice 
S vremenom,hemofiličari nauče da izbegavaju situacije koje provociraju krvarenje (povrede, udarci,izvrtanje zgloba...), pa se smanjuje i učestalost incidenata.
Ako se hemofiličar ipak ozledi, ranu treba pažljivo oćistiti i čvrsto poviti ćistom krpom, ali ukoliko se krvarenje ne zaustavi, obavezan je odlazak lekaru.

Hemofilija kod dece !

Kako prepoznati hemofiliju ?

Krvarenje u zglobovima retko se javlja pre druge godine života, pa se bolest u ranom detinjstvu najčešće manifestuje površinskim modricama koje nastaju čak i nakon najbezazlenijih padova i udaraca. Dešava se da mališani zubima grizu desni ili jezik i da tako izazovu krvarenje.

krvarenje u zglobovima?
Prvi simptom je osećaj pritiska, trnjenja ili golicanja u zglobu koji počinje da otiće i iz sata u sat postaje sve topliji dok savijanje ekstremiteta postaje sve bolnije. Kako se krvarenje nastavlja i otok uvećava, otežava se svaki pokret zgloba koji je ukočen, u blago savijenom položaju. Krvarenje se usporava tek nakon nekoliko dana, a ukoliko se javlja učestalije i ako se ne sprovodi adekvatno lečenje, zglob biva trajno
oštećen.... 
krvarenja u mozgu
Ovo vrlo ozbiljno stanje manifestuje se upornom sve jaćom glavoboljom pracenom povraćanjem,pospanošću, promenom ponašanja, iznenadnom slabosću ili nesigurnušću udova, ukoćenošću ili bolom pri pokretanju vrata,duplim vidom, nestabilnim hodom, iošom koordinacijom pokreta.grčenjem ili oduzetoscu mišića.

Nadoknada faktora zgrušavanja
Osnovna terapija za zaustavljanje ili sprečavanje krvarenja u slučaju hemofilije jeste nadoknada faktora koagulacije VIII, IX ili XI,najčešće infuzijom. Nakon toga, krv hemofilicara sadrži sve proteine potrebne za zgrušavanje.makar na nekoliko sati, što ostavlja vremena da se formira ugrusak na mestu ostećenja krvnog suda. Nažalost.efekti ove terapije vrlo su kratkotrajni i već nakon tri dana krv nije sposobna za normalno zgrušavanje.

Pomoć fizioterapeuta
Vežbanje uz obučenog fizioterapeuta ima vrlo znacajnu ulogu u tretmanu hemofiličara. Zabluda je da oboleli od hemofilije ne smeju da vežbaju,naproliv, fizička aklivnost vrlo je važan deo terapije,
Što se naročito odnosi na plivanje. U slučaju težih poremećaja treba vežbati uz nadzor fizioterapeuta i preventivnu nadoknadu faktora zgrušavanja.

Lečenje hemofilije lekovitim biljem 


lako hemofilija nije izlečiva, preparati od lekovitih trava u mnogome pomažu da se komplikacije svedu na najmanju moguću meru, što će svakako poboljsati kvalitet života hemofiličara.

Rusomaca i virak za ublazavanje tegoba
  • Pomešati jednake delove veronike,virka, rusomače i hajdučke trave, pa kašićicu mešavine popariti sa ćetvrt litra vode i ostaviti da odstoji minut dva. 
  • Piti četiri šolje ćaja dnevno. 
  • Svakih 14 dana napraviti kupku:100 g ove mešavine preko noći potopiti u litru hladne vode, a sledećeg dana je smlačiti i dodati umereno toploj vodi za kupanje.
  •  Ležati u kupci oko 20 minuta.
Čaj od zove za ublažavanje tegoba
  • Pomaže mešavina od zove i šimšira, a čaj se priprema tako što se četiri kašike minut-dva kuvaju u litru vode.
  • Čaj od zove procediti i ostaviti da se prohladi. 
  • Piti u gutljajima po šolju čaja tri puta dnevno pre i posle glavnog obroka,tokom 12dana.
Terapija za bolne zglobove

Kupus obloge
  • Preko tri lista svežeg kupusa preći peglom kako bi se grejali i smekšali, a zatim staviti na bolan i upaljen
  • zglob i obmotati pamućnom ili lanenom tkaninom.
  • Posle sat vremena ponoviti tretman sa novim listovima.
  • Obolele zglobove tokom dana mazati tinkturom od gaveza u pet slojeva, a uvece utrljati mast pomesanu sa tom biljkom. prekriti najlon-kesom i obmotati pamučnom krpom.
  • Tako ostaviti da prenoći pa ujutru kožu oprati.
Bosiljak smanjuje upalu

Sastojak eugenol iz ove lekovite biljke ima snažno protivupalno dejstvo, te pomaže u slucaju bola i oticanja zglobova. Može da se koristi kao dodatak jelima u svežem ili sušenom obliku ili pak u obliku ćaja.

Hemofilija | otežano zgrušavanje krvi

1 komentar :

  1. molim vas da koristite latinske nazive bilja u vasimpostovima

    OdgovoriIzbriši