ovas |ovsena kasa
Ovas vodi poreklo iz Azije i jedna je od najvrednijih i najlekovitijih zitarica.Pored toga ipak ima vecu ulogu kao stocna hrana nego sto sluzi za ljudsku ishranu.
Ovas je bogat belancevinama,vitaminima D i B,mineralima:kalcijumom,fosforom.gvozdjem,kalijumom,bakrom,magnezijumom,natrijumom,cinkom,manganom,jodom,sumporom,fluorom,bakrom i borom.Sadrzi sve najvaznije vitaminske grupe (B,K,H,E) i provitamin A.
Takodje ovas je bogat esencijalnim amino-kiselinama koje podsticu stvaranje crvenih krvnih zrnaca,tako da je ovas kao lek izuzetno delotvoran kod anemije.
Ovas kao lek
se takodje koristi za- bolesti bubrega
- lecenje mokracnih kanala
- bolesti zuci
- bolesti jetre
- i vazi kao odlicno sredstvo za ciscenje krvi
Ubrzava funkciju stitne zlezde, a savetuje se da ga uzimaju bolesnici i sa povecanom ureom,dijabeticari i oni koji pate od seksualne nemoci.
Ovsena kasa je narocito vazna u ishrani dece,posto se time poboljsava rast i ispravan razvoj tela.
Ovas i ovsena kasa doprinose stabilizovanju secera u krvi.
Ovas ima antioksidantno i estrogeno dejstvo(posebno kod zena u menopauzi).Sadrzi psihoaktivne sastojke koji mogu da ublaze potrebu za nikotinom.Ovas deluje i antidepresivno,bogat je silicijumom koji je neophodan za razvoj nervnog sistema i mozga,kao i za razvoj muskulature.
Ovas se ne treba konzumirati u vecim kolicinama jer moze da izazove u poremecaj varenja,nadutost i bolove.Preporuka: ovsena kasa za dorucak je odlican izbor.Prijatnog je ukusa i vrlo lako se vari.
Neoljusteni ovas poznatiji kao zob,oduvek je osnovna hrana za konje i to trkackih grla i onih koji se koriste za tezak rad-sto potvrdjuje njegova energetska i hranljiva svojstva.
Ovas u kuhinji
ovsena salata
- isperite ovas i stavite u hladnu vodu u razmeri 1:3
- kuvajte sa dodatkom soli 60 min
- dodajte skuvani ovas iscecenom krastavcu,paradajzu ,crnom luku
- prelijte ga sa salatnim prelivom,pospite po njemu zacinsko bilje(persun ili nana) prethodno sitno iseckano
- prodinstajte crni luk,komorac,tikvice i gljive i dodajte im pavlaku,persun,vlasac i skuvani ovas
ovsene pahuljice i klice kao dorucak i poslastica
pomesane sa mlekom pahuljice mozete pomesati i sa drugim zitnim proizvodima u obliku muslija
takodje mozete ih kombinovati sa jogurtom uz dodavanje sitno iseckanog suvog vocem,lesnicima i medom
Hvala za korisne savete o nasem zdravlju.
OdgovoriIzbrišiNastavite sa ovakvim prilozima.
Mi smo zahvalni.
Da li se moze jesti i sirov potopljen u vodi par sati!
OdgovoriIzbrišiZahvaljujem na korisnim savetima!Pozzzzzzzzzzz