11/21/2014

Crna kafa kalorije | zdravlje | u trudnoći

CRNA KAFA I ZDRAVLJE

Crna kafa je omiljeni topli napitak bez kojeg mnogi ne mogu započeti radni dan ,te je ispijanje kafe postalo i svojevrsni ritual u našoj svakodnevici. Da li kafa zdrava ili je ipak štetna ? Brojni naučnici i lekari širom planete već decenijama lome koplja oko toga koliko je crna kafa korisna odnosno štetna po ljudsko zdravlje. Iako su mišljenja stručnjaka i danas veoma podeljena, nameće se zaključak da efekat kafe prvenstveno zavisi od čovekovog celokupnog zdravstvenog stanja, te da umereno konzumiranje omiljenog crnog napitka uglavnom blagotvorno deluje na naš organizam.
da li kafa goji

11/13/2014

Biljka kava kava doziranje upotreba

KAVA KAVA Piper Methysticum

Biljka kava kava potiče iz porodice bibera, a raste kao 2 do 3 metra visok grm s velikim srcolikim listovima.Reč kava na polinezijskim jezicima oznacava neprijatan ukus.Ova biljka se u pacifickom prostoru gaji nekoliko hiljada godina ,a primenjivana je u medicini i magijskim ritualima,jer opušta bistri um  i izoštrava mentalne sposobnosti.U evropskim apotekama mogla se naci još od 19.veka,od kada sve više privlaci pažnju zbog svog anksiolitickog efekta.Ono što je manje poznato je da je upravo kava kava biljka koja je na starom kontinentu izazvala mnoge kontroverze pa je čak i njeno lekovito dejstvo bilo više puta osporavano,donedavno je važila i zabrana za njene preparate sve do 2008 godine kada su nakon preispitivanja naučnih činjenica,ponovo preparati vraćeni na police i mogu se upotrebljavati..
biljka kava kava upotreba


11/05/2014

Parkinsonova bolest simptomi | lecenje | prognoza

PARKINSONOVA BOLEST SIMPTOMI I LEČENJE

Parkinsonova bolest je neurološki poremećaj koji izaziva drhtanje ruku,grčenje mišića,poremećaj ravnoteže i otežano kretanje, a nastaje kao posledica nedostatka dopamina, neurotransmitera koji kontroliše pokrete, i najučestalija je kod muškaraca koji su stariji  od 60 godina.Savremena medicina još nije pronašla pravo za lečenje parkinsonove bolesti , ali određeni lekovi, pravilna ishrana, vežbanje i biljni preparati pomoći će da se ublaže tegobe i postigne zadovoljavajući kvalitet života.
parkinsonova bolest simptomi i lečenje