11/12/2013

bundeva recepti | seme bundeve | bundevino ulje

Bundeva recepti,seme od bundeve i bundevino ulje

Bundeva recepti su ovih dana narocito aktuelni  pogotovo sa dolaskom hladnijeg vremena, a rec je o izuzetno zdravoj i lekovitoj namirnici.Bundeva je riznica dragocenih materija i idealna hrana u jesen i zimu, jer podstice izlucivanje serotonina, hormona srece, koji nam je u tmurnim i hladnim danima i te kako potreban. U Evropu je stigla u 16.veku iz Juzne Amerike i u početku se koristila samo kao ukrasna biljka. Danas je poznato da seme bundeve kao i da njen plod blagotvorno deluju na covekov organizam.
bundeva recepti seme bundeve bundevino ulje

BUDEVA I ZDRAVLJE

Bundevin plod sadrzi i do 90 % vode, ali i obilje vitamina i minerala, zbog cega je idealna namirnica za one koji zele da smršaju.Sadrzi beta karoten, vitamine C,E i B grupe,folnu kiselinu i nijacin, dok, kada je rec o mineralima, glavna rec pripada gvozdju ,kalijumu, kalcijumu,fosforu,kao i velikom broju mikro i oligo elemenata, a 100 grama ovog povrca sadrzi oko trideset kalorija. Bundeva u svom sastavu ima preko 60 procenata nezassicenih masti, celulozu,pektine i druga biljna vlakna.

BUNDEVA KAO LEK

U narodnoj medicini bundevin plod koristi se kao diuretik, narocito je delotvoran za lecenje reume ,gihta,upale bubrega i kod infekcije mokracnih kanala. Bundeva dijeta je idealna za dijabeticare,gojazne osobe, kao i pacijente sa oboljenjnima tankog creva i želudca, a ustanovljeno je da prija i obolelima od psorijaze.Kod upale jajnika i problema izazvanih menopauzom preporucljivo ju je jesti u većim količinama  i piti sok od bundeve. Za ublažavanje tegoba izazvanih upalom bubrega ili bešike
savetuje se svakodnevno konzumiranje dinstane, neslane bundeve, sa naseckanim crnim lukom i sa malo paradajza, začinjene kašikom pavlake. Za prosirene vene odlicno su se pokazale oblloge od sveze nastrugane bundeve, koje se privijaju na ugrozena mesta. Bundeva sadrži veoma snažne
antioksidanse, i smatra se za efikasnog borca protiv kancera, a odlicna je i za detoksikaciju organizma.

SEME BUNDEVE PROSTATA

Seme bundeve najpoznatije je po svom pozitivnom dejstvu na prostatu i proveren je tradicionalni lek protiv pantljičare i dečijih glista.

SEME BUNDEVE KALORIJE

Bundevino seme ima čak i do 20 x veću  kalorijsku vrednost od bundevinog ploda jer sadrži više belancevina, masti i ugljenih hidrata, ali i korisne sastojke :minerale,vitamine,kao druge lekovite sastojke
kojih ima u pulpi. 

BUNDEVA U TRUDNOCI

Seme od bundeve mogu uzimati i dojilje,trudnice, starije osobe i one s obolelom jetrom.Kada se ljusti ne treba uklanjati tanku srebrno-zelenkastu pokozicu (tegumen), jer se u njoj nalazi najvise lekovitih sastojaka.

ULJE OD BUNDEVE KAO LEK ZA PROSTATU

Hladnocedjeno bundevino ulje od semenki se preporucuje kao pomocno sredstvo za suzbijanje mnogih tegoba, naročito onih koje izazivaju oboljenja prostate. Bundevino ulje je veoma bogat izvor vitamina  B1, B2, D, E, C i K ,beta karotena(vitamin A) kao i cinka,kalijuma, gvožđa, magnezijuma i biljnih antioksidansa. Izvanredno je za jacanje imuniteta,snižavanje nivoa holesterola u krvi , ublazava stetno delovanje slobodnih radikala, povoljno utice na srcani ritam, regulise povisen krvni pritisak i druge bitne funkcije organizma. Zbog visokog sadrzaja esencijalnih masnih kiselina, vitamina E i beta karotena, ulje od bundeve je odlicno i za negu koze, pa se koristi i u kozmetičke svrhe.

BUNDEVA RECEPTI

PECENA BUNDEVA

Bundeva se moze jednostavno iseci na  kriske i peci u rerni na papiru za pecenje. Ako vam tako pripremljena ne deluje slatko, mogu vam u tu svrhu poslužiti med i cimet koji treba da pospete preko nje. 

SUPA OD BUNDEVE RECEPT

potrebno:
  • 500 grama bundeve
  • 100 grama sargarepe
  • 1 veci krompir
  • 1,25 litre bistre supe
  • 100 grama pavlake
  • 50 grama ulja
  • pola glavice crnog luka
  • ruzmarin - jedna grancica
  • so i biber
priprema:
Krompir i bundevu isecite na kockice,crni luk takodje sto sitnije,a sargarepu isecite na kolutove.U dobro zagrejano ulje ubacite crni luk i malo proprzite dok ne postane staklast.Ubacite bundevu,sargarepu i krompir dolijte na njih malo supe,dodajte ruzmarin i ostale zacine te prodinstajte par minuta.Ostatak supe sipajte nakon toga i kuvajte dok povrce omeksa.Skinite sa vatre,izvadite grancicu od ruzmarina i corbu propasirajte kroz sito(sito gusce).Ponovo vratite corbu na pec ,pustite da baci jedan kljuc i zatim umesajte pavlaku...Supa od bundeve je najukusnija dok je topla !!!

PITA OD BUNDEVE - BUNDEVARA RECEPT

potrebno:
  • kore za pitu
  • bundeva ociscena i izrendana
  • ulje
  • secer
  • secer u prahu
priprema:
Ocistite i izrendajte bundeve na krupno.Uzmite jednu koru i premazite je sa kasicicom ulja,pa preko nje stavite i drugu.Sa jednog kraja ubacite 2 do 3 kasike bundeve,pravilno rasporedite i pospite sa 3 kasike secera.Umotaite kore i stavite ih u nauljen pleh (sa strane gde se nalazi fil).Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrosite kore.Na 200 stepeni ukljucite rernu,a preko tepsije stavite aluminijumsku foliju(mozete i dve kore ako su vam kojim slucajem ostale).Pecite oko 25 minuta ,zatim skinite foliju i ponovo vratite u rernu te pecite jos dodatnih 5 minuta.Izvadite bundevaru i jos tako vrelu je poprskajte sa hladnom vodom i stavite krpu preko nje.Pustite da se prohladi a zatim pospite sa prah secerom.....Bundevara je gotova !!!
Mozete koristiti med i suvo grozdje umesto belog secera jer su daleko zdraviji.Od mesa bundeve pripremaju se razne čorbe, variva,salate, uštipci... Semenke bundeve možete grickati uz doručak od žitarica ili ih dodati u musli.

BUNDEVA ZA OCI I NERVNI SISTEM

Bundeva je izuzetno bogata vitaminom A, koji je veoma važan za zdravlje očiju,pogotovo za mrežnjaču. Zahvaljujući beta karotenu (snažnom antioksidansu) štiti oko od katarakte. 
Ovo niskokaloricno povrce dobar je izvor minerala kalijuma  koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže funkcionisanje našeg nervnog sistema.
Jedite tokom sezone i crno grožđe, pogledajte koristan video

Nema komentara :

Objavi komentar