3/20/2014

pegasti badelj tinktura | kapsule | caj od sikavice

PEGASTI BADELJ - SIKAVICA - SILYBUM MARIANUM - GUJINA TRAVA

Pegasti badelj je snažna,krupna i  impozantna zeljasta dvogodišnja biljka,raste do visine od 150 cm,izgledom liči  i podseća na šareni i bujan čkalj. Listovi su mu prošarani sa tigrastim belim prugama.Biljka sikavica ima bodljikave cvetove i listove.Cvasti gujine trave su  crvene i krupne. 

pegasti badelj tinktura

3/12/2014

seda kosa u mladosti | zasto kosa sedi

SEDA KOSA 

Seda kosa i pojava prvih sedih vlasi su kod pripadnica lepšeg pola, ranije bile znak ulaska u srednje godine. Najcesce su to bile kasne 30-te godine,dok je danas nesto drugačija situacija.U Velikoj Britaniji je sprovedeno istraživanje gde se došlo do podataka da se kod trećine mladih žena sede vlasi javlja pre tridesete godine života ,čak i pre 25-te.Za tu pojavu je najodgovorniji stres i užurban način života.

seda kosa u mladosti

3/04/2014

karanfilic kao lek | klincic | ulje klincica

KARANFILIC BILJKA


Karanfilic ili klincic je još u drevna vremena bio veoma tražena trgovačka roba.Njegov mirisni,osušeni i neotvoreni pupoljak pominje se još u starim kineskim i indijskim spisima 200. godine p.n.e. kao nezameljivi sastojak jelima i veoma moćan lek .U Evropu je stigao zahvaljujući trgovačkim mrežama.Karanfilic biljka se navodi  kao glavna zaštita od kuge još u sedmom veku.


karanfilic kao lek