5/20/2013

biljka miloduh

biljka miloduh


Miloduh je visegodisnja biljka,grmastog oblika sa 60 do 70 cmvisokim i uspravnim grancicama.Listovi su lancetasti,gotovo goli,po ivici celi,a na vrhu zaobljeni ili kratko siljasti i nesto uvijeni.Sa obe strane listova nalaze se mnogobrojne zlezde sa uljem.Cvetovi su gusto poredjani u duge prividne klasove,a boje su plave,cesto ruzicaste ili sasvim bele.
Biljka miloduh,ukoliko je protrljamo u rukama ima vrlo prijatan i  balzamican miris,pomalo nalik terpentinu.Ukus mirisan,a posle toga gorak.

biljka miloduh

Miloduh raste na kamenitim podrucijima oko Sredozemnog mora u zemljama oko Kaspijskog i Crnog mora,na Balkanskom poluostrvu ,kao i u Italiji;Spaniji i Juznoj Francuskoj.
Drugi nazivi za biljku miloduh su:izop,hisop,blagovanj,veljeduh,vusak,sipan,sipant.
Uzgoj miloduha se spominje jos u spisima Karla Velikog,i od tada se gaji u manastirskim i seoskim bastama a i danas ga mozemo naci po vrtovima i povrtnjacima.
Biljka miloduh je dosta osetljiva na korov,tako da se mora stalno cistiti.Jako iscrpljuje zemljiste,pa ostaje kao kultura najcesce 2 godine ,a trece se gaji na novoobradjenom tlu.
Zemljiste na kome je miloduh ranije uzgajan treba dobro podjubriti ,najbolje kompostom.
Cveta u julu i avgustu.
Miloduh kao lek 
U proslosti je dobijao religiozno-simbolicko znacenje,sto nam dovoljno govori da je miloduh bio vise od poznate lekovite biljke.Stari Hebrejci i Grci su ga smatrali svetom biljkom,dok su ga Rimljani  koristili u kulinarske i medicinske svrhe.Takodje koriscen je za da "procisti hramove"
Miloduh sadrzi mnoge lekovite materije ima razna lekovita delovanja i to kod:
plucnih i grudnih bolesti,hronicnog bronhijalnog katara,kod nocnog znojenja izazvanog tuberkulozom pluca,grceva u grudima,kod prekomerne sluzi u crevima,kod slabosti organa za varenje,vodene bolesti,skrofuloze,zutice i drugih oboljenja.
caj od miloduha
1 kasicica osusene biljke se uzima za 1 solju cajnog oparka
zavisno od bolesti pije se od 1 do 3 solje dnevno.
Kod lecenja grudnih i plucnih oboljenja ovaj miloduh caj se moze zasladiti i sa jednom kasicicom meda po solji.
ulje od miloduha 
svezi cvetovi i listovi biljke stavljeni u maslinovo ulje i drzani neko vreme na suncu daju oprobano sredstvo za masiranje oduzetih udova nakon udara kapi.Takodje ovo miloduh ulje se upotrebljava i kod nocnog znojenja,kod osetljivih pluca ,tada se uzima od 15-20 kapi sanesto vode ili jos bolje uz caj od anisa.
tinktura od miloduha
u rakiju potopiti cvetove i listove miloduha.
Uzimati 10-15 kapi razredjenih sa malo vode ,30 minuta pre jela.
ova miloduh tinktura provereno popravlja apetit.


biljka miloduh

Nema komentara :

Objavi komentar