4/05/2013

prirodno lecenje stitne zlezde

PRIRODNO LEČENJE ŠTITNE ŽLEZDE

Stitna zlezda (tireoida.) ima visestruku ulogu u nasem organizmu.
Ona je zaduzena da odrzava normalan metabolizam svih celija,utice na  sintezu belancevina,utice na pravilnu apsorpciju glikoze u organizmu,zatim na frekvenciju srcanih aktivnosti kao i cirkulaciju.
Usled svega navedenog, stitna zlezda  je direktno odgovorna za pravilan mentalni i fizicki razvoj kao i celokupan razvoj organizma.
Jedan od najcescih hormonalnih poremecaja je upravo poremecaj rada stitne zlezde.
Puno cesci je kod zenske populacije nego kod muskaraca.

prirodno lecenje stitne zlezde

Najcesci uzroci do kojih dolazi do poremecaja njenog rada su:
  • neuredan zivot
  • nepravilna ishrana
  • stres i hronicna nervoza
  • izlaganje preteranim naporima
  • nasledi faktori
Reci cemo jos i koji su najcesci poremecaji kod stitne zlezde
  • hipertiireoza(povecana funkcija s.z.)
  • hipotireoza( stanje smanjene funkcije s.z)
Prirodno lecenje stitne zlezde  nastupa tek posle dijagnostike od strane lekara(endokrinologa) i nakon hormonske terapije i to kao nadogradnja lecenja.Cesta je pojava da se pacijenti nakon uspesne terapije ponovo nakon odredjenog vremena ne osecaju dobro i tada treba delovati prirodnim putem.

prirodno lecenje stitne zlezde kod smanjene funkcije

uzimati sto vise namirnica koje su bogate sa jodom:jodirana so,morske ribe,morske alge,dagnje,riblje ulje,jastog

orahovina prirodni lek za stitnu zlezdu (kod smanjene funkcije)
  • 40 mladih oraha zaseci i staviti u staklenu posudu
  • preliti sa 2l domace komove rakije
  • dodati malo secera
  • ostaviti na Suncu 6 nedelja i nakon toga preliti u flase
  • piti svako jutro 1 casicu na prazan stomak
prirodno lecenje gusavosti (povecana funkcija s.z.)
  • U sud staviti 30 grama kore belog hrasta i nasuti 0.5 l vode.
  • zagrejati i pustiti da vri 30 min. zatim  procediti
  • u taj caj potopite lanenu krpu,pa je privijte ispod vrata i grla
  • preko nje stavite drugu suvu krpu.
  • ove obloge ponavljati svakih 25 min
  • nakon vecere dobijenim cajem isprati grlo 
ponavljati postupak vise puta dnevno

prirodno lecenje stitne zlezde (kod gusavosti) recept br .2

nabrati sledece trave:
  • list muske bokvice   1 deo
  • list zenske bokvice  1 deo
  • trava kunica(hajducka trava) 2 dela
Ove trave promesati,oprati u hladnoj vodi a zatim ih istucati u nekom sudu,najbolje je u avanu.Iz istucane smese iscediti sok.
Piti izjutra natašte 3 kašičice,pripremati i piti 40 dana.
Više o bokvici

prirodno lecenje stitne zlezde (kod gusavosti) recept br 3

potrebne su sledece trave:
  • bogorodicna trava               3 grama
  • list kadulje                         3 grama
  • trava pelin                         3 grama
  • smrekove bobe(istucane)    5 grama
Ovu mesavinu staviti uvece u sud i nasuti 1 litar vode.Ostaviti da stoji do jutra.
Izjutra zagrejati i pustiti da vri 5 min a zatim dodati kasiku meda
Caj procediti.
Jednu polovinu procedjenog caja popiti izjutra,a drugu uvece pre spavanja.
Caj pripremati svakog dana i piti ga duze vremena.


Broj komentara: 20 :

  1. ne znam kakva je ta "komova"rakija ?? molim vas ko zna neka mi odg..hvala u naprijed.. a od stitnu lijecim punih 13 god.:(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je rakija koja se dobija iz komine grozdja.

      Izbriši
    2. Komova rakija je rakija od vino t.j od grozdje

      Izbriši
  2. Da li ima nešto za smanjivanje čvorića na štitnoj žlezdi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav Viktorija, komentarisala sam o čvorovima na štitnoj pa pogledaj ali evo da ti kazem da je čaj od "Herba medica natural" mojoj majci uradio čudo, da je izbjegla operaciju ali se zaista pridržavala onog uputstva koje je dobila.

      Izbriši
  3. Gospođa, koju sam poznavala, je mjesila kukuruzno brašno sa komovicom ili lozovačom rakijom i stavljala oblog 40 dana svaku večer. Ta smjesa se stavlja u lanenu krpu i ne smije biti predvrda,oblog se drži sve dok se ne posuši, nakon tog vremena izbjegla je operaciju štitne zlijezde..valja probati...sretno!

    OdgovoriIzbriši
  4. pokusajte da nadjete JODINE PLUS-2) bez niacina(otrov)sto je u sustini; selenijum i vitaminB2 riboflavin,probajte sa sjemenom od zare.Ovo sa kokuruzom je dobro/hvala za ovo/ali nemojte se razocarati ako bas Vama ne pomogne,jer tako je sa travama,nekome organizmu pomazu a nekome ne.

    OdgovoriIzbriši
  5. nemojte da se salite sa stitnom zlezdom!Ja uzimam Levaxin i dobro mi je...
    Znam za orahovacu u komovici.. Super je, samo sto ja ne smem to da pijem rano ujutru pre posla jer saobracajna policija radi i tada!:)) Orahovaca zna da podigne i secer... tako da ipak razmislite dobro sta cete i kako cete...

    OdgovoriIzbriši
  6. u orahovacu ne morate stavljati secer a moze da idu samo orasi i med i isto tako ujutru po jedna kasicica isto je dobro

    OdgovoriIzbriši
  7. Ako je pojacan rad stitaste zlezde,kako se prirodno leciti.....

    OdgovoriIzbriši
  8. oni koji imaju hasimoto , ne smiju uzimati jod i namirnice bogate jodom.

    OdgovoriIzbriši
  9. Hasimoto je autoimuno oboljenje i prvo treba raditi na imunom sistemu, Provjeriti da li imate alergije ili osjetljivosti na neku hranu. Pronadjena je veza izmedju stomaka i alergija na hranu i autoimuniti. . Najcesce su alergije na gluten i preporucljiva je dieta bez psenice i glutena.Provjeriti alergije svakako i eliminisati to iz ishrane. Prvo treba ojacati stomak i crijeva, tako sto ce se eliminisati hrana na koju ste osjetljivi ili alergicni. Povrce kao kupus, kelj,brokoli, karfiol... se ne smiju jesti prijesni jer blokiraju rad stitne zlijezde, ali i svakako ih jesti u maloj kolicini, cak i skuhane . Treba koristiti Cink, vitamin E and Vitamin A zajedno za proizvodnju tiroidnog hormona. Selenium, bakar, Vitamin C, B2, B3, B6 su potrebni za za sintezu i konverciju hormona. T4 u T3. Da li cete unositi vise hrane sa ovim vitaminima ili sinteicki to je vasizbor. Sretno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Poremećaji štitnjače znaju biti jako nezgodni ako se ne liječe i ne drže pod kontrolom, nažalost simptomi nisu uvijek jasno vidljivi i prepoznati, a pošto pogađa velik broj žena, preporučila bih svima da prekontroliraju hormone jednom godišnje

    OdgovoriIzbriši
  11. Pozdrav svima,
    Procitala sam većinu komentara i prosto moram da podijelim iskustvo sa vama.
    Naime, majka mi je već 20 godina sa bolesnom stitnom, odnosno funkcija štitne i hormoni su joj uredu ali ima mnogo čvorova. Uvijek ih je pratila ( mislim svakih pola godine) ali su joj došli do tih dimenzija kad bi se trebala odstraniti štitna žlijezda čitava.
    U KC Foča su tražili da uradi sintegrafiju i punkciju pojedinih čvorova što se ustanovilo da je uredno ali je preporuka odstranjivanja žlijezde ostala zbog veličine čvorova.
    Obzirom da majka, žena od 60 godina, nije mogla da se pomiri sa tim da ostatak života pije hormone, odnosno te lijekove koji mijenjaju štitnu žlijezdu, počeli smo po internetu da tražimo bilo šta za čvorove i iznenadila sam se koliko malo tekstova uopšte ima o čvorovima, pretežno sam nailazila na povećanu ili smanjenu funkciju štitne ili problem sa hormonima.
    Da ne dužim, što već i jesam, između svega naiđem na reklamu "Herba medica natural", čaj protiv čvorića i cisti na štitnoj žlijezdi. Isti treba da se koristi 45-50 dana, naravno uz čaj se dobije i uputstvo, s tim što se 3 puta dnevno pije 2 dcl cijeđenog prirodnog soka i uz to po kašikica polena kupljenog u apoteci.
    Cijena cijele terapije je nešto oko 60-65 eura.
    Ja onako skeptična, rekoh ovo oni samo klepaju pare, ali majka kao slamku spasa uzme i naruči.
    Dan prije nego počne da pije čaj, koga se pridržavala 100%, odradila je ultra zvuk štitne žlijezde i sve nalaze, nakon čega su joj svašta nešto podvukli u UZ.
    2 dana nakon korištene terapije je ponovila UZ i za moje veliko zaprepašćenje zapremina štitne koja je bila u prethodnom UZ nalazu debelo podvučena umanjila se za 50% dok su se svi čvorovi, takođe podvučeni na nalazu umanjili za 20-30%, odnosno svi su pali ispod te dozvoljene granice.
    Doktor u KC Mostar, dr Lončar, se oduševio i rekao da operacija ne dolazi u obzir i da ubuduće prati štitnu žlijezdu jednom godišnje.
    Ja sam nevjeri Toma što se tiče svih marketinških trikova i reklama koje nas obasipaju preko TV-a i net-a ali ovo mi je " začepilo usta".

    Toliko od mene, nadam se da će nekome pomoći. Pozzz i budite zdravo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nevjerovatno koliko istih detalja kao i kod mene.Volila bih stupiti u kontakt s Vama, ili Vašom majkom. Molim Vas javite mi se na mail:gracijela51@gmail.com
      Lijep pozdrav
      Jagoda Rogulja

      Izbriši
  12. Loznica .......Srbija .............najbolji Lek Do Sada ZA ........................................MAKEDONIJE.....

    OdgovoriIzbriši
  13. a jeste li probali mednu mjesavinu, caj i melem za stitnu od gospodje iz tuzle? imate njenu stranicu na fb..Biljni preparati...odlicno..za dvije sedmice mi nestali cvorici i smanjila mi se antitijela..inace imam dijagnosticiran hasimoto...

    OdgovoriIzbriši
  14. Najbolje rezultate ode biljnih preparata daje ENDONORM. To je prirodni preparat 100 % iz Rusije koji je zvanicno registrovan u Srbiji pri Ministarstvu zdravlja.Kupuje se u apotekama Viva a salje se i pouzecem. Preparat je u obliku kapsula. Vise podataka na facebook endonorm.

    OdgovoriIzbriši