11/21/2014

Crna kafa kalorije | zdravlje | u trudnoći

CRNA KAFA I ZDRAVLJE

Crna kafa je omiljeni topli napitak bez kojeg mnogi ne mogu započeti radni dan ,te je ispijanje kafe postalo i svojevrsni ritual u našoj svakodnevici. Da li kafa zdrava ili je ipak štetna ? Brojni naučnici i lekari širom planete već decenijama lome koplja oko toga koliko je crna kafa korisna odnosno štetna po ljudsko zdravlje. Iako su mišljenja stručnjaka i danas veoma podeljena, nameće se zaključak da efekat kafe prvenstveno zavisi od čovekovog celokupnog zdravstvenog stanja, te da umereno konzumiranje omiljenog crnog napitka uglavnom blagotvorno deluje na naš organizam.
da li kafa goji

CRNA KAFA KALORIJE

Crna kafa ima zanemarljivu kalorijsku vrednost (svega 9 kcal u 100 g), sadrži veliku količinu antioksidansa, 30 organskih kiselina potrebnih našem telu i mikronutrijente kalcijum,fosfor,natrijum, kalijum, gvožđe i magnezijum.Tako ako se pitate da li kafa goji,odgovor je ne ako sa njom ne preterujete ili je kombinujete sa cigaretama. Ako se konzumira u umerenim dozama (maksimalno tri šoljice dnevno), blagotvorno deluje na ljudski organizam, posebno na naš kardiovaskularni sistem. Dokazano je da šoljica kafe zadovoljava 20 odsto dnevnih potreba za vitaminima grupe P, neophodnim za zaštitu krvnih sudova. Naučnici su utvrdili da osobe koje dnevno popiju šoljicu-dve kafe imaju manje šanse da obole od dijabetesa i srčanih bolesti, rede pate od migrena, gihta, tegoba izazvanih kamenom u žuči i bubrezima, kao i gubitka memorije u starijoj životnoj dobi. Šoljica kafe dnevno takode podiže nivo "dobrog" holesterola u krvi i redukuje rizik od nastanka karcinoma pankreasa,rektuma i od raka debelog creva, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, a kod pušača umanjuje mogućnost dobijanja raka krvi .

DA LI JE KAFA ZDRAVA


Ukoliko se pije u umerenim količinama onda ona to svakako jeste. Pored svega dosad nabrojanog crna kafa deluje i kao blago laksativno sredstvo,jer ona ubrzava procese kod varenja hrane. Smatra se odličnim sredstvom za sprečavanje napada kod astme, ciroze jetre,ateroskleroze i  infarkta. Ona pospešuje lučenje serotonina koju poboljšava naše mentalne aktivnosti i radnu sposobnost, a pozitivan uticaj ovog popularnog napitka na mentalno zdravlje ogleda se u povećenju otpornosti na stres i depresiju .Stoga je isti i prepoznat kao "hormon sreće". Prema statistikama, ljubitelji kafe manje su skloni suicidu od osoba koje je ne konzumiraju, a naučno je potkrepljeno da većinu seksualno aktivnih žena posle navršene pedesete godine čine upravo one pripadnice lepšeg pola koje svakodnevno piju umerene količine kafe. U alternativoj medicini je opšte prihvaćena metoda klistiranje kafom ,kod najtežih oboljenja.Sve ovo svakako ide u prilog našem omiljenom napitku. A da li postoje i tamne strane kafe ,saznajte u nastavku...

ŠTETNOST KAFE


Mnogi stručnjaci tvrde da crna kafa u velikim količinama može znatno povećati rizik od nastanka srčanih oboljenja i negativno uticati na srčanu aktivnost, pa se stoga ne preporučuje nikako srčanim bolesnicima, kao ni osobama koje pate od hipertenzije, ateroskleroze, gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Kofein je strogo zabranjen davati deci, a ne preporučuju se konzumiranje većih količina ni tokom drugog stanja, jer može izazvati spontani pobačaj. Stoga se kafa u trudnoći nikako ne sme zloupotrebiti. Ona je ujedno stimulans i diiuretik. Čija zloupotreba može prouzrokovati dehidrataciju, lupanje srca, razdražljivost, nesanicu i anksiozna stanja.Poznato je da jedna redovna šoljica kafe sadrži od 100 mg do 150 mg kofeina supstance na koju organizam s vremenom razvija toleranciju,pa se javlja potreba za povećavanjem dnevne doze kako bi se postigao isti efekat povišene budnosti. U tom slučaju paradoksalno se javljaju nuspojave u vidu pospanosti, hroničnog umora i depresije.


CRNA KAFA I CIGARETA VEOMA OPASNA KOMBINACIJA


Velik broj uživalaca cigareta, duvanskog dima i omiljenog kofeinskog napitka jednostavno ne voli da ih razdvaja ,koliko je to dobro ili loše po zdravlje..Crna kafa, naročito u kombinaciji s cigaretom, uzrokuje povećanje kiselosti organizma, što se manifestuje u vidu brojnih simptoma, poput kandidijaze i drugih gljivičnih oboljenja, bolova u mišićima i zglobovima, bakterijskih infekcija, cistitisa, dijareje, pojave bubuljica i akni, pojačanog znojenja, nemogućnosti gubitka suvišnih kilograma, malaksalosti i opšte iznurenosti i iscrpljenosti.Takode je važno znati da crna kafa u velikim količinama remeti metabolizam kalcijuma u organizmu, uzrokujući propadanje zuba, krtost kostju, osteoporozu i bolove u kičmi. Dakle, ključ je u umerenosti. Ako već volite i svakodnevno pijete kafu, nikako ne preterujte u količinama.

Nema komentara :

Objavi komentar