9/25/2013

susam kao lek | susamovo ulje

SUSAM KAO LEK 

Susam je jednogodisnja biljka poreklom iz Juzne Afrike i Indije.Gaji se i u Srednjoj Aziji,Egiptu,Kini,Arabiji,Turkoj i dr. Semenke susama sadrze masno ulje(do 60%),vitamin E,smole i druge aktivne uljane materije

SUSAM U ISHRANI

Susamovo ulje je jedno od najkvalitetnijih biljnih ulja koje se koristi u prehrambenoj industriji a susamovo seme  naročito u  industriji slatkiša.

susam kao lek susamovo ulje

SUSAM KAO LEK 

Susamovo ulje se koristi za pripremu lekova namenjenih unutrasnjoj upotrebi kao i masti.Podjednako je prisutno u  zvaničnoj kao tradicionalnoj narodnoj medicini.U zvaničnoj medicini se upotrebljava susamovo ulje kao lek za bolesti koje su vezane za zgrusavanje krvi , a takodje se pojavljuje kao zamena za bademovo ulje kao i maslinovo ulje kod priprema melema,emulzija i rastvora za injekcije.
Susam kao lek se primenjivao jos u srednjem veku i ovom prilikom dacemo jedan od recepata Ibn Sine-Avicene lekara koji je ziveo u XI veku.

Susam za jacanje potencije kod muskaraca

(srednjovekovni recept)
  • potrebno:
  • 15 grama- susamovo seme
  • 15 grama -seme maka
  • 12 grama koprive
  • 18 grama semena obicne konoplje
  • 6 grama semena luka
  • 9 grama semena divlje sargarepe
  • 18 grama secera.
Sve samleti i dobro promesati .Uzeti 6 grama smese i dozu koristiti sa razredjenim vinom. 

SUSAM I ZDRAVLJE

Jos od davnima se smatra da susam usporava starenje,snizava povisen krvni pritisak,snizava holesterol,stiti jetru od ostecenja i da je izuzetno bogat vitaminom E.Kada je rec o bolovima,upalama i grcevima narocito kod astme ,susam ima blagotvorno dejstvo i ublazava postojece tegobe.Susam sadrzi kalcijum,mangan,bakar,folnu kiselinu,Vitamine B1,B6 i magnezijum.Susamovo ulje se koristi kao prevencija kod stvaranja tromba,odlicno je za ciscenje creva i problema sa opstipacijom,sto je i osnovna smernica za lecenje hemoroida

SUSAMOVO ULJE ZA ZARASTANJE RANA

Da ,susamovo ulje je veoma cenjeno u ajurvedi zbog svojih lekovitih svojstava, koje neki tradicionalni lekari u Indiji koriste da ubrzaju zarastanje rana,zaista pomaze da rane brze zarastu,pokazalo je istrazivanje na zivotinjama, objavljeno u časopisu Journal of Ethnopharmacology. Glavni sastojak susamovog ulja je sezamol, i u ovom ispitivanju je korišćen specifično ovaj sastojak. Delovanje sezamola je poređeno sa deksametazonom (farmakološkim preparatom koji se koristi u iste svrhe).
Ovo ispitivanje je pokazalo da sezamol, odnosno susamovo ulje, i te kako pomaze zarastanju i normalnih rana, kao i u slučaju rana kod kojih je zarastanje bilo usporeno

susamovo ulje za kozu SUSAMOVO SEME KAO MELEM ZA OPEKOTINE

  • staviti 2 kasike isitnjenog semena susama u 2 dl vode i pustiti da prokljuca nekolikoi minuta.
  • procediti i ostaviti da se prohladi
  • namociti cistu vadu u prohladjeni caj od susama i lagano utrljavati na bolna mesta i opekotine
Ovaj melem za opekotine od susama nanosite vise puta dnevno.

SUSAM ZA LECENJE HEMOROIDA

Kasiku susamovog semena sitno samleti i dodati 2 kasike vode.Mesati dok se ne zgusne tj dok ne nastane pasta u koju dodajemo jednu kasicicu putera.Dobro izmutiti i namazati na parce integralnog hleba ili tosta i pojesti..

SUSAMOVO ULJE ZA KOZU

U ajurvedskoj medicini susamovo ulje se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za zdravlje kose,zuba i koze.Za razliku od skupih krema za suncanje,kvalitetno susamovo ulje za kozu ce vam doneti izuzetnu boju a da pri tom izbegnete alergijske reakcije i dr..

SUSAMOVO ULJE ZA LICE

Redovnom masazom koze lica sa susamovim uljem,opusticete,nahraniti  i regenerisati kozu,Narocito se preporucuje tokom vetrovitog vremena jer susamovo ulje cuva toplotu...

SEZAMOVO ULJE ZA NEGU KOSE 

  • zagrejati kasicicu sezamovog(susamovog )ulja i zatim ga utrljati u kosu i ostaviti da odstoji 30 minuta,
  • Isprati te kosu oprati sa samponom koji inace koristite
Procitajte takodje i clanak laneno seme smiruje nervozna creva

SUSAM KAO LEK | SUSAMOVO ULJE


Nema komentara :

Objavi komentar